1. liga

Víkend určil semifinalisty

Maximálně čtyři zápasy stačily k rozhodnutí všech čtvrtfinálových sérií České národní hokejbalové ligy. Do nejlepší čtyřky postoupily pražské týmy Kert Park s Kovem, Jestřábi Přelouč a Nové Strašecí.

KEB Kladno B – Kert Park Praha 0:10 (0:2, 0:2, 0:6, branky Skalník 2, Kruček 2, L. Plzák 2, Strejček, Bezouška, M. Plzák, Nechyba) – stav série 0:3, postupuje Kert Park. Vítěz základní části naplno splnil roli favorita a hladce proklouzl do semifinále. Ve třech zápasech nastřílel soupeři jednadvacet branek a obdržel jedinou. „Pro play off byl tenhle zápas až nedůstojný. Ve třetí třetině už se proměnil v naši exhibici. Postupem jsme splnili jsme svoji povinnost,“ uvedl ke třetímu střetnutí hrající kouč Pražanů David Kuna.

O postup do finále se Kert Park střetně s Přeloučí. „To je těžký soupeř, ale náš cíl je jasný, chceme do finále,“ dodal Kuna.

Jungle Fever – Kovo Praha 3:4 (0:1, 2:1, 1:2, branky Kubr, Borkovec, Diviš – Rada, Sopko, Říha, Svoboda), 2:3 v prodl. (0:1, 2:0, 0:1, branky Diviš, Borkovec – Fišer, Sopko, Ptáček) – stav série 1:3, postupuje Kovo. Kladenský nováček si z prvních dvou zápasů přivezl jedno vítězství, tentokrát ale odešel v obou případech poražen a semifinále si tak zahraje i druhý z pražských favoritů celé soutěže.

Hosté začali sobotní utkání aktivně a už ve druhé minutě překonal domácího Jirotku střelou ze středního pásma Rada. Další gól přidalo Kovo ve druhé třetině, ale domácí dokázali do přestávky srovnat.

Hosty poslal znovu do vedení šťastný gól. Ptáčkova střela se od hlavy jeho spoluhráče Říhy odrazila za domácího gólmana. A o minutu později zvýšil na rozdíl dvou branek Svoboda.

Kladenští už pak stihli jen zkorigovat, z trestného střílení se kličkou ala Forsberg prosadil kapitán Diviš. „V závěrečné power play už jsme si ale žádný tlak nevytvořili,“ poznamenal k prvnímu víkendovému utkání trenér domácích Jaroslav Homola.

I ve druhém duelu šli před početnou návštěvou do vedení Pražané. V oslabení se po přihrávce Vrábela trefil Fišer. „Kovo bylo v první třetině lepší, díky našemu brankáři Fajtovi jsme ji prohráli jen o branku,“ pochválil Homola gólmana.

Po přestávce se ale domácí zvedli a výsledkem bylo jejich vedení 2:1. „V tu chvíli jsme hráli snad nejlépe v celé sérii. Bohužel jsme ještě další šance nevyužili,“ pokračoval kladenský trenér.

O výsledku tak rozhodl až samotný závěr utkání. Nejprve minutu a půl před koncem Pražané vyrovnali a v následném prodloužení rozhodl už v patnácté vteřině o postupu Kova Ptáček. Jeho nahození ze středního pásma prošlo až do branky.

„Sehráli jsme výbornou sérii, při troše štěstí jsme mohli postoupit i my. Musím pochválit všechny hráče,“ dodal i přes vyřazení spokojený Homola.

Dobrý výkon soupeře ocenil i hrající kouč Pražanů Jan Kovařík. „Bylo to hodně těžké. Soupeř, který neměl co ztratit, hrál dobře, vyrovnanou sérii rozhodlo i víc štěstí na naší straně. Museli jsme si sáhnout až na dno sil,“ uvedl.

Dalším protivníkem Pražanů bude Nové Strašecí. „Těšíme se, na zápasy tam chodí hodně lidí. Bude to opět těžká série, navíc máme hodně zraněných,“ doplnil Kovařík.

Jestřábi Přelouč – Olymp Jindřichův Hradec 1:2 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 – 0:1, branky Příhoda - Matějka, Plášil), 6:1 (2:0, 1:0, 3:1, branky Příhoda 3, Štefanský, Šmíd, Kadera - Supek) – stav série 3:1, postupuje Přelouč. Ani ve třetím utkání série neurčila vítěze normální hrací doba. Až v 8. minutě prodloužení rozhodl o výhře hostů Plášil a vykřesal pro Jihočechy ještě jiskřičku naděje. V nedělním duelu ale Olymp vysoko prohrál a tak se z postupu mohla radovat Přelouč.

„Třetí zápas byl opět hodně vyrovnaný a bojovný. Štěstí se tentokrát přiklonilo na stranu soupeře,“ uvedl stručně k prvnímu víkendovému střetnutí domácí trenér Roman Štefanský.

Druhý zápas se od začátku vyvíjel lépe právě pro jeho tým. „Až do našeho čtvrtého gólu to bylo vyrovnané, soupeř stále bojoval, nás ale podržel gólman,“ doplnil kouč Jestřábů.

Nové Strašecí – Tatran Třemošná 2:4 (1:1, 0:2, 1:1, branky Průša, Gengel - Holý 3, Tichý), 4:3 po sam. stříleních (0:2, 3:1, 0:0, branky Průša, Porcal, Lev,rozh. sam. střílení Čížek - Babka, Ježek Tichý) – stav série 3:1, postupuje Nové Strašecí. V prvním utkání ještě Třemošná odvrátila hrozbu vyřazení i díky hattricku Holého. Také ve druhém to vypadalo na úspěch hostů a pátý rozhodující zápas na jeho hřišti. Jenže ani vedení 3:1 jim nestačilo.

„Po odpískaném faulu jsme udělali další a v následném oslabení jsme dostali dvě branky. Další gól by zřejmě rozhodl o vítězi, ale nakonec došlo až na nájezdy. To už je loterie, my v nich dali dvě tyčky,“ uvedl k posledním zápasům v sezoně trenér Tatranu Třemošná.

„V obou zápasech jsme byli určitě hokejbalovější, jenže štěstí se k nám otočilo zády. Chybělo nám v celé sérii. Bohužel jsme nevyhráli ani jeden domácí zápas a to byl také jeden z rozhodujících faktorů,“ pokračoval kouč čtvrtého celku základní části.

I přes vyřazení byl ale s výkonem týmu spokojený. „Jsme samozřejmě smutní. Kluci ale hráli super, jsem na ně hrdý. K tomu, aby se hrál pátý zápas, chybělo opravdu málo,“ ocenil Vozka výkon Tatranu.

Nováček soutěže měl po historickém úspěchu naopak důvod k oslavám. "Kdyby nám kdokoli před sezonou řekl, kam až to dotáhneme, nevěřili bychom. Celému týmu patří obrovský dík za předvedený výkon. Děkujeme skvělým fanouškům, užíváme si to a na semifinále se těšíme," řekl po rozhodujícím utkání trenér domácích Jiří Veselý.