CROSSDOCK Extraliga

Mistr startuje hon za obhajobou. Prodáme získané zkušenosti, věří Jiří Mašík

Oslavy pardubického mistra byly dlouhé, nyní se ale celé mužstvo musí soustředit na sezonu následující. S přípravou nebyl trenér Mašík vůbec spokojen, před jeho svěřenci je v nadcházejícím ročníku ještě hodně práce.

Trenér Mašík: Získané zkušenosti musíme v rozhodujících bojích prodat

Mistrovský tým Pardubic čeká v následující sezoně obhajoba mistrovského titulu. Jak se mužstvo přes léto připravovalo?

Letos jsme samotnou přípravu začali trochu déle, protože loňská sezona byla velmi dlouhá. Tým se sešel 24. července, pracovalo se zejména na fyzické kondici, s čímž mohu být nadmíru spokojen. Hráči pochopili, že budeme terčem pro všechny týmy a podle toho k přípravě také přistoupili. Následně jsme přešli na hřiště a po dvou týdnech absolvovali čtyřzápasový turnaj s Hradcem Králové a Letohradem. Bohužel se nám vůbec nepovedl. Měli jsme k dispozici dvacet hráčů a čtyři brankáře, všechny jsme různě protáčeli a zkoušeli nové varianty. Výsledky nebyly důležité, pro pořádek zmíním, že jsme dokázali uhrát pouze jednu remízu. Ani naše předvedená hra nebyla ideální, chyběl nám tah do branky, neprosazovali jsme se střelecky a hlavně měli díry v obraně. Soupeř nás často přečísloval a měl kvalitní příležitosti. Máme však ještě čtrnáct dní, abychom na tom pořádně zapracovali.

Náhlédněme na tým z hlediska příchodů a odchodů. Zůstala kostra mistrovského celku pospolu?

Kostra týmu zůstala z 90% stejná, skončil pouze Miloš Kamaryt, který bude hrát zřejmě za B-tým, ale extraligu již podstupovat nechce. Navíc odešel ještě Tomáš Jiřík, který se vrátil do Hradce Králové. Na opačné straně přišlo sedm kluků ze staršího dorostu, po ročním pobytu ve Skotsku se nám vrátil Filip Förstl. Kluci se snaží bojovat o místo, musí si zvyknout na vyšší tempo a našim úkolem je dobře je zapracovat do týmu.

Říká se, že mnohem těžší, než titul získat, je ho i obhájit. Platí to i v tomto případě?

Já si myslím, že určitě. Už jsem to i hráčům říkal, nyní se na nás všichni pečlivě připraví, každý chce přece porazit mistra. Nepodcení nás, všichni přece chtějí skalp šampiona. Na druhou stranu, sezona je dlouhá a postupem času se výsledkově projeví, kdo je lépe připraven. My jsme získali cenné zkušenosti, v rozhodujících bojích je prodáme a pokusíme si vybojovat co nejlepší pozici pro play-off.

V prvním kole mají Pardubice volno, může to být pro vás výhoda?

Možná trochu ano, ale není to rozhodující. My jsme říkali, že načasování formy ladíme tak, aby vygradovala v průběhu podzimu. Víme, že začátek soutěže je důležitý, ale nemusí to nic znamenat. Na úvod ligy máme těžký los, čeká nás Kert Park, Kladno, Rakovník a Plzeň. V prvních čtyřech týdnech přijde sedm zápasů. Výhoda to pro nás je zejména kvůli tomu, že se nám nepovedla příprava a můžeme si tak dovolit ještě nějaké přátelské utkání.

Otto Urbanec by rád navázal na výkony z loňské sezony

Na úvod se vrátíme k mistrovským oslavám. Jak jste si je užil?

Samozřejme že užil. Hned po příjezdu do Pardubic jsme se přestěhovali na výletní parník a přivítali mistry v kategorii mladšího dorostu. Ale pokud mohu mluvit i za tým, tak nám na oslavy nezbylo z finále moc sil.

Říká se, že těžší než vyhrát titul, je ho obhájit. Bude to platit i v tomto případě?

Uvidíme, jak vstoupíme do nové sezony. Přišla silná generace z dorostu a určitě je zkusíme zapracovat k nám do týmu. V základní části bude cíl asi stejný jako loni a to hrát do čtvrtého místa a pak se zkusit probojovat v play-off co nejdále.

Co vaše osobní cíle do následující sezony? Přece jen bude v Pardubicích domácí MS!

Na jaře se mi celkem dařilo, tak bych v tom rád dál pokračoval. Zatím jsem se do mužské reprezentace nepodíval, takže se bohužel mistrovství zúčastním pouze jako divák.

Jak zhodnotíte přípravu, kterou vám trenér Mašík před novým ročníkem naordinoval?

Příprava byla určitě vyživná, ostatně jako každý rok. Já jsem byl měsíc na dovolené ve Vietnamu, takže jsem se do přípravy mohl zapojit až před 14 dny. Musím vše dohnat individuálně, abych byl na novou sezonu pořádně připraven.