CROSSDOCK Extraliga

Nováček z Rakovníka vzdoroval dvě třetiny, Kladno na úvod zvítězilo 4:0

Po dvě třetiny na hřišti Městské hokejbalové arény na Kladně dokázal rakovnický nováček držet krok s místním zkušeným Alpiqem. Ve třetí části už ale nedalekému Rakovníku došly síly a aspirant na přední příčky nejvyšší soutěže třemi góly rozhodl duel ve svůj prospěch.

HBC ALPIQ Kladno – HBC Rakovník 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 14. Kudela (Dědič), 32. Haisman (Butor, Novák), 36. Špaček (Barnošák), 42. Ogurčák (Šícha). Rozhodčí: Černý, Prudík. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 400. Střely na branku: 30:17 (6:5, 11:7, 13:5).

Kladno: Jirotka (Hájek) – Šícha, Pliml, Dědič, Kudela, Soukup, Haisman – Schnaubelt, Ogurčák, Šrámek, Pražák, Barnošák, Špaček, Kohout, Butor, Novák.

Rakovník: Gerlich (Solar) – Cafourek, Pospíšil, Eitler, Tvarůžek O., Polívka, Sunkovský, Suchý - Tvarůžek M., Polívka, Urban, Sýkora, Šíma, Bakalář, Schietl, Koloc, Hildebrand, Tlustý.

První gól nového extraligového ročníku obstaral Kudela

Velmi slušně zaplněná Městská hokejbalová aréna na Kladně viděla v úvodních minutách hry spíše takové počáteční oťukávání. Kladenští se držením míčku pokoušeli o nápor, avšak pozorná rakovnická obrana jim toho příliš nedovolovala. Loňský vítěz první národní ligy se poprvé osmělil v podstatě až v 9. minutě, jenže ze závaru před Jirotkou nic nebylo. Parametry však snesla minutu poté dělovka exkladenského Pospíšila ihned po vhazování, při níž se Jirotka hodně zapotil.

Potlesk tábora hostujících příznivců si pak vysloužila akce hrajícího trenéra hostí Sýkory, který si po nepřesné rozehrávce Kudely vybojoval faul a první přesilovku utkání. Z ní Rakovničtí nezahrozili, naopak krátce po skončení oslabení měl první gól na své holi kladenský Šícha, Gerlich jeho dělovku vytěsnil do ochranné sítě. Možnost početní převahy měli v první třetině i Kladenští. Ve 14. minutě napřáhl reprezentační bek Tomáš Kudela a jeho ránu zastavila až síť za Gerlichem – 1:0. Tento první gól nového ročníku CCM Extraligy tak orámoval první část hry.

Kladenský tlak zvýšení skóre nepřinesl

V úvodu druhé periody rakovnické pětici zatopilo útočné trio Pražák, Barnošák, Špaček, jež vytvořilo v pásmu oponenta slušný kolotoč. Celek v červeném v tomto případě odolal se štěstím. Tlak Kladna pokračoval, Schnaubelt si vyběhl zpoza branky, jenže ležící Gerlich ho vychytal. V kladenském táboře mohlo být veseleji ve 20. minutě, osamocený Patrik Novák však svou ranou trefil tyčku! V této pasáži hra nabírala na zajímavosti. Rakovničtí se chytali za hlavu poté, co produktivní Šíma nedokázal samostatný únik přetavit v gól. Nepříjemné byly rovněž rány hrajícího kouče Sýkory od modré čáry.

Více šancí měli ve druhé třetině domácí favorité. Po jedné z nich neuspěl po nezištné přihrávce zpoza branky se svým zakončením Šrámek. Dobývání rakovnické svatyně pokračovalo i nadále. Aplaus diváků si vysloužil brankář Gerlich, když lapačkou vytáhl z šibenice ránu zkušeného Ogurčáka. Špatné střídání hostí výborně uhasil navrátivší se Pospíšil, kdy zabránil téměř jistému gólu. V brejkové situaci vzruch přinesla dvojí šance Šímy a Sýkory, leč skóre se do konce druhé třetiny už neměnilo.

Alpiq třemi góly definitivně zlomil odpor soupeře

Nástup do třetí třetiny se domácímu Alpiqu vydařil na výbornou. Jakub Haisman v signalizované výhodě využil přihrávku zpoza branky a podruhé rozesmutnil rakovnický tábor – 2:0. Rakovník marně ve třetí části odolával kladenskému tlaku. Zkušený extraligový celek poslal do tříbrankového vedení Martin Špaček, jehož střela propadla Gerlichovi pod vyrážečkou až do branky – 3:0. Jirotka v kladenské brance odpočíval a ze svého brankoviště sledoval, kterak jeho spoluhráči mačkají svého soka.

Diváci tleskali pět minut před koncem ťukesu domácího celku, na jehož konci Schnaubelt nedokázal zacílit do odkryté klece. Zbytek duelu už se dohrával v rakovnické třetině a domácí prokázali své dlouholeté extraligové zkušenosti, když Petr Ogurčák k radosti diváků zhodnotil další povedenou souhru čtvrtým gólem – 4:0.

Ohlasy trenérů:

Milan Maršner, asistent trenéra HBC ALPIQ Kladno: „Věděli jsme, že to bude těžký zápas, což se potvrdilo. Nováček z Rakovníka odehrál výborně první dvě třetiny, kdy dobře bránil a hrál velice agresivně. Důležité bylo, že jsme dali první gól z přesilovky, pak přidali druhý a to nás uklidnilo. Poté už jsme utkání dohráli ve větším klidu a přidali další branky. Náš výkon špatný nebyl, jsme rádi za dobrý start do sezony, ale sami víme, že se musíme stále lepšit, protože soupeři budou těžší.“

Milan Sýkora, hrající trenér HBC Rakovník: „Na naše první extraligové utkání jsme byli moc natěšeni. Dvě třetiny jsme dodržovali to, co jsme si řekli, bohužel v té třetí jsme pomaličku fyzicky odpadávali. Extraliga je samozřejmě o nějaký ten level výš než první národní liga, to musíme brát. Hráli jsme proti nejlepšímu týmu soutěže Kladnu a i přes porážku nám zápas rozhodně dodá zkušenost do dalších bojů.“