CROSSDOCK Extraliga

Příprava byla nastavena tak, aby vyhovovala nám i klukům, říká trenér Kladna Kadlec

Drahomíra Kadlece čeká zajímavá sezona, kterou bude mít už s jistotou o pár týdnů prodlouženou. Po CCM extralize, ve které vede Alpiq Kladno, ho totiž během června čeká v pozici hlavního kouče české reprezentace domácí mistroství světa v Pardubicích.

Trenére, kde probíhala letní příprava Kladna, pouze doma nebo jste vyrazili i někam na soustředění?

Trénovali jsme v domácím prostředí, tedy takovou přípravu, kterou zde na Kladně máme odzkoušenou jako úspěšnou. A hlavně ta, která sedí nám i hráčům. Začali jsme prvního srpna, a to hned zostra, ale kluci byli připravení, takže to zvládli dobře. Ten šestidenní blok na začátek jsme pak završili turnajem v Novém Strašecí.

Připomínal jste ještě hráčům nějakým způsobem minulou sezonu, respektive tu finálovou sérii?

Ne, to je pro nás historie. (usměje se)

V přípravách se začínají objevovat moderní prvky, jako třeba speciální kruhové tréninky v posilovnách a podobně. Co u vás?

To ne, my děláme pouze svoje cvičení. Ty si upravujeme tak, jak už jsem zmiňoval, aby vyhovovaly nám i hráčům. Nějaké podobné novinky, o kterých se mluví jako o zaručených metodách, nemáme. Preferujeme krátký a tvrdý trénink, což klukům sedí, a my nemáme důvod oslovovat další lidi s žádostí o zapojení do speciálního cvičení.

Pojďme tedy ke kádru, kdo Alpiq opustil?

Honza Pospíšil se vrátil do Rakovníka, dále pak přerušil působení v klubu z pracovních a vysokoškolských důvodů Daniel Nosek. Zdravotní problémy měl Honza Šťastný a Honza Příhoda.

Kdo naopak mužstvo posílil?

Přišel Dominik Barnošák z Třince a z nižší soutěže poté Patrik Novák, tedy také útočník, který hrál za Třebíz.

Potřebujeme, aby výkonnost kluků v reprezentaci byla stabilní několik týdnů

U Barnošáka bych se ještě zastavil jednou otázkou, jste směrem k reprezentaci rád, že ho budete mít defacto celý týden, jak v trénincích, tak v zápasech, na očích?

Nevím, nechci nikomu sahat do svědomí, ale asi není tajemstvím, jak třeba trénujeme my a jak v Třinci. Dominik vyloženě přišel už během loňského play-off sám, že by chtěl hrát od příští sezony na Kladně. Bylo tak domluvené, že ho Třinec uvolní, tam se to ale pravděpodobně úplně rozpadlo. Ovšem na Dominikovi nevidím, že by měl nějaké tréninkové problémy.

Následující sezona pro vás osobně bude bezesporu dost specifická, dokážete ji ovšem rozdělit do dvou skupin, tedy tu extraligovou a poté v červnu reprezentační?

Ono se řekne, že je to daleko, tedy za nějakých deset měsíců, ale … My máme před sebou nyní extraligu, na tu se soustředím a až v průběhu se to bude začínat prokládat nějakými reprezentačními srazy. No a až bude znám nový mistr extraligy, tak poté už naplno vlétnu do nároďáku.

Je pro vás značnou výhodu, že podstatě skoro všechny hráče uvidíte při zápasech svého Kladna?

Ono se to tak říct dá, ale je tady jedná důležitá věc. Když mě ty kluci vidí na druhé střídačce, tak jdou do maxima. Nás ale zajímá, jak si vedou v jiných zápasech. Ne jen proti Kladnu, ale například v zápase Kertu s Hradcem Králové, kde máme kandidáty do národního mužstva. No a právě proto se budeme trenérů ptát, jak se vedlo hráčům v těchto duelech, protože nám nestačí jeden povedený zápas proti našemu mužstvu, ale potřebujeme, aby o tom klukovi bylo pak vidět i v dalších týdnech.

Závěrečná otázka se bude týkat ambicí Kladna, i když ty se asi už dlouho nemění, že?

Přesně tak, nic se nemění. My chceme vyhrávat pořád. To chce ale každý, já bych v tom pak neviděl žádný smysl, chodit třikrát týdně večer trénovat a v sobotu nebo v neděli jezdit od rodiny na zápasy jen s tím, že si chceme zahrát. To pak nemusíme trénovat. Tohle je totiž náš motor, který nás žene neustále dopředu.