1. liga

Vedení před zimní přestávkou udrželo Kovo

1.ČNHbL - Patnácté kolo první hokejbalové ligy, kterým skončila podzimní část soutěže, žádné změny v tabulce nepřineslo. Na první příčce tak přezimuje díky lepšímu skóre pražské Kovo, poslední zůstali Ďáblové, další tým z hlavního města.

Kert Park Praha – Jungle Fever 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Krůček 2, Matějka, Komínek, Michetschläger – Kozák

Kert navázal na dobrý výkon z minulého kola. „Důležité bylo, že jsme až na jednu výjimku dokázali ubránit soupeřovy přesilovky. Soupeř byl hodně nepříjemný, ale čtvrtým gólem jsme jeho odpor zlomili,“ hodnotil zápas hrající trenér domácího celku David Kuna.

Pražanům se v posledních dvou zápasech dařilo nejen v ofenzivě ale i v obraně. Nastříleli dvanáct branek, obdrželi jen jedinou. „Důležité bylo, že v obou duelech dobře zachytali gólmani Picka s Gerlichem. Bez toho by se dobře hrající obránci mohli snažit sebevíc a nebylo by to nic platné,“ chválil brankáře Kuna.

Tygři Ml. Boleslav – Nové Strašecí 8:6 (2:3, 4:2, 2:1)

Domácím se nepovedl vstup do zápasu, už v 8. minutě prohrávali 0:3. „Pak jsme vyměnili gólmana a stáhli hru na dvě lajny. Góly šly totiž na vrub třetí pětce. Její přístup k utkání neodpovídal tomu, že hrajeme o záchranu,“ řekl vedoucí domácího družstva Michal Winter.

Ještě ve druhé třetině Tygři snížili na 2:3 a nesrazil je ani další gól hostů. „Pak už jsme hráli v podstatě jenom my,“ dodal Winter. Boleslav dokázala otočit na 6:4 a i když se pak hosté ještě dostali snížením na 5:6 do kontaktu, další dva góly Boleslavských definitivně rozhodly. Domácí se tak před přestávkou vzdálili od poslední příčky na čtyřbodový rozdíl.

Ďáblové Praha – Olymp Jindřichův Hradec 2:2 (0:2, 2:0, 0:0)

Pavel, Broš – Čapek, Majerik

Po čtyřzápasové pauze se domácí dočkali dalšího bodu, i když to s nimi ze začátku vypadalo hodně bledě. Ve 3. minutě totiž prohrávali už 0:2. „Úvod utkání byl z naší strany hrozný. Pak nás hosté možná trochu podcenili. My jsme je po první přestávce zatlačili a dali dva góly v přesilovkách. Potom už hrály na obou stranách prim obrany,“ uvedl k utkání s Jihočechy domácí trenér Zdeněk Strych.

Hrající kouč hostů Jaroslav Matějka nebyl po zápase spokojený. „Zbytečně jsme ztratili body v boji o čelo tabulky,“ litoval trenér čtvrtého týmu prvoligového pořadí. „Po druhém gólu pomohl domácím time out a výměna gólmanů. My jsme naopak vypadli z rytmu, začali hrát profesorsky a to nestačilo,“ dodal trenér Olympu.

KEB Kladno B – Tatran Třemošná 3:5 (3:1, 0:2, 0:2)

branky hostů Šlehofer 2, Holý, Ježek, Toman

Hostům se povedlo zopakovat scénář předchozího utkání v Novém Strašecí. Po první třetině prohrávali o dvě branky, během druhé části srovnali a nakonec o dva góly zvítězili. Podruhé v řadě tak dokázali naplno zabodovat na hřišti soupeře. Podle trenéra Třemošné Zdeňka Vozky přinesla úspěch změna herního stylu. „Už se nesnažíme každého válcovat. Hrajeme odzadu a necháváme hrát soupeře. I tak jsme si ale v Kladně vytvořili dost šancí, jen jsme je dlouho nemohli proměnit,“ poznamenal Vozka.

Paramo Svítkov Stars Pardubice – Pento Most B 5:2 (2:1, 3:1, 0:0)

Mifek, Maixner, Weber, Zahradník, Koch – Lipert, Poláček st.

Domácí dokázali po třech utkáních zabodovat a udrželi si naději na postup do play off. „Dneska to bylo dobré. Kluci hráli to, co jsme chtěli. I díky dostatečnému počtu jsme mohli hrát nátlakově a to na snažící se Most platilo,“ byl po delší době spokojený trenér Východočechů Jiří Bitnar.

Rozhodující okamžiky podle něj přišly ve druhé třetině. „Rychle jsme dokázali odpovědět na vyrovnávací gól hostů, navíc jsme během půl minuty po třetí brance přidali další. To zápas zlomilo v náš prospěch,“ dodal kouč Svítkova.

Hosté už sedm zápasů nedokázali zabodovat naplno. „Dělali jsme hrubé chyby, hráli jsme nedůsledně a nedůrazně,“ nehodnotil příznivě výkon mosteckého týmu jeho trenér Oldřich Obrtlík. Pento přijelo do Mostu posílené o dva hráče A týmu, Švancara a Poláčka st. „Chtěli jsme uspět, ale nepovedlo se. Další hráči totiž nejsou na takové úrovni. Junioři ještě hokejbalově nedorostli, ostatní jsou spíš starší hráči, které to prostě baví,“ pokračoval kouč desátého celku tabulky. „Prioritou je sice A mužstvo, ale i záchrana první ligy je pro nás důležitá,“ uzavřel Obrtlík.

Jestřábi Přelouč – Kovo Praha 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Horák – Košely, Čanecký, Heral

Jedna série skončila, druhá pokračuje. Domácí po čtyřech vítězstvích vyšli naprázdno, Pražané vyhráli už poosmé v řadě. Přelouč ale vedoucí celek tabulky hodně potrápila, rozhodující branka padla až při závěrečné power play. „V první třetině se hrál výborný hokejbal. Jenže ve druhé části byla hra hodně rozkouskovaná. To nás srazilo a už jsme se z toho nezvedli,“ litoval trenér Jestřábů Roman Štefanský.

Vítězný gól vstřelil v úvodu třetí třetiny v přesilovce Čanecký. „Pak jsme soupeře zatlačili, měli jsme šance, ale vyrovnat jsme nedokázali. S výkonem jsem ale spokojený, dokázali jsme, že můžeme hrát i se silným soupeřem, který to u nás měl ale hodně těžké,“ uvedl ještě kouč Přelouče. Pražskému celku k bodům pomohl teprve šestnáctiletý brankář Martin Tomáš. „Při svém prvním ligovém startu nás hlavně v úvodní třetině udržel ve hře. Domácí hráli dobře, ve vyrovnaném utkání jsme vítězství doslova vydřeli,“ řekl hrající asistent trenéra pražského celku Jan Kovařík.