1. liga

Roli favorita zvládl naplno jen Kert Park

Úvodními zápasy začalo čtvrtfinále play off České národní hokejbalové ligy. Stoprocentně využil výhodu domácího prostředí jen Kert Park Praha, který dvakrát porazil béčko Kladna. V ostatních sériích je stav po prvních dvou utkáních překvapivý.

Kert Park Praha – KEB Kladno B 6:0 (3:0, 3:0, 0:0, branky Plzák 2, Skalický, Toula, Kuna), 5:1 (0:1, 2:0, 3:0, branky domácích Kruček, Smrček, Michetschläger, Plzák, Komínek) – stav série 2:0. Vítěz základní části zvládl obě utkání, i když v tom druhém ho Kladno dlouho trápilo.

„První zápas byl jasně v naší režii. Už v průběhu první třetiny bylo rozhodnuto. Soupeř se nedostal vůbec k ničemu, nebýt dobře chytajícího gólmana hostů, mohlo být skóre i vyšší,“ uvedl k prvnímu utkání hrající trenér Pražanů David Kuna.

Druhý duel už tak jednoznačný nebyl. „Zaspali jsme začátek, soupeř byl v úvodu lepší,“ poznamenal Kuna. Po první třetině tak hosté překvapivě vedli 1:0. Po první přestávce Pražané hru vyrovnali. „Ale nebylo to z naší strany nic závratného. Až v závěru druhé části jsme dali dva góly a to asi rozhodlo,“ pokračoval domácí trenér.

Třetí třetina už byla opět v režii Kert Parku, výsledkem byly další tři góly do kladenské branky. „Nedělní zápas byl jednoznačně těžší. Ukázal, že si musíme dát pozor,“ varoval Kuna před odvetami.

Kovo Praha – Jungle Fever 3:1 (0:0, 1:0, 2:1, branky Ptáček, Valenta, Jelínek - Vašek), 2:3 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 – 0:1, branky Ptáček, Kocurek – Fišer, Hořava, Kopřiva) – stav série 1:1. V posledním utkání základní části utrpěl kladenský nováček s Kovem debakl 1:9, tentokrát ale bylo všechno jinak. „Oba zápasy byly vyrovnané. V jednom se přiklonilo štěstí k nám, ve druhém k soupeři. Připadalo mi, že si někteří naši hráči myslí, že se soupeř porazí sám,“ uvedl hrající asistent trenéra Pražanů Jan Kovařík.

„Můžeme být spokojeni s výkonem i stavem série, dobře zachytali oba gólmani Jirotka s Fajtem“ řekl kouč hostů Jaroslav Homola. „Domácí mi přišli v prvním utkání nervozní. Dlouho v play off nebyli, my jsme ho hráli v posledních šesti sezonách. Máme s ním víc zkušeností, jsme dobře připraveni,“ pokračoval kouč kladenského celku.

V sobotním střetnutí měl největší podíl na domácím vítězství obránce hokejové Sparty František Ptáček. Jednu branku vstřelil, na dvě nahrál. Hosté snížili až v poslední minutě. „Měli jsme sice víc gólových šancí, dobře však chytal domácí gólman Vorel. Vstřelená branka nám ale hodně pomohla před druhým zápasem.“

V tom Jungle Fever, posílená Miloslavem Hořavou, rozhodla o svém vítězství až v prodloužení. „Závěr utkání byl hodně hektický, bylo tam spoustu vyloučených i nějaké osobní tresty. V nastavení nás v oslabení podržel brankář Fajt, na druhé straně pak Diviš nahrál Kopřivovi a ten z plného běhu rozhodl,“ popsal Homola vítěznou branku.

„Soupeř hrál velmi dobře. Po zápase byl v kabině vítr, uvidíme, jak se to projeví v odvetách. Ale nálada teď není nic moc,“ doplnil k druhému utkání Kuna. „Série bude ještě hodně vyrovnaná,“ řekl Homola k vyhlídkám na další zápasy.

Olymp Jindřichův Hradec – Jestřábi Přelouč 1:2 po sam. stříleních (0:0, 1:1, 0:0, Adam – Svoboda, rozh. sam. střílení Svoboda), 1:2 v prodloužení (0:0, 1:0, 0:1 – 0:1, Jíra – Tesák, Svoboda) – stav série 0:2. Na jihu Čech ani jednou neurčila vítěze normální hrací doba. Poprvé až v samostatných nájezdech, podruhé v prodloužení rozhodl o vítězství hostů Petr Svoboda. „Obě utkání byla vyrovnaná. Ve druhém zápase jsme byli sice o něco lepší, ale nedokázali jsme skórovat ani do prázdné branky. Hosté vyrovnali až půl minuty před koncem,“ litoval ztraceného vítězství trenér domácích Jaroslav Matějka.

Přes dvě porážky však neztrácí víru ve splnění cíle v podobě postupu do semifinále. „Nevzdáváme se, v Přelouči chceme dvakrát vyhrát,“ dodal.

Tatran Třemošná – Nové Strašecí 4:5 (0:1, 2:2, 2:2, branky Holý, Michailidis, Rubner, Stráský – Horáček 2, Frűhauf, Černý, Průša), 2:5 (1:2, 1:0, 0:3, Rubner, Stráský – Gengel 2, Horáček, Hošek, Čížek) – stav série 0:2. Zkušený domácí tým ani jednou neuspěl, hosté naopak svůj cíl jedné výhry překročili a mají k blízko k postupu do nejlepší čtyřky.

"V utkání plném zvratů jsme byli štastnějším týmem. Dařilo se nám bránit přesilovky domácích, ve kterých byli velmi nebezpeční. Důležitý byl moment, kdy za stavu 2:1 pro Tatran domácí zahodili penaltu a nám se v závěru druhé třetiny podařilo otočit vývoj zápasu ve svůj prospěch,“ hodnotil první zápas trenér hostů Jiří Veselý.

Domácí sice dokázali dvěma slepenými góly ještě srovnat, ale osmdesát vteřin před koncem rozhodl o výhře hostů Václav Horáček. „Uspěli jsme díky bojovnosti a vůli po vítězství,“ dodal k prvnímu duelu Veselý.

I ve druhém utkání rozhodl až závěr. Domácí začali opět obrovským náporem, ze kterého vytěžili jednobrankové vedení. Hosté však dvěma rychlými góly skóre otočili ve svůj prospěch. „Ve druhé třetině měli domácí hodně přesilovek, ale využili pouze jedinou. To asi rozhodlo,“ poznamenal Veselý k nedělnímu střetnutí.

Ve třetí třetině sice Tatran dostal Strašecké pod velký tlak, ale svoje šance neproměnil.

Hosté tak opět udeřili na konci utkání. Ve 42. minutě je poslal do vedení Gengel, o chvíli později využil přesilovku Čížek. Třemošná pak ještě zkusila hru bez gólmana, výsledkem však byla pátá trefa Nového Strašecí.

„Soupeř nás ničím nepřekvapil. Máme ale jedno prokletí: střílení gólů a využívání přesilovek. Navíc jsme chybami v obraně vůbec nepomohli gólmanovi. V neděli se sice hrálo prakticky na jednu bránu, ale shořeli jsme při proměňování šancí. Kluci bojovali, v tomto ohledu jim nemohu nic vytknout,“ hodnotil oba zápas trenér donácího Tatranu Zdeněk Vozka.

Třemošnou teď dělí jediná porážka od vyřazení. „Myslím, že nejsme horší než soupeř. Věřím, že se i štěstí přikloní k nám a že minimálně sobotní utkání vyhrajeme. Bude to ale ještě těžší než u nás, protože v Novém Strašecí budou mít domácí podporu tak tří stovek diváků,“ dodal k vyhlídkám na víkendové zápasy kouč Západočechů.

"Vedení 2:0 je nadějné, ale nic není rozhodnuto. Jsme si vědomi toho, že Třemošná rozhodně nesloží zbraně a o postup se ještě popere. My bychom ale sérii rádi ukončili už v sobotu. Na utkání před našimi skvělými fanoušky se těšíme a spoléháme na ně,“ uvedl před odvetami novostrašecký kouč Veselý.