Reprezentace

Letohradský Lux reprezentoval v St. John‘s, pojede i do Vispu? Chci hrát to, co umím, slibuje

Realizační tým národního týmu hráčů do 20 let připravil pro své svěřence další kemp. Ten se bude konat v plzeňské hale, kam zamíří potencionální reprezentanti znovu bojovat o triko se lvíčkem na hrudi. Jedním z nich je také letohradský obránce Filip Lux, jenž v rozhovoru hodnotil nejen podzim.

Absence na kempech kvůli zranění: Jsem rád za další příležitost! 

Byl jste znovu nominován na další přípravný kemp juniorské reprezentace, tentokrát do Plzně. Jste rád, že Vám pozvánka přišla?

Tak určitě. Vzhledem k mojí absenci na předešlých kempech kvůli zranění jsem příjemně překvapen a jsem rád za takovou příležitost. 

 

Nejdříve se ale podíváme na podzimní část Vašeho juniorského týmu z Letohradu. Na podzim jste si vybojovali průběžné 2. místo, jaké jsou pocity?

Myslím si, že za 2. místo by byl každý rád. Do play off zatím super pozice. Ze subjektivního hlediska to ale vidím tak, že jsme měli na to přezimovat na první pozici, nebýt zbytečně prohraných zápasů. 

 

Bojujete s Kert Parkem o první příčku, ale na záda Vám funí Hostivař, co bude nutné udělat na jaře, abyste si stávající postavení udrželi, ba dokonce vylepšili?

Tak všechno je to o přístupu. Nesmíme být moc na koni, ale může se stát cokoliv. Jak se říká, jednou jsme nahoře, jednou dole. 



 

Ryzí obránce? Dopředu jsem spíš kopyto 

Do osobních statistik jste posbíral 9 kanadských bodů, to za 11 odehraných zápasů není vůbec špatné. Jste spíše ofenzivním bekem?

Vůbec ne. Dopředu jsem spíš kopyto. Body mám jen díky „brejkovým“ rozehrávkám nebo nahrávkám v přesilovce. 

 

Teď zpět k reprezentaci do 20 let, už jste se několika srazů zúčastnil, jaké to pro Vás bylo? Jaká je zatím atmosféra v širším výběru?

Tak je to sport. Všichni se tím bavíme, takže z mých zkušeností je atmosféra v kabině super. 

 

Také jste byl součásti týmu U18 na minulém mistrovství světa, kde jste brali stříbro. Potkal jste některé své kolegy z toho výběru i v tom současném?

Tak určitě. Z osmnáctky je tam spousta výborných a talentovaných kluků. 




Chci už konečně porazit i všemi opěvovanou Kanadu

Jaké dostáváte herní pokyny od realizačního týmu? Věnují se Vám někdy i individuálně? 

Tak pokyny pro nás beky jsou jasné. Máme rychle vytahovat míčky z obranného pásma a snažit se, aby nám rozehrávka netrvala moc dlouho. Individuální přístup byl například v zápase s mužskou reprezentací, kdy s námi při zápase probírali konkrétní situace a snažili se nás usměrnit. 

 

Pokud byste se dostal do finální nominace, s čím byste do Vispu odjížděl?

Z vlastního hlediska budu chtít hrát to, co umím. Podržet tým v obraně a pomoci gólmanům. Z hlediska celého týmu a asi budu mluvit za všechny kluky, je největším cílem obhájit titul mistrů světa. Výhru nad všemi soupeři beru ze zkušeností z minulého mistrovství jako „povinnost“, ale chci už konečně porazit i všemi opěvovanou Kanadu. 



Fotogalerie: