1. liga

I. ČNHBL – Černý Petr zůstal České Třebové, Kročehlavy předposlední

Konečná podoba tabulky základní části ligy stanovila sestupující i dvojice pro play off. Definitivu sestupu zajistil Lokomotivě Svítkov, který dokázal bojující domácí porazit 5:4. Baráž si zahrají Kročehlavy, které Dobřanům doma vzdorovaly, ale díky nejtěsnější prohře 0:1 na ně zbyla 11. příčka.

Desátou příčku nakonec obsadili Ďáblové, kteří jistotu udržení soutěže již měli. Navíc dokázali potrápit favorizovaný Kert. Existenční utkání sehráli Tygři v Přelouči. Hosté díky pevné vůli a Václavu Pletkovi získali 3 body a konečnou devátou příčku. Osmá příčka znamenající ve čtvrtfinále Kert Park je nakonec obsazena Jestřáby z Přelouče. Karlovy Vary zavítaly do Třemošné a díky výhře domácích zbyla sedmá příčka právě na CSKA. Pardubický Svítkov bojoval v České Třebové o šestou příčku, kterou díky výhře získal opět zpět. Soupeřem Svítkova ve čtvrtfinále bude nakonec Tatran Třemošná. Jihočeské derby mělo zvláštní náboj. Soupeři již měli jistotu vzájemných duelů v prvním kole play off. Víkendové utkání tak rozhodlo o tom,kdo z týmům začne na domácím hřišti. Další prohra Nové Včelnice na jaře tak určila ve čtvrtfinále jako prvního domácího Jindřichův Hradec.

Olymp J.Hradec – Nová Včelnice 2:0 (0:0,1:0,1:0)

- první utkání 1:2

Domácí Olymp musel vyhrát, aby soupeře v tabulce přeskočil. Dranreb ještě letos nebodoval a tentokrát se to nepodařilo ani v okresním derby. Absence nejproduktivnějšího tria týmu byla na hřišti znát. Čtvrtfinálová série mezi těmito soupeři tak začne v Jindřichově Hradci.

Ohlasy z utkání:

Jakub Štěpán (vedoucí družstva, N.Včelnice)

"Tak máme to trápení za sebou. Celé jaro jsme pouze prohrávali. I toto rádoby derby se hrálo bez náboje a z povinnosti. Oba dva soupeři moc dobře ví, že podstata okresního derby začíná až příští víkend a hraje se na 3 vítězná utkání. Výsledek postavil Olymp do role favorita a my budeme útočit až z druhé poloviny tabulky.Věřím, že i počasí nahraje tomuto maximálně atraktivnímu souboji a diváci ho budou provázet po všechna utkání. Doufám, že se čtvrtfinále trochu přiostří a znervózní a bude to vypjatá bitva. My se rozhodně hodně těšíme a věříme, že se nám podaří spravit si pošramocenou pověst. CÍL máme letos jediný - ostatně už po třetí - účastnit se extraligové baráže. Bude to letos asi cesta hodně trnitá. Závěrem základní části díky statečným, kteří odehráli jaro a především hodně zdraví pro novou soutěž."

Martin Čapek (vedoucí družstva, J.Hradec)

"Utkání jsme chtěli vyhrát a zajistit si tak první dvě utkání derby v play off doma a to se nám povedlo. Včelnice bez první lajny v úvodu trochu tlačila, ale pak jsme ze hry měli víc my a potvrdili to dvěma brankami. Nyní se už soustředíme na příští víkend, víme, že nemáme co ztratit, naopak soupeř si dal cíl nejvyšší. Ověřili jsme si, že Dranreb je k poražení a doma se naše šance zvyšují. Chceme tímto pozvat všechny fanoušky hokejbalu na Jindřichohradecku na derby. Věříme, že na konci série budou šťastnější právě naši fanoušci."

Kert Park Praha – Ďáblové Praha 4:2 (1:0,1:2,2:0)

- první utkání 6:1

Další derby víkendu znamenalo pro hostující Ďábly poslední utkání sezony. Favorizovanému Kertu hosté statečně dvě třetiny sekundovali. Kert ale nakonec využil svých kvalit a udržel první příčku v tabulce.

Ohlasy z utkání:

Petr Michetschläger (kapitán, Kert Park)

"K derby s již zachráněnými Ďábly jsme nastupovali s vědomím, že nám stačí i remíza k udržení 1. příčky po základní části. Bohužel, podle toho také náš výkon vypadal. Sice jsme se na začátku druhé třetiny dostali do dvoubrankového vedení, ale to bylo na dlouho z naší strany vše. I do té doby si však bojovný soupeř, pro kterého je samozřejmě toto derby velice prestižní, vytvářel nebezpečné šance před naší brankou. Ani toto nám však nebylo dostatečným varováním a tak Ďáblové během dvou minut smazali naše vedení 2:0 a do konce druhé třetiny měli i další šance. Naštěstí jsme si včas uvědomili, že ztráta tohoto zápasu by byla zbytečná a ve třetí třetině jsme přidali na důrazu a bojovnosti. Výsledkem byli nakonec dvě branky v síti soupeře. Vítězství 4:2 bylo tentokráte spíše vydřené. Alespoň jsme si před play-off všichni uvědomili, že žádný soupeř se neporazí sám a proto musíme vždy bojovat a hrát naplno celý zápas. Nyní je důležité zůstat, jak se říká "na zemi" a plně se soustředit na každý jednotlivý zápas play-off. Jen v rychlosti k nadcházejícímu play-off. Soupeře jsme si nevybírali, naším cílem byla 1. příčka a to se povedlo. Přelouč je nebezpečný, houževnatý soupeř s mnoha zkušenými hráči. Hlavně v jejich prostředí se nám nehraje příliš dobře. Věříme však, že potvrdíme roli favorita a že z tohoto souboje vyjdeme vítězně a postoupíme do dalších bojů."

Jestřábi Přelouč – Tygři M.Boleslav 1:4 (1:1,0:2,0:1)

- první utkání 5:7

Jestřábi ani tentokrát nenašli vítězný recept na Tygry, kteří přijeli do Přelouče vybojovat záchranu posilou tomu hodnou, v podobě Václava Pletky (Tygr, jako Tygr…). Po vyrovnané první třetině nakonec právě hosté vstřelili rozdílové dvě branky, na které domácí již nedokázali reagovat.

Česká Třebová – Svítkov Stars Pce 4:5 (2:2,1:2,1:1)

- první utkání 3:6

Možnost k udržení ligy měla domácí Lokomotiva jen při zisku 3 bodů. Východočeské derby ale nakonec dopadlo lépe pro Pardubický celek, který udržel šestou příčku v tabulce. Lokomotiva tak skončila na posledním místě tabulky.

Ohlasy z utkání:

Zdroj – web Lokomotiva Č. Třebová

"Do posledního zápasu šli domácí s odhodláním, že nejenom věrným divákům, ale především sami sobě dokážou, že na to mají. Bohužel optickou převahu, kterou měli, nedokázali brankově zužitkovat. Vývoj zápasu hodně ovlivnilo nepřesné rozhodování rozhodčích, ale Lokomotiva zápas prohrála především neproměňováním šancí o čemž svědčí i vyšší poměr střel na branku."

Falcon Kročehlavy – Snack Dobřany 0:1 (0:0,0:1,0:0)

- první utkání 5:7

Na rozdíl od prvního duelu soupeřů, tentokrát branky nepadali. Až na jednou, která Falcon poslala do baráže, kde kladenský tým ještě ligovou příslušnost může uchovat. Dobřany s jistotou druhé příčky ve čtvrtfinále narazí na CSKA K.Vary.

Ohlasy z utkání:

Zdroj – web Snack Dobřany

"Jediný gól stačil v neděli hráčům Snacku k tomu, aby přivezli všechny body z Kladna. Výhru proti Kročehlavům je třeba připsat hlavně gólmanům Vlastovi Lokajíčkovi i Honzovi Markovi, kteří se o čisté konto podělili rovným dílem. Dobřany se mohly ještě teoreticky vrátit na první místo tabulky, ale hráči jeli na Kladno spíš odehrát slušný poslední zápas před play off, zkusit nové herní varianty (které po nocích vymyslel trenér, samozřejmě), ověřit práci managementu (která se u okénka bufetu skutečně vydařila) a hlavně se nezranit. Úkol byl splněn a i když utkání nepřineslo žádné gólové hody, byl k vidění nadprůměrný hokejbal z obou stran. Oba týmy zahodily spoustu šancí, výborně chytali všichni brankáři a o výsledku rozhodla jediná trochu "ušmudlaná" branka Petra "Steva" Kurky. Hosté s hubeným náskokem přečkali i závěrečný nápor a krátkou power play Kročehlav. Hlavně za herní převahu v druhé třetině si asi výhru zasloužili víc."

Tatran Třemošná - CSKA K.Vary 5:3 (0:1,1:2,4:0)

- první utkání 3:0

V Třemošné si CSKA mohlo zajistit šestou příčku, ale díky pokažené třetí třetině zůstaly body v Třemošné. Domácí ze třetího místa tak nakonec půjdou na Svítkov, Karlovy Vary narazí na druhý tým z Plzeňska, na Snack Dobřany

- Ondřej Průša -