1. liga

Boj o únik z baráže rozhodly nájezdy

Až poslední dvoukolo České národní hokejbalové ligy definitivně rozhodlo o všem podstatném. Z prvního místa půjde do play off Kert Park Praha, sestupují pražští Ďáblové a baráž o udržení čeká po porážce v Mostu na Tygry z Mladé Boleslavi.

I přes porážky kladenských týmů KEB B a Jungle Fever se už nic nezměnilo ve složení osmičky účastníků vyřazovacích bojů. Devátý Svítkov připravila o šanci na postup už sobotní porážka 1:6 na hřišti Kert Parku.

21. kolo Olymp Jindřichův Hradec – Kovo Praha 2:1 (0:0, 2:0, 0:1, branky: Čapek, Adam – Hruška). Jihočeši si díky vítězství udrželi před zápasem v Třemošné naději na třetí příčku. „Byl to oboustranně výborný zápas. Ze začátku jsme byli lepší, ale kvůli zbytečným vyloučením soupeř v průběhu utkání vyrovnal hru. Druhý gól mu ale nedovolila naše výborná obrana,“ zhodnotil utkání s druhým týmem tabulky hrající kouč Olympu Jaroslav Matějka.

Při brance Pražanů si v přesilovce pět na tři připsal asistenci obránce hokejové Sparty František Ptáček, který tým posílil před boji v play off.

Tygři Mladá Boleslav – Tatran Třemošná 4:1 (1:0, 2:1, 1:0, branky Kolman, Zőrkler, Jelínek, Jaroš – Tichý). Třemošná nekladla o záchranu bojujícím domácím vážná odpor. „Bylo to jednoznačné utkání, výkon hostů mi přišel odevzdaný,“ poznamenal k předposlednímu utkání zákaldní části vedoucí domácího družstva Michal Winter.

„Na jaře nastupujeme v malém počtu hráčů. Na ty klíčové dolehla únava a zbytek je nedokáže nahradit. I tak byl náš výkon špatný,“ řekl k první víkendové porážce trenér Tatranu Zdeněk Vozka.

Ďáblové Praha – Pento Most B 5:3 (3:1, 0:1, 2:1). Domácí si v posledním domácím vystoupení udrželi naději na záchranu. V utkání se jim tentokrát dařilo střelecky, pět gólů zaznamenali teprve podruhé v sezoně. „Povedla se nám první třetina, využili jsme v ní tři přesilovky,“ uvedl trenér pražského celku Zdeněk Strych.

Mostečtí se ale nevzdali a čtyři minuty před koncem dokázali vyrovnat. „My se pak ještě vzchopili a dali jsme čtvrtou branku, vítězství jsme pečetili gólem při power play,“ dodal Strych.

Jungle Fever Kladno – Nové Strašecí 1:4 (1:1, 0:3, 0:0, Fišer – Průša 2, Douša, Horáček). Kladenským nepomohli k bodů ani hokejové posily Miloslav Hořava s Richardem Divišem. „Soupeř byl nebezpečný hlavně v první třetině. Na začátku prostřední části hry jsme ale odskočili o dvě branky a pak už zápas dohráli,“ hodnotil regionální derby trenér hostů Kamil Černý.

Ostatní výsledky: Jestřábi Přelouč – KEB Kladno B 7:2 (0:0, 3:2, 4:0, Šmíd 3, Svoboda 2, Komůrka, Tesák – Klapka, Danda), Kert Park Praha – Paramo Svítkov Stars Pardubice 6:1 (2:0, 3:0, 1:1).

22. kolo

Pento Most B – Tygři Mladá Boleslav 4:3 po sam. stříleních (2:0, 1:2, 0:1, branky Voženílek, Valenta, Kypet, rozh sam. střílení Kypet – Vondrlík, Kolman, Zadák). Přímý souboj o záchranu zvládli v dramatickém utkání Severočeši, kteří se na důležitý zápas posílili maximálním počtem hráčů z áčka. „Povedla se nám první třetina, ve které jsme dali dvě branky,“ uvedl trenér Mosteckých Oldřich Obrtlík.

Tygři se ale nevzdali. Dokázali snížit a po hrubce domácích při přesilové hře odpověděli i na třetí branku domácích. Ve třetí třetině se pak dočkali vyrovnání. „Byli jsme sice lepší, soupeře ale hodně podržel brankář a jeho hráči dokázali potrestat naše chyby,“ pokračoval kouč Penta. Mladoboleslavští si hodně stěžovali na výkon rozhodčích. „Čekali jsme sice, že domácím pomůžou, ale ne do takové míry. My měli osm vyloučených, domácí ani jednoho. Navíc jsem čtyřikrát hráli ve třech. Zákroky, ze které jsme chodili na trestnou vyplývaly z bojovnosti a dopouštěly se jich oba týmy. Nebyl to jen můj dojem, ale i nezávislých diváků,“ byl roztrpčen hostující Michal Winter.

I přes častou hru v oslabení ale hosté dlouho drželi naději na desátou příčku. „Paradoxně nás to nakoplo a srovnali jsme,“ dodal Winter.

„Rozhodčí podle mého podráždilo chování boleslavských hráčů. Pořád za nimi chodili a stěžovali si, Neřekl bych, že by nám nějak nadržovali,“ oponoval Obrtlík.

O osudu obou týmů tak rozhodla až samostatná střílení. Jediným úspěšným exekutorem byl domácí Kypet, který tak poslal Tygry do baráže. „V penaltách jsou šance vyrovnané, hosté to nezvládli asi hlavně po psychické stránce. Špatní hokejbalisté to totiž nejsou. Ale kdybychom už v utkání využili všechny naše šance, mohli jsme vyhrát třeba 7:2,“ dodal trenér vítězů.

Tatran Třemošná – Olymp Jindřichův Hradec 0:3 (0:2, 0:1, 0:0, branky Plášil 2, Kiss). Domácí potřebovali k udržení třetí příčky získat alespoň bod, to se jim však nepovedlo. „Hosté byli živější, rychlejší, lepší a zvítězili zaslouženě,“ uznal domácí kouč Zdeněk Vozka.

Olymp dokráčel k vítězství bez velkých komplikací. „Byl to jednoznačný zápas, domácí snad ani neměli zájem hrát. Takhle se o třetí místo nebojuje,“ hodnotil kouč Olympu Jaroslav Matějka.

Jihočeši chtěli být před sezonou do třetího místa a svůj cíl na poslední chvíli splnili. „Je to výborné. Utekl nám sice začátek, ale dohnali jsme to,“ doplnil Matějka.

Nové Strašecí – Jestřábi Přelouč 7:2 (4:0, 1:1, 2:1, Průša 2, Porcal, Duchoň, Wittmayer, Gengel, Němec - Příhoda 2). Duel o pátou příčku zvládli lépe domácí, kteří se v případě vítězství mohli posunout i do první čtyřky. „To ale po výhře Jindřichova Hradce v Třemošné nevyšlo. Od Přelouče jsme čekali větší odpor, nezmohla se však prakticky na nic,“ hodnotil stručně střetnutí závěrečného kola domácí kouč Kamil Černý.

Strašecí o svém vítězství rozhodlo už v první třetině. Ve 2. minutě vedlo 2:0, do 10. minuty přidalo další dvě branky. Jestřábi se po pátém gólu sice zlepšili, ale vysokou porážku neodvrátili.

Paramo Svítkov Stars Pardubice – Ďáblové Praha 0:2 (0:2, 0:0, 0:0). Hostům nepomohla k záchraně ani druhá víkendová výhra. Oba góly padly už v první třetině. „První jsme dali v přesilovce, druhý padl po krásné kombinaci. Dobrý výkon jsme odvedli hlavně v obraně,“ hodnotil kouč Ďáblů Zdeněk Strych.

Loni se ještě Pražané dokázali zachránit, letos už to nevyšlo. „Jsme samozřejmě zklamaní. Na jaře jsme se sice zlepšili, ale Boleslav víc. Na rozdíl od nás uhrála body i s Kertem a Kovem. To možná rozhodlo,“ dodal trenér posledního celku tabulky.

Kovo Praha – Jungle Fever 9:1 (0:1, 4:0, 5:0, branky Ruda 2, Fišer 2, Košely, Kovařík, Valenta, Hruška, Stárek – Růžička). Pražané tentokrát do zápasu vstoupili lépe než v Jindřichově Hradci. Od začátku měli velkou převahu, ale do vedení šli paradoxně hosté. Přesilovku využil Růžička.

Od druhé třetiny se domácí začali proti hostům prosazovat i střelecky a Kladenští nakonec odjeli s debaklem.

Zbývající výsledek: KEB Kladno B – Kert Park Praha 1:3 (0:3, 1:0, 0:0).