1. liga

Play off mají jisté další tři celky

Po 20. kole České národní hokejbalové ligy má jistotu postupu do play off už šest týmů. Na vyřazovací boje se kromě Kova, Kert Parku a Třemošné mohou po víkendu těšit také v Jindřichově Hradci, Novém Strašecí a Přelouči. Ve spodních patrech tabulky dál pokračuje boj o záchranu.

K jejímu potvrzení potřebuje bod devátý Svítkov, který ale má ještě šanci i na play off. Pro poslední tři týmy je situace dál otevřená, nejvýhodnější pozici má Most B. Ten se v posledním dvoukole utká právě se svými přímými konkurenty.

Paramo Svítkov Stars Pardubice - Jestřábi Přelouč 2:7 (2:0, 0:2, 0:5, branky Bílek, Mifek - Příhoda 3, Horák, Štefanský, Kadera, Jurkas). Domácí vstoupili do zápasu o naději na účast v play off dobře, ale nakonec v derby utrpěli vysokou porážku. „Ještě po druhé třetině to bylo přijatelné, ale pak přišel totální zlom. Přestali jsme hrát a Přelouč toho využila. Takovou třetinu nepamatuju, hosté dali rychle další dva góly a pak už to bylo jen o tom uhrát co nejslušnější výsledek,“ řekl trenér domácích Jiří Bitnar.

„Zápas byl dlouho vyrovnaný, ale pak byla Přelouč jasně lepší. V předchozích utkáních jsme přitom předváděli dobré výkony,“ dodal ještě pardubický kouč. Hosté si vysokým vítězstvím zajistili účast v elitní osmičce. „V úvodu jsme měli územní převahu, ale pak jsme po chybách dvakrát inkasovali. Po důrazné domluvě o přestávce jsme začali hrát, to co jsme měli. Od čtvrtého gólu byl už zápas zcela v naší režii,“ hodnotil utkání spokojený kouč Přelouče Roman Štefanský.

Pento Most B - Kert Park Praha 3:4 po sam. stříleních (2:1, 0:0, 1:2, branky Hulín, Kypet, Poláček - Skalník, Plzák, Kruček). Domácí, posíleni několika hráči extraligového áčka, přišli o vítězství nad vedoucím týmem tabulky dvě vteřiny před koncem. Už ve třetí minutě vedli o dvě branky, pak ale Pražané hru vyrovnali a ve třinácté minutě Skalník střelou od modré snížil.

„Druhá třetina z naší strany nebyla nic moc. Kert přidal, my jsme po faulech hráli často v oslabení, ale ubránili jsme se,“ popsal průběh prostřední části hry domácí kouč Oldřich Obrtlík.

Do třetího dějství opět vstoupili lépe Severočeši, další branku však nepřidali. Iniciativu tak převzali hosté a ve 42. minutě se po brance Plzáka dočkali vyrovnání. „Potom ale Kert neunesl některé výroky rozhodčího a my se v přesilovce pět na tři ujali po brance Poláčka vedení. Těsně před koncem jsme však na nekázeň hráčů doplatili i my,“ pokračoval Obrtlík.

Dvě vteřiny před závěrečnou sirénou totiž Pražané také využili výhodu dvou mužů v poli. Při hře šest na čtyři vyrovnal Kruček.

V samostatných stříleních pak byl úspěšnější lídr tabulky. „Kvůli záchraně jsme chtěli určitě bodovat. Je škoda, že jsme to nedotáhli do konce, Kert ale ukázal svoji sílu. Bohužel jsme v posledních dvou domácích zápasech ztratili výhru vždycky v závěru. Kdybychom to udrželi, bojovali bychom teď místo o play off,“ dodal Obrtlík.

Takhle budou Mostečtí muset hájit prvoligovou příslušnost v posledním dvoukole. Čekají je přímé souboje s dalšími ohroženými týmy - pražskými Ďábly a mladoboleslavskými Tygry.

Kovo Praha – Tygři Mladá Boleslav 2:2 (2:0, 0:1, 0:1, branky Ruda, Kocurek – Winter, Zőrkler). Hosté vybojovali na hřišti druhého celku tabulky cenný bod, i když prohrávali už o dvě branky. Pražané vstoupili do zápasu aktivně, ale dlouho se nemohli prosadit. Nepomohla jim k tomu ani čtyřminutová přesilovka. Až v 10. minutě se trefil Ruda a před koncem první části hry překonal hostujícího gólmana střelou ze středního pásma Kocurek.

I v dalším průběhu duelu měli domácí územní převahu, ale pozorná boleslavská obrana je do větších šancí nepouštěla. „Připadalo mi, jako by nám chyběla motivace, nešli jsme do zápasu úplně naplno. Kdybychom přidali třetí gól, asi by bylo rozhodnuto. Hosté však hráli v defenzivě dobře a hrozili z brejků,“ podotkl domácí asistent trenéra Jan Kovařík.

Právě z rychlých kontrů se zrodily oba střelecké úspěchy Tygrů. Ti v poslední minutě sahali po vítězství, ale nevyužili trestné střílení po špatném střídání Pražanů.

„Bylo to vyrovnané utkání. Přijeli jsme sice jen ve dvanácti lidech, ale byla to kvalitní sestava,“ řekl vedoucí mužstva hostů Michal Winter, autor prvního gólu Boleslavi.

Tu čeká v posledním dvoukole domácí zápas s Třemošnou, v neděli jede do Mostu. „Bude to ještě zajímavé, ale záchranu máme víceméně ve vlastních rukou,“ dodal před závěrem základní části Winter.

Ostatní výsledky 20. kola: Nové Strašecí - KEB Kladno B 5:4 (1:1, 3:1, 1:2), Tatran Třemošná - Ďáblové Praha 5:2 (2:1, 3:1, 0:0, branky domácích Holý, Ježek, Michalidis, Rozsypal, Tichý), Jungle Fever - Olymp Jindřichův Hradec 2:4 (0:0, 0:2, 2:2).