1. liga

I.ČNHBL zná osmičku pro play off, poslední kolo určí pořadí týmů

Víkendové dvoukolo definitivně určilo osm týmů, které se utkají o vítězství v soutěži. K již známe pětici týmů se nakonec přiřadili hráči Karlových Varů, Pardubic a Přelouče. Na opačném pólu tabulky si definitivu udržení se v soutěži zajistili Ďáblové Praha.

Výbornou formu potvrzuje Kert. Lokomotivě a ni Svítkovu nedal vůbec šanci a nastřílel těmto soupeřům 21 branek! Dobřany bojující o vítězství v základní části na jihu Čech ztratily. S Novou Včelnicí tým nezaváhal, ale souboj v Jindřichově Hradci nerozhodly ani nájezdy. Třemošná překvapivě napřed klopýtla s Přeloučí, Mladá Boleslav ale v Třemošné již bodovat nedokázala, naopak si odvezla pěkný brankový příděl. O jistotu play off bojovali "doma" v Novém Strašecí Karlovy Vary. S přímými konkurenty v tabulce, Tygry a Přeloučí, si poradily. Překvapení víkendu ale nakonec připravily Kročehlavy, které sebraly všechny body Nové Včelnici.

CSKA K. Vary – Tygři M. Boleslav 7:5 (4:0, 1:1, 2:4)

- první utkání 4:3

Vary před utkáním neměly jistotu play off. Navíc i právě Tygři mohli do osmičky vklouznout. Nakonec ale zbabraná úvodní třetina dala varským výrazný náskok. Tygři zabojovali až v poslední třetině, ale nestačilo to ani na bod.

Tatran Třemošná – Jestřábi Přelouč 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

- první utkání 3:2 ss

Jestřábům se letos na Třemošnou daří. Už v prvním utkání favoritovi zdatně sekundovali a v odvetě se Jestřábům dílo podařilo. Domácí nedokázali brankáře hostí překonat a tak si hosté připsali zasloužené 3 body.

Dranreb N. Včelnice – Snack Dobřany 4:6 (1:2, 2:0, 1:4)

- první utkání 3:4 ss

Nová Včelnice opět nebodovala. Dobřany jsou letos ve velmi dobré formě a perfektně sehranou poslední třetinou domácí týmy přehrály. Domácí po druhé třetině vedli 3:2, ale nadějný náskok hosté dokázali přestřílet.

Ohlasy z utkání:

Jakub Štěpán (vedoucí družstva, N.Včelnice)

"Asi i sobotní deštivé počasí způsobilo, že se hrál žalostný hokejbal. Dobřany hrůza a my ještě horší. Na souboj jsme se na začátku jara hodně těšili, ale vzhledem k naší situaci a faktu, že oběma už v podstatě o nic nešlo se hrálo pouze z povinnosti . Typickým kladem pro nás bylo zdraví všech zúčastněných . Navíc se do zápasového tempa vrátil Slanina, Schovanec, Landkammer a Supek. Takže čekáme už jen na Dvořáka a naše plány ohledně zdraví se naštěstí plní a doufám, že za 14 dní budeme kompletní. O nasazení obou týmů mluví i to že oba dali gól v oslabení a to by se stávat takhle kvalitním soupeřům nemělo."

Olymp J. Hradec – Falcon Kročehlavy 4:3 (0:1, 1:0, 3:2)

- první utkání 4:3 ss

Falcon přijel bojovat o udržení a to také potvrzoval v celém průběhu utkání. Slibné vedení v utkání ale hosté ztratili. Vyrovnaný stav utkání ale v třetí třetině nevydržel. Domácí nakonec hosty přetlačili a připsali si vydřené vítězství.

Ohlasy z utkání:

David Adamovský (vedoucí družstva Falcon)

"Domácí jsme v první třetině překvapili aktivní hrou a pouze díky neproměňování vyložených šancí jsme tuto třetinu vyhráli pouze 1:0 po pěkné souhře, kterou zakončoval Havlůj při přesilovce. Od druhé třetiny domácí hru vyrovnali a k vidění byl hokejbal s množstvím šancí na obou stranách po vyrovnávající brance, která byla zaviněna chybnou rozehrávkou v naší třetině v druhé třetině šli domácí v úvodu třetí třetiny do vedení 2:1 velmi štastným gólem. Ještě do poloviny třetiny se nám povedlo v přesilové hře 5 na 3 vyrovnat tečí Martina Tomise před brankářem domácích. Klíčovým momentem byly dvě branky domácích v rozmezí 90 vteřin. Ačkoliv jsme ještě dokázali v oslabení v čase 13:38 snížit individuálním průnikem po buly Václava Dandy tak vzhledem k tomu, že domácí hráli až do konce utkání přesilovku, si již vítězství pohlídali.

Ďáblové Praha – Svítkov Stars Pce 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

- první utkání 3:2 ss Domácí tým unikal sestupovým příčkám a vítězstvím na Svítkovem se snu výrazně přiblížil. Svítkov držel krok s domácími v první třetině. Pak se jen prosadili Ďáblové. Dvě branky domácí vstřelili v druhém dějství a jednu v poslední třetině.

Kert Park Praha – Lokomotiva Č.Třebová 10:2 (1:0, 7:0, 2:2)

- první utkání 10:0

Lokomotiva nedokázala vzdorovat domácím, kteří perfektní druhou třetinou rozhodli o osudu utkání. V třetí třetině už jen hosté výsledek korigovali. Kertu se na Lokomotivu daří a v ročníku soupeři dal 20 branek.

Ohlasy z utkání:

Petr Michetschläger (kapitán, Kert Park)

"Soupeř, na kterého se nám tradičně střelecky daří, vzdoroval pouze v 1.třetině, kdy držel přijatelný výsledek 0:1. Ve 2.třetině jsme zpřesnili naší koncovku a výsledkem bylo 7 branek v síti České Třebové. V závěrečné fázi jsme v poklidném tempu nechali skórovat i soupeře, který však i tentokrát obdržel od nás 10branek."

Jaroslav Badzik (vedoucí týmu, Česká Třebová)

"Naši hráči už před zápasem řešili výsledek s Kertem, ale po první třetině nevěřili, že by se mohl opakovat podzimní dvouciferný debakl na domácího aréně. Druhá třetina skončila 7 : 0 ve prospěch domácích a o zápase bylo rozhodnuto, hráči v modrožlutém lépe kombinovali a celoplošným pohybem nás donutili k velkému množství chyb , které dokonale potrestali. Poslední třetina skončila remízou jen díky tomu, že domácí už šetřili síly do dalších kol a především pro play off, kde budou patřit k favoritům."

Tatran Třemošná – Tygři M. Boleslav 11:2 (2:1, 7:0, 2:1)

- první utkání 3:3

Stejně jako Lokomotiva v Praze i Tygři totálně pokazili druhou část utkání. Navíc Tygrům definitivně utekla možnost hrát play off. K tomu Tygrům stále hrozí propad na sestupové příčky.

CSKA K.Vary – Jestřábi Přelouč 7:3 (1:0, 4:0, 2:3)

- první utkání 1:8

Vary měly Jestřábům co vracet. První utkání v Přelouči si Jestřábi užili. Odplata se podařila. Domácí CSKA si v prvních dvou třetinách vytvořilo pětibrankový náskok, který si už pohlídalo.

Ďáblové Praha – Česká Třebová 2:2 (0:1, 1:1, 1:0)

- první utkání 3:6

Klíčové utkání pro oba týmy skončilo nakonec "plichtou". V Praze začali lépe hosté, ale domácí se vzdát nechtěli. Vyrovnávací branku nakonec domácí vstřelili. O dalších bodech nerozhodli ani nájezdy. Díky 4 bodům z víkendu se Ďáblové zachránili. Lokomotiva musí neděli vyhrát a spoléhat na zaváhání Tygrů a Falconu.

Ohlasy z utkání:

Jaroslav Badzik (vedoucí týmu, Česká Třebová)

"Existenční zápas jsem nezačaili dobře - domácí nás na několik minut zavřeli v naší třetině a vysvobozením z jejich tlaku bylo jen zakázené uvolnění. Postupně jsem vyrovnávali hru a do zápasu jsme se dostali až díky přesilové hře, kdy jsme otevřli účet zápasu.Ve druhé třetině jsem byli opticky lepším týmem a zásluhou brejku Lukáše Demla v oslabení jsme šli do dvojbrankového vedení, ale jak už to je v celé letošní sezoně po vstřelené brance jsem opět rychle inkasovali. Domácí vyrovnali skóre, když se jim v samém závěru podařilo využít přesilovku. Ke konci zápasu nám již docházely síly na zvrat v náš prospěch. Samostatné nájezdy jsou naší slabinou i v tréniku a skórovat dokázal tak jako u domácích jen jeden hráč Kubíček. Náše další účinkování v národní lize budou mít ve svých rukou hráči na domácí aréně v Benátkách při východočeském derby se Svítkovem. Kde doufám bude jako vždy skvělá divácká kulisa, která je požene k lepšímu výkonu v rozhodujícím zápase sezóny."

Olymp J.Hradec – Snack Dobřany 4:4 (1:2, 1:1, 2:1)

- první utkání 1:4

Hosté v Jindřichově Hradci začali lépe, když první třetinu uhráli v poměru 2:1. Po vyrovnané druhé třetině hosté svůj náskok zvýšili, ale domácím se nakonec až v power play podařilo srovnat. Nájezdy dělbu bodů jen pečetily.

Dranreb N.Včelnice – Falcon Kročehlavy 2:4 (2:2, 0:1, 0:1)

- první utkání 5:6

Včelničtí nemají šťastný rok. Nebodovali ještě. A právě téhle situace se podařilo Falconu využít. Stále oslabená sestava domácích Falconu vzdorovala statečně. Brankově se vyjádřili především hosté. 3 body proto putují do Kladna

Ohlasy z utkání:

Jakub Štěpán (vedoucí družstva, N.Včelnice)

"Nedělní počasí bylo naopak velmi příjemné a snad i to se promítlo na faktu ,že se hrálo v pohodovém tempu bez zbytečných emocí. Hosté bojují o záchranu a tak jejich vůle po vítězství byla o něco větší a asi i zaslouženě vyhráli. My tak můžeme pouze konstatovat, že jsme na jaře vůbec nebodovali - což je trochu smutné, nicméně jsme měli nahráno z podzimu a dvojice pro play-off je pro nás tím nejlepším řešením. Jak atraktivitou ,financema tak. .......... jestli i herně to je správná volba ukáže nejbližších 20 dní."

David Adamovský (vedoucí družstva Falcon)

"Hned v první minutě jsem v přesilové hře získali vedení brankou Vladimíra Havlůje, na vyrovnávací branku domácích v čase 5:52 jsme odpověděli brankou za 9 vteřin. Domácí poté kontrolovali hru, ale šancí ani na jedné straně vyjma přesilových her příliš nebylo. Domácí ještě těsně před koncem první třetiny využili přesilovou hru střelou z kruhů. Od druhé třetiny se obraz hry příliš nezměnil a hra se odehrávala převážně ve středním pásmu. V čase 20:12 jsme využili přesilovou hru, kdy Michal Danda dorážel do prázdné branky střelu Knotka. Od třetí třetiny nás domácí zatlačili před naší branku, ale dobrá obrana a výborně chytající brankář Kolísek již nedovolila soupeři vstřelit vyrovnávací branku a při power play domácích pečetil naše vítězství vteřinu před koncem Havlůj do prázdné branky."

Kert Park Praha – Svítkov Stars Pce 11:1 (5:1, 4:0, 2:0)

- první utkání 5:2

Kert si víkend skutečně užil. Nebodovali ještě. A právě téhle situace se podařilo Falconu využít. Stále oslabená sestava domácích Falconu vzdorovala statečně. Brankově se vyjádřili především hosté. 3 body proto putují do Kladna.

Ohlasy z utkání:

Petr Michetschläger (kapitán, Kert Park)

"Souboj s tradičním rivalem se tentokráte stal naší jednoznačnou záležitostí. Již po 1. třetině jsme zaslouženě vedli 5:1 a v následujících dějstvích skóre dále narůstalo až na konečných 11:1. Chtěl bych pochválit celý tým, že i přes četné zdravotní problémy zvládl tento víkendový dvojzápas, který nás vynesl na 1. místo v tabulce. Střelecky se pak dařilo zejména nezadržitelné dvojici Kruček - Plzák."

- Ondřej Průša -