1. liga

I. ČNHBL – 5 týmů má již jistotu play off

K Dobřanům, Kertu, Třemošné a Nové Včelnici si play off zajistil i Jindřichův Hradec.

Olymp uhájil pátou příčku před Svítkovem ve vzájemném duelu. Šlágr kola v Dobřanech rozhodly až nájezdy, když domácí museli dotahovat. Vary daly lekci Kročehlavům na Kladně a Lokomotiva si připsala existenční 3 body. Boleslav nestačila na Kert ve třetí třetině, stejně jako Kert si počínala Přelouč doma s Ďábly.

Falcon Kročehlavy – CSKA K. Vary 3:7 (1:0, 1:3, 1:4)

- první utkání 4:5

Ani na podruhé se kladenským nepodařilo CSKA porazit, ba naopak. První dějství ještě pro domácí Falcon vypadalo dobře, jenže druhé dvě třetiny už Vary daly najevo, kdo je na hřišti pánem. Po nevydařeném utkání v Dobřanech si tak Vary opět zajistili místo v osmičce. Kročehlavy naopak klesli na nelichotivou poslední příčku.

Snack Dobřany – Tatran Třemošná 5:4 ss (1:3, 1:1, 2:0)

- první utkání 5:3

Tatran v západočeském derby měl lepší nástup do utkání a první třetinu proti vedoucímu týmu tabulky získal v poměru 3:1. Po brankově vyrovnané druhé třetině domácí Snack potřeboval kontrovat a to se dvěma trefami ve třetí třetině podařilo a tak utkání dospělo do samostatných střílení. Snack si v nich zajistil rozdílový bod, kterým velmi těsně uhájil první místo v tabulce před dotírajícím Kertem.

Ohlasy z utkání:

Zdroj – web Snack Dobřany

"Herně nepříliš pohledné, ale vývojem skóre alespoň napínavé. Takové bylo nedělní derby mezi Dobřany a Třemošnou. Tahák 19. kola 1. ČNHbL byl soubojem tradičních rivalů a zároveň utkáním prvního s třetím celkem tabulky. Diváci však museli být zklamáni, hlavně výkonem domácího Snacku. Přestože se hráči před zápasem připravovali na vyhlášené nebezpečné brejky Třemošné, na hřišti to vypadalo úplně jinak - hosté brzy dvakrát utekli ospalé obraně Snacku a oba rychlé výpady bezpečně proměnili. Domácí pak sice se štěstím snížili, ale Třemošná v závěru třetiny znovu získala dvoubrankové vedení. Ani vyrovnaná druhá část nenabídla atraktivní hru, zvláště nejlepší řada Dobřan zůstávala hodně dlužna své pověsti. Rozhodující se nakonec ukázala výměna brankářů, kterou Snack provedl o první přestávce. Vlasta Lokajíček vystřídal po zranění ještě nejistého Honzu Marka a domácí tým ve zbytku zápasu podržel. Zastavil střeleckou přehlídku Tatranu a nastartoval tak stíhací jízdu. Tu Snack nakonec v závěrečné třetině dotáhl do zdárného konce. Nehlídaný kanonýr Tomáš Hajna vyrovnával v přesilovce na 4:4. Dobřany nebyly lepším, ale šťastnějším týmem. A to i v samostatných nájezdech, které díky zásahům Dana "Kováře" Kováříka a Vaška Šlehofera, přetavili v rozdílový druhý bod. Početné publikum pak mohlo na závěr zatleskat alespoň za výsledek. Fanouškům za podporu samozřejmě děkujeme!!!"

Lokomotiva Č. Třebová – Dranreb N. Včelnice 4:2 (0:0, 3:2, 1:0)

- první utkání 3:5

Lokomotiva přivítala další jihočeský tým a na rozdíl od minulého víkendu utkání zvládla. Především přestřelka v druhé části nakonec dopadla lépe pro domácí. Definitivní podobu výsledku dali domácí při power play hostí v poslední minutě utkání. Česká Třebová díky zaváhání Kročehlav poskočila na 13. příčku a taktéž nebodujícím Ďáblům se přiblížila na rozdíl bodu jediného.

Ohlasy z utkání:

Jaroslav Badzik (Česká Třebová, trenér týmu):

"Další existenční zápas jsme začali velkým tlakem, ale i přestože hosté k zápasu dorazili v hodně okleštěné sestavě, tak jsme šance nedokázali brankově zúročit. Zato druhé dějství se proměnilo v přestřelku, kdy se skóre začalo měnit především zásluhou využitých přesilových her a kontaktní branky padaly v rozmezí dvou minut. Jedno brankové vedení se nám tentokrát podařilo udržet až do poslední minuty především zásluhou disciplinované hry a soupeř hrající v deseti už neměl tolik sil. Rozhodující branka padla minutu před koncem při přesilové hře do prázdné branky v tradičně dobré divácké kulise."

Jakub Štěpán (Nová Včelnice, předseda klubu):

"Situace není nadále nikterak příznivá a tak tentokrát musel jet opravdu už každý kdo má ruce a nohy . Svůj "cajk" jsme přinutili oprášit po roce Martina Landkammera a Petra Šprincla . Do útoku se už tradičně oblékl i gólman Robert Šustr. Přes prohru musím opět chválit. Makali jsme a plnili jasnou taktiku velmi dobře a to všichni. Přijeli jsme se nezranit a uhrát slušný výsledek. A stejně jako před týdnem si myslím jsme hráli domácím důstojného protivníka. Na náš úsporný hokejbal nemohli početní domácí najít dlouho recept. Navíc dobrou formu potvrdil Jirka Ženíšek v brance. Že prohrajeme byla otázka času, ale opět jsme se drželi zuby nehty hodně dlouho, a opět nám nevyšla power-play . Premiéru si odbyl za nás Petr Navrátil a byla úspěšná. Výsledek Olympu nás potěšil a nám zaručuje ,že budeme nejhůře pátí - ale ve dvojici právě s ním."

Svítkov Stars Pce – Olymp J. Hradec 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

- první utkání 1:3

Bitva o páté místo v tabulce slibovala utkání dobrý náboj, který se potvrdil. Olymp domácím vstřelil 2 branky v úvodním dějství. Svítkov přes veškeré snahy hosty nepřelstil a naopak v poslední třetině, když otevřel obranu, dvakrát inkasoval. Hostům šlo o to zajistit si definitivně play off, vzdálit se právě Svítkovu v tabulce a uchovat si možnost poskočit do první čtyřky a své plány. V Pardubicích bezezbytku neskromný plán nováček naplnil.

Ohlasy z utkání:

Petr Jílek (vedoucí a kapitán týmu, Svítkov)

"Utkání se nám absolutně nepovedlo hlavně na začátku zápasu. Začali jsme velice vlažně, jakoby se nám nemohlo nic stát. Jenže dvě hrubky po nedůrazném vyhození míčku z pásma soupeř využil k dvou bankovému náskoku, který po celý zápas celkem v poklidu hlídal. Na začátku poslední třetiny jsme se nadechli k náporu, jenže jsme nebyli schopni překonat výborného brankáře. A pak přišlo opět laxní založení útoku, které soupeř vystihl a pohlednou akci na jeden dotek nás definitivně poslal do kolen. Potvrdili jsme tak, že se nám letos na nováčky soutěže nedaří, vždyť z pěti zápasů s nimi jsme získali pouhý bod. Na definitivu postupu do vyřazovacích bojů si tak musíme minimálně čtrnáct dnů ještě počkat."

Martin Čapek (vedoucí týmu, Olymp JH)

"K utkání jsme přistoupili zodpovědně a pomohli nám rychlé branky v úvodní třetině. Pak už jsme náskok spíše bránili, ale díky dobré obraně v čele se spolehlivým brankářem a kvalitní hře v oslabení jsme zápas dovedli do vítězného konce."

Jestřábi Přelouč – Ďáblové Praha 5:3 (3:3, 0:0, 2:0)

- první utkání 5:5

V utkáních obou soupeřů padá hodně branek, a to se v první třetině duelu plnilo na maximum. 6 branek tomu dává za pravdu. I toto utkání mělo zvláštní náboj. Domácí hráli o návrat do osmičky pro play off, Ďáblové zase přijeli do Přelouče s vidinou vzdálit se konci tabulky a navíc právě Jestřábi v tabulce přeskočit. Brankami ve 40. a do prázdné při power play ve 44. minutě si plány nakonec vyplnili domácí.

Ohlasy po utkání:

Zdroj – web Jestřábi Přelouč "V druhém jarním zápase jsme se představili opět v domácím prostředí a opět tak jako minulý týden proti pražanům. Tentokrát do Přelouče přijeli Ďáblové, kteří byli v tabulce pouhý bod za námi, na desátém místě. Jestliže pomýšlíme na play - off, a to pomýšlíme, bylo víc než nutné bodovat na plno. Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře a ujali se rychle vedení střelcem Slaninou 1:0. Soupeř ovšem velmi záhy vyrovnává, kdy si slabou chvilku vybral domácí gólman Krejčík. Gól do naší brány padl v oslabení soupeře. Šťastný gól Ďáblů nás nepoložil a ve stejné minutě se opět ujímáme vedení 2:1. Střelcem je tentokrát člen elitní lajny Jurkas. Přestřelka v první části pokračuje a Ďáblové v přesilové hře vyrovnávají na 2:2 a posléze v oslabení jdou do vedení 2:3. Dva obdržené góly v oslabení přivádí 86 přihlížejících diváků do mdlob. Z těch je však dostává Štefanský, který individuelně srovnává na 3:3. Druhá třetina je vyrovnaná, ale máme navrch. Hosté vystřídali gólmana, který se rychle dostal do zápasu a úspěšně čelí našim šancím. I náš gólman Krejčík po nepovedené první třetině se dostává do zápasu a náš tým drží. Po přestřelce v první části vše nasvědčuje tomu - kdo dá gól vyhraje. To se nakonec daří nám, kdy 5 minut před koncem utkání, šikovně Marvan po přihrávce Šmída směřuje míček do branky Ďáblů. Hosté v závěru utkání zkouší power - play, ve které do prázdné brány pečetí stav utkání svým druhým gólem v utkání Jurkas."

Tygři Ml. Boleslav – Kert Park Praha 2:6 (1:1, 1:1, 0:4)

- první utkání 5:6 ss

Tygři poprvé na jaře nebodovali. Domácí chtěli určitě překvapit favorita stejně jako na podzim, což se dvě třetiny dařilo. Jenže Kert už překvapení nechtěl. V poslední třetině nedal domácím šanci a čtyř brankovým přídělem rozhodl o tom, že body se povezou do Prahy.

Ohlasy z utkání:

Petr Michetschläger (kapitán týmu,Kert Park):

"První dvě třetiny to vypadalo, že na nás padla jarní únava a výsledkem bylo vyrovnané skóre 2:2. Až v poslední třetině jsme si zvýšenou bojovností a důsledností vytvořili tlak a čtyřmi góly rozhodli o utkání. Uklidnili nás především dvě branky Milana Nechyby, kdy jsme odskočili na rozdíl tří gólů."