1. liga

Oba póly tabulky okupují pražské týmy

Po podzimní části první České národní hokejbalové ligy vládnou soutěži dva pražské týmy. Vede o návrat do extraligy usilující Kovo, druhý je kvůli horšímu skóre Kert Park. Také na opačném konci tabulky je tým z hlavního města, pražští Ďáblové.

Sedm kol před koncem základní části se už oddělila osmička mířící do play off. Devátý Svítkov ztrácí na sedmé Nové Strašecí a osmou Jungle Fever šest bodů. Boj o záchranu zřejmě čeká Pento Most B, Tygry z Mladé Boleslavi a pražské Ďábly.

Kovo Praha (1. místo, 33 bodů)

Pražané neměli dobrý vstup do soutěže, z prvních čtyř utkání vytěžili pouze tři body. Od pátého kola, ale zaznamenali jedinou porážku, když v derby podlehli Kertu až po samostatných nájezdech. „Minulá sezona byla dlouhá, po extralize následovala ještě neúspěšná baráž. Proto jsme začali s přípravou později a to se v úvodu soutěže projevilo, navíc jsme si museli zvykat i na jiný styl hry,“ komentuje neúspěšný start asistent trenéra pražského týmu Jan Kovařík. „Vliv měla také obměna kádru, odešlo pět hráčů, naopak muselo se zapracovat šest nebo sedm nových tváří. Nakonec se ale vytvořila dobrá parta,“ chválí atmosféru v týmu Kovařík. V minulé sezoně extraligový celek se postupně vyšplhal až na první příčku. „Po špatném začátku jsme si vše vyříkali, změnili přístup k tréninku, hodně nás také podržel brankář Vorel. K lepším výsledkům nás nakoply zápasy se Svítkovem a béčkem Kladna, od té doby se dařilo,“ nachází Kovařík zlomové okamžiky vedoucí k posunu na čelo tabulky. Ve zmíněných duelech Kovo dvakrát vysoko zvítězilo s celkovým skóre 20:0. Pražský tým má i před druhou částí sezony jediný cíl – návrat do extraligy. „Uděláme pro to vše, budeme se snažit ještě posílit, hlavně v defenzivě. Ale jaro bude hodně těžké, všichni se na nás budou chtít vytáhnout,“ nedělá si Kovařík iluze o jednoduchém naplnění postupových ambicí.

Kert Park Praha (2. místo, 33 bodů)

Hráči dalšího pražského celku se po loňské finálové účasti opět pohybují v horních patrech tabulky. „Vzhledem k tomu, že jsme museli do týmu zapracovat nové hráče, jsme s umístěním nadmíru spokojeni. Chtěli jsme se pohybovat do čtvrté příčky,“ načal hodnocení hrající asistent trenéra David Kuna. I herní projev týmu přinesl spokojenost. „Až na některé výpadky to bylo slušné. Ale do optima je ještě daleko. Přes zimu máme na čem pracovat, abychom dál mohli bojovat o nejvyšší příčky,“ pokračoval Kuna. Kert se musel potýkat s odchodem svého nejlepšího střelce Lukáše Plzáka do extraligové Plzně. „Ostatní hráči si zvykali, že musejí utkání vzít střelecky do svých rukou oni, ale v posledních utkáních se to zlepšilo,“ připomněl Kuna poslední výhry 7:0 nad Ďábly a 5:1 nad kladenským Jungle Fever. Pro jarní část by se navíc měl vrátit Plzák zpět do Kertu, ale to nemusí být jediný příchod. „Kádr bychom ještě rádi doplnili, uvidíme však, co bude možné,“ plánoval autor osmi podzimních gólů. Pražané jsou zatím nejúspěšnějším týmem na hřištích soupeřů. Z osmi zápasů vytěžili dvacet bodů. „Domácí se vždycky snaží hrát a tím se otvírá prosto pro naší aktivní a kombinační hru,“ dodal Kuna.

Tatran Třemošná (3. místo, 30 bodů)

Třetí příčka, tedy plánované umístění, patří hokejbalistům Tatranu Třemošná po podzimní části české národní ligy. „Chtěli jsme hrát v horní polovině tabulky, což se myslím docela podařilo,“ souhlasí kouč severoplzeňského celku Zdeněk Vozka. Vyloženě špatné zápasy tým sehrál jen dva. „Nejprve v Přelouči,“ připomíná Vozka. „Dostali jsme tam sedmičku a to nás trochu postavilo na zem. Ale oklepali jsme se z toho, protože mužstvo je zkušené tak, že by ho to nemělo položit. A ni ho to nepoložilo.“ Druhá sedmigólová prohra (1:7) přišla na domácím hřišti s Kovem Praha. „Zbylé zápasy jsme odehráli velice dobře a takticky správně.“ Jednotlivé hráče kouč hodnotit nechce, hlavní je totiž týmový výkon. „Osa týmu navíc stojí na více hráčích,“ upozorňuje Vozka. „Pokud však dojde k tomu, že nás bylo méně, což se bohužel nestávalo zřídka, stojí výkon na třech až pěti klíčových hráčích. Oni sami dobře vědí, o kom mluvím, ale já je nechci nějak vyzvedávat,“ říká kouč. „A důležité je, že nás podrží v důležitých momentech gólman.“ Vyřazovací nadstavba by týmu uniknout neměla. „To je na devadesát procent hotové. Chtěli bychom minimálně zopakovat loňské semifinále,“ přeje si Zdeněk Vozka. Konečné umístění je velice těžké tipovat. „Soutěž je nesmírně vyrovnaná, kandidátů na výhru je několik, i když hlavním favoritem je Kovo.“

Olymp Jindřichův Hradec (4. místo, 27 bodů)

Jihočeský celek sice drží kontakt s čelem tabulky, ale cíle byly o něco vyšší. „Chtěli jsme být do třetího místa,“ říká o předsezónních plánech hrající trenér Olympu Jaroslav Matějka. „Tíží nás hlavně špatná střelecká produktivita, v některých zápasech jsme na to doplatili, i když jsme soupeře přehrávali. S tím se potýkáme už od prvního utkání,“ zmiňuje hlavní problém týmu, kterému patří v počtu nastřílených gólů až sedmé místo. Jindřichohradečtí stavějí svoji hru hlavně na týmovém pojetí. „Možná i kvůli tomu u nás neuspěly hvězdy jako byl Libor Slanina z Nové Včelnice,“ připomněl Matějka jednoho z nejproduktivnějších hráčů minulých ročníků. „Těžko někoho vyzdvihovat, snad jen oba gólmany. Lukáš Hovorka i Ondřej Průša se stejně jako v předchozí sezoně prezentují dobrými výkony,“ našel přece jen dvě výrazné osobnosti v kádru. Jihočeši mají svoji metu pro zbytek sezony stanovenou jasně. „Chceme do semifinále, ale nebránili bychom se ani vyšším pozicím,“ prohlašuje Matějka po podzimní části.

KEB Kladno B (5. místo, 25 bodů)

Kladenská rezerva se do soutěže posunula z druhé ligy po letní fúzi s Falconem Kročehlavy, který se v minulé sezoně zachraňoval až v baráži. „Hlavním důvodem byl nedostatek mládeže na Kladně, kde je hodně týmů. Dává nám to také možnost hráče protáčet,“ říká trenér týmu Pavel Nevařil. Drtivá většina hráčů v kádru je z původního Falconu. „Z Kladna přišel jen jeden hráč, občas vypomůže někdo z áčka. Někdy je to znát hodně, jindy přišli třeba čtyři lidi a nebylo to nic platné. Navíc nám většinou uškodilo, když se nás sešlo hodně. Hráči se nedokázali dostat do tempa,“ stěžuje si trochu paradoxně Nevařil na hru na tři formace. Jinak je ale s výkony i umístěním spokojený. „Oproti loňskému boji v baráži je to posun. Po spojení bylo cílem postoupit do play off a to se daří,“ pokračuje kladenský kouč. „Spokojený jsem se hrou v defenzivě i v ofenzivě, jen se občas necháváme unést útočnou hrou. To se nám stalo třeba v Pardubicích,“ našel přece jen vadu na kráse. „Máme výbornou dvojici gólmanů Tvarůžka s Kolískem. Pravidelně se střídají, pouze Tvarůžek měl smůlu, že chytal v zápasech, které jsme vysoko prohráli.Důležité je, že se můžu spolehnout na hráče, kteří jsou z bývalého Falconu. Výbornou sezonu má například Vladimír Havlůj,“ vyzdvihl další individualitu Nevařil.

Jestřábi Přelouč (6. místo, 24 bodů)

Východočechům se po loňském osmém místě posunuli v průběžném pořadí o dvě příčky výš. „Po celkem dobré letní přípravě nás čekala kritická první třetina, kdy jsme se potýkali s marodkou a dovolenými. Poté se nám kádr podařilo stabilizovat a v závěru podzimu už jsme podávali vyrovnané výkony,“ hodnotí první část sezony trenér Přelouče Roman Štefanský. Šestá příčka zatím splňuje jeho předsezónní představy. „Pouze k zápasům s Ďábly a Boleslaví mám výhrady. Jinak jsem byl spokojený, podzimní část splnila naše očekávání. Rád bych za to všem hráčům poděkoval. Přes zimu se musíme dobře připravit, abychom dokázali uhájit naše postavení v tabulce,“ dodává Štefanský.

HBC Nové Strašecí (7. místo, 22 bodů)

Středočeši sice loni ve finále druhé ligy podlehli kladenské Jungle Fever, ale nakonec dostali možnost hrát vyšší soutěž. Nabídla jim ji Nová Včelnice. „Tým v play off šlapal, a tak jsme do toho šli. Po dlouhé letní přípravě jsme vstupovali do sezony s tím, že se chceme hlavně udržet,“ vrací se ještě k letní přestávce hrající asistent trenéra Kamil Černý. Také začátek sezony naznačoval, že skromné cíle jsou oprávněné. „V úvodu jsme prohráli se silnými Kovem a Kertem. Nevěšeli jsme hlavu, začali ještě víc trénovat a efekt se dostavil,“ vrací se ke klíčovým okamžikům podzimu Černý. Po remíze v Třemošné přišlo totiž šest výher ze sedmi zápasů. „V jednu chvíli jsme se ocitli dokonce na čtvrtém místě a místo záchrany jsme začali vzhlížet spíš k play off,“ komentuje jeden z koučů strašeckého celku nárůst ambicí. „Bohužel jsme ale nedokázali podávat stabilní výkony. Moc se nám nepovedl závěr podzimu. Několik dobře rozehraných zápasů jsme psychicky nezvládli a nedokázali je dotáhnout do vítězného konce,“ ví Černý, na čem musí jeho tým ještě zapracovat. Nové Strašecí se může pochlubit výborným diváckým zázemím. „Na každý zápas chodí průměrně přes stovku lidí, někdy se to vyšplhá i ke dvěma stovkám. Někteří s námi jezdí i ven,“ děkuje věrným fanouškům. Rozdíl mezi první a druhou ligou je prý hodně velký. „Druhou ligu můžete hrát ještě jako hobby, první už ne. Má samozřejmě vyšší úroveň, musí se k ní už přistupovat trochu jinak a hráči jí musí obětovat víc času. Kvůli tomu, že už nemůžou hrát všichni, ale jen ti nejlepší, je také těžší udržet partu,“ popisuje Černý jedno z úskalí, kterým si Strašečtí museli projít.

Jungle Fever (8. místo, 22 bodů)

I další z nováčků zatím míří do vyřazovací části. „Po podzimu můžeme být rozhodně spokojení. Před sezonou jsme se hlavně nechtěli namočit do bojů o záchranu,“ říká o cílech druhého kladenského zástupce v soutěži jeho trenér Jaroslav Homola. I tento tým se zpočátku musel vyrovnat s rozdílem mezi první a druhou ligou. „Tahle soutěž je samozřejmě kvalitnější, rychlejší, tvrdší. Než jsme si zvykli, pomohli nám to překlenout hráči na střídavý start z Habešovny Koller, Gotthard a Váša,“ oceňuje výpomoc z kádru mistra Homola. Výraznou individualitou je brankář Karel Fajt. „Odchytal třináct výborných zápasů. Jinak mohu být spokojen spíše s útokem než s obranou, i když to chvíli trvalo, než jsme se rozstříleli. Hrajeme vyrovnané zápasy, až na výjimky dokážeme podávat vyrovnané výkony. A to je pozititvní,“ vyzdvihuje kouč přednosti kladenského celku. Na hře našel ale i některé nedostatky. „Je znát naše nezkušenost, ztratili jsme několik prakticky vyhraných zápasů. A největším problémem je špatná disciplína. Při jiném způsobu pískání nedokážeme udržet nervy na uzdě. Na tom musíme přes zimu zapracovat,“ plánuje kouč nejtrestanějšího týmu soutěže. Další cíl pro jarní část je jasný. „Chceme si zahrát play off, byla by to super zkušenost před další sezonou,“ uzavírá Homola.

Paramo Svítkov Stars Pardubice (9. místo, 16 bodů)

I když pardubický tým před sezonou pomýšlel na konečné umístění v první čtyřce, zatím to nevypadá ani na postup do play off. Jednou z příčin umístění ve spodní polovině tabulky je špatná střelecká produktivita. „Mužstvo je slušně řečeno střelecky impotentní. Před sezonou nám odešel nejlepší střelec a jeho góly teď chybí. Z hráčů na střídavý start se jistými výkony prezentuje jen letohradský Večerník, u ostatních to není zatím to pravé,“ komentuje podzimní část v podání Svítkova jeho trenér Jiří Bitnar. Potěšitelní jsou pro něj výkony dorostenců. „Ti se uvedli velice dobře a zapadli do kádru. Snad díky svému mládí nemají žádné zábrany a alespoň oni jsou schopni střílet góly,“ chválí kouč mladíky. Jinak mu podzimní část moc radosti nepřinesla: „Naše hra je velice upracovaná, chybí lehkost při přechodech do pásma, finální přihrávka a střelba. Také často inkasujeme v našich přesilových hrách a to by se stávat nemělo.“ Kromě toho se Pardubičtí potýkají s velkou nekázní. „To nám prohrálo už několik zápasů. Vyšší tresty za naprosto zbytečné protesty sbíráme jak na běžícím páse. Někteří rozhodčí sice pískají špatně, ale hráči s nimi nesmí diskutovat a křičet na ně ze střídačky nebo z trestné lavice,“ kritizuje trenér nedisciplinovanost v řadách Svítkova. I přes citelnou ztrátu však Bitnar dál věří v postup do play off. „Nevzdáváme se, čeká nás ale hodně práce, bude to hlavně o vůli hráčů. Musejí si uvědomit, že bez tréninků nelze dnešní hokejbal hrát. Většina z nich totiž tréninky úplně vypouští. Sázet budeme hlavně na ty, kteří dají do hry srdce. Když hrají ti, co mají chuť, lze zápas zvládnout i v deseti lidech,“ plánuje Bitnar, jak zvládnout jarní část.

Pento Most B (10. místo, 12 bodů)

Záloha extraligového Mostu je dalším nováčkem, který se do soutěže dostal administrativní cestou. „Koupili jsme ji, aby si v ní mladí hráči zvykli na dospělý hokejbal, abychom měli z čeho čerpat do budoucna,“ vysvětluje trenér Mostu Oldřich Obrtlík. Severočeskému týmu ale vyšla jen první polovina podzimu, od osmého kola už pouze dvakrát remizoval. „Některé naše zápasy se tlučou s extraligou dorostu, takže s tím jsou trochu problémy. Ale přístup některých hráčů nás zklamal, přechod na dospělý hokejbal je pro ně složitý a bez tréninku to nejde,“ ví kouč, který zároveň vede i mostecké áčko. „To je pro nás prioritou, ale druhou ligu chceme určitě zachránit,“ říká trenér Penta. „Poslední zápasy nám sice nevyšly, ale máme zimní přestávku na to, abychom s tím něco udělali. Nevěřím tomu, že bychom se neudrželi. Psychicky by nám mohla pomoct i pohárová výhra nad Dobřany,“ připomíná Obrtlík překvapivé vyřazení extraligového týmu.

Tygři Mladá Boleslav (11. místo, 12 bodů)

Po tragickém úvodu soutěže, kdy si Boleslav první tříbodové vítězství připsala až v 11. kole, přišlo zlepšení a posun z posledního místa na jedenáctou příčku. „Před sezonou přišlo sedm kluků z dorostu a nějakou dobu trvalo, než se rozkoukali. Museli jsme tedy hledat pomoc někde jinde,“ hledá příčiny špatného vstupu do soutěže vedoucí týmu Michal Winter. „Spokojeni samozřejmě nejsme, čekali jsme něco víc. Jenže dorostenci si mysleli, že když válcovali soupeře ve své soutěž, že budou hvězdy i tady. Nakonec byli rádi, že si zahráli,“ kritizuje špatný přístup mladíků. Tygrům také komplikovalo situaci to, že několik hráčů se kromě hokejbalu věnuje i hokeji. „Zápasy se kryjou a málokdy jsme se sešli kompletní. Když se to povedlo, neměl skoro nikdo šanci,“ věří v sílu kompletní sestavy Winter. I přes velkou ztrátu stále doufá v postup do elitní osmičky. „Pořád se to dá dohnat, i když to bude těžké. Samozřejmě se ale chceme zachránit, vyhnout se baráži. Spoléhám na to, že na jaře budeme hrát v plné sestavě, navíc chceme přes zimu ještě posílit,“ dodává vedoucí mladoboleslavského týmu.

Ďáblové Praha (12. místo, 8 bodů)

Třetí pražský zástupce doplácí na nezkušenost kádru. „Máme hodně mladý tým, jen tři hráči jsou nad pětadvacet let. Drtivá většina je pod dvaadvacet let, v sestavě je dokonce pět dorostenců,“ objasňuje situaci v pražském družstvu trenér Zdeněk Strych. „Chybějí nám zkušenosti, dáváme málo gólů, málokdy víc než dva. V obraně to ještě není tak špatné, ale chyby samozřejmě přicházejí a soupeři je trestají,“ pokračuje trenér loni desátého celku. I když Pražané nasbírali jen osm bodů, nedostávali až na výjimky s Kovem a Kertem žádné příděly. „Většina zápasů byla vyrovnaná a při troše štěstí jsme mohli mít bodů víc. Vždyť třeba ve Strašecí jsme při porážce 1:4 dostali poslední dva góly do prázdné branky. Bohužel jsme nikdy nevedli o víc než o gól. Těsné vedení přinášelo obavy o udržení náskoku a mladí hráči to nedokázali zvládnout,“ pokračuje Strych v hodnocení podzimu. Složitou situaci chtějí Ďáblové řešit posílením kádru i trenérské lavičky. Společně se Strychem povede tým bývalý gólman Kova Michal Teplý. „Udělají se také nějaké změny v kádru, někdo už přišel, někdo snad ještě přijde. Musíme se zbavit psychické deky, která leží na útočnících a věřím, že obrat přijde. Tak strašně totiž nehrajeme,“ věří Strych v posun do vyšších pater tabulky.