1. liga

Po pražském derby se do čela dostal Kert Park

Po osmnáctém kole České národní hokejbalové ligy se do čela tabulky vrátil Kert Park Praha. Pomohlo mu k tomu vítězství v pražském derby s Kovem. Ke změně došlo i na dně tabulky. Po druhé výhře v řadě opustili poslední příčku pražští Ďáblové.

Kovo Praha – Kert Park Praha 2:3 (0:2, 1:1, 1:0, branky 28. Kocurek, 39. Ruda – 2. a 6. Kruček, 30. Michetschläger). O výsledku souboje dvou nejlepších týmů soutěže napověděl hodně už jeho úvod. Kert Park byl ve svižně hraném utkání od začátku lepší a v 6. minutě vedl po brankách Kručka už 2:0. „V první třetině se Kovo k ničemu nedostalo a kdybychom využili i další šance, mohlo být naše vedení ještě vyšší,“ poznamenal hrající trenér Kertu David Kuna.

Jeho tým byl lepší i po přestávce, pak ale doplatil na nedisciplinovanost. Při vyloučení jeho dvou hráčů snížil Kocurek. Ještě do konce druhé třetiny se Kert vrátil do dvoubrankového vedení, když také při výhodě dvou mužů v poli přidal třetí branku Michetschläger.

Ve třetí třetině se Kovo tlačilo za snížením, Kert hrozil z brejků. Brankáře Vorla však nepřekonal. Domácí se dočkali ve 39. minutě, když snížil Ruda. Jejich další snahy ale přibrzdila vyloučení, k vyrovnání nepomohla ani krátká power play.

„Soupeř byl po většinu utkání lepší a vyhrál zaslouženě. Až poslední tři minuty druhé třetiny začali naši hráči věřit, že jsou schopni v tomto utkání bodovat. Také třetí třetina již byla podle mých představ, ale pouze osmnáct minut z celého zápasu je málo. Soupeři gratuluji k jeho výhře,“ hodnotil zápas kouč Kova Tomáš Jadrníček.

Šlágr kola sledovala výborná návštěva, na Palmovku dorazily zhruba dvě stovky diváků. „A to se hrálo až od šesti. Kdyby se začínalo dřív, mohlo to být ještě lepší. Diváci si však určitě přišli na své,“ dodal Kuna.

Nové Strašecí – Paramo Svítkov Stars Pardubice 3:4 po samostatných nájezdech (1:0, 2:1, 0:2, branky Porcal, Horáček, Průša – T. Zelinka 3, rozh. Nájezd T. Zelinka). Domácí v prvním jarním utkání na domácím hřišti vedli už 3:0, slibný náskok ale promarnili. „Domácí nás ze začátku zaskočili svojí tvrdostí, v průběhu utkání jsme se s tím však vyrovnali. Potýkali jsme se ale s nedisciplinovaností, za dvě třetiny jsme dostali čtyři desetiminutové tresty za protesty,“ uvedl trenér hostů Jiří Bitnar.

Před koncem druhé třetiny se vstřelení branky dočkali i hosté, když v oslabení skóroval Tadeáš Zelinka. Ten se pak prosadil dvakrát v přesilových hrách ve třetí třetině a své povedené vystoupení vyšperkoval proměněným rozhodujícím nájezdem. „Po dvou třetinách jsme přeházeli sestavu a vyplatilo se to. Kdyby se hrálo o chvíli déle, tak bychom vyhráli. I tak jsem ale spokojený,“ pokračoval kouč Východočechů.

Těm se zatím na jaře herně daří. „Určitě to vypadá líp než v podzimní části. Proti Kovu jsme měli na bod, s Třemošnou jsme o vítězství přišli až osm vteřin před koncem,“ vrátil se ještě k prvním dvěma jarním utkáním Bitnar.

Jungle Fever – Ďáblové Praha 1:3 (0:0, 0:1, 1:2, branka domácích Novotný). Kladenský tým po vítězství v Přelouči tentokrát doma neuspěl. „Nastoupili jsme v hodně improvizované sestavě, ale to nás neomlouvá. Ďáblové byli lepší, důraznější a vyhráli zaslouženě,“ přiznal trenér domácího celku Jaroslav Homola.

Kromě porážky však domácí družstvo utrpělo před důležitými zápasy o následujícím víkendu dvě hráčské ztráty. „Nejlepší střelec týmu Novotný má zlomený nos a není jisté jestli nastoupí, určitě bude chybět zraněný brankář Fajt,“ dodal kladenský kouč.

Ďáblové si připsali druhé vítězství v řadě a opustili poslední příčku. „To je pro nás důležité. Utkání jsme odehráli dobře, domácí jsme po většinu zápasu nepustili na naši půlku,“ byl spokojený trenér hostů Zdeněk Strych.

I přes převahu se ale Ďáblové nemohli dlouho prosadit. „Když už jsme se trefili, domácí po brejku vyrovnali. Díky šťastnému gólu z půlky jsme se ale opět dostali do vedení,“ pokračoval kouč Pražanů.

Vítězství hosté zpečetili v poslední minutě po chybě domácích, když ve snaze vyrovnat nechali před svojí brankou hned dva volné Ďábly. „Jsem spokojen s výkonem i přístupem k zápasu, výborně zachytal dorostenec Jiří Žežulík,“ chválil Strych mladého gólmana.

Ďáblům se zatím vyplácí změny, které v kádru udělali přes zimu. „Přišlo pár hráčů, kteří umějí dát góly, tentokrát jsme hráli i zodpovědně dozadu. Potřebujeme každý bod, abychom se zachránili, zatím to vypadá dobře,“ doplnil trenér teď už předposledního celku tabulky.

Tatran Třemošná – Jestřábi Přelouč 3:3 (2:0, 0:3, 1:0, branky Stráský, Škarecký, Štulc – Svoboda 2, Šmíd). Hosté měli sice v první třetině více příležitostí, brankově se ale prosazovali domácí. Přelouč předvedla dokonalý obrat ve druhé části hry. Nejprve hned v první minutě během deseti vteřin srovnali Svoboda se Šmídem, ve 26. minutě pak převážil skóre na stranu Jestřábů znovu Svoboda.

Tatranu se povedl zase vstup do třetí třetiny, když srovnali hned v její 9. vteřině. Do konce zápasu už se skóre nezměnilo, nerozhodně skončily také samostatné nájezdy. Oba týmy proměnily po jednom.

Ostatní výsledky: Pento Most B – KEB Kladno B 2:3 po samostatných nájezdech (1:0, 0:1, 1:1, branky Hulín, Vacín – Poupě, Klapka, rozh. nájezd Adamovský), Olymp Jindřichův Hradec – Tygři Mladá Boleslav 4:2 (3:1, 0:0, 1:1).