CROSSDOCK Extraliga

Rozhodla fyzická převaha Kladna, shodli se po derby Barnošák s Gerlichem

Zaplněné ochozy Městské hokejbalové arény na Kladně sledovaly pod osvětlením v prvním zářijovém pátečním podvečeru pohledné derby kladenského a rakovnického týmu. Tento zápas zároveň odstartoval nový soutěžní ročník CCM Extraligy.

Atmosféra mi připomínala malé play off, pochvaloval si Milan Maršner

Dvě třetiny extraligový nováček z Rakovníka na Kladně favorita zlobil. Pak ovšem domácí třemi góly definitivně soupeřův odpor odrazili. „Zápas nebyl jednoduchý, je to tady derby, takže jsme rádi, že jsme ho zvládli. Rozhodla podle mého názoru naše fyzická převaha,“ ohlédl se v hodnocení za duelem novic v kladenském dresu Dominik Barnošák. „Soupeř hrál na brejkové situace, což je vždycky nebezpečnější. Podržel nás Jiry (Jan Jirotka – pozn. red.) v bráně a i díky jeho několika těžkým zákrokům jsme ten zápas zvládli s nulou vzadu,“ přidal svůj pohled asistent trenéra Kladna Milan Maršner.

„Po druhé třetině jsme si něco v kabině řekli a tu smůlu v zakončení jsme prolomili,“ doplnil Maršner, který zároveň zapřemýšlel, jak se mohl zápas vyvíjet, kdyby za stavu 1:0 proměnil někdejší Kladeňák Radek Šíma svůj únik. „Tak by to bylo nepříjemné. Ale my bychom naši hru příliš neměnili, spíš jen některé herní prvky u nich ve třetině.“ Asistent hlavního kouče Kadlece byl po utkání spokojen i s diváckou kulisou. „Přišla plná aréna, připadalo mi to trochu jako malé play-off. Kluci si to hned víc užijí a ten zápas má hned jinou šťávu,“ pochvaloval si.

To Dominik Barnošák se teprve v prostředí středočeského klubu spíše rozkoukává. V zahajovacím extraligovém utkání nastoupil v útočné formaci s mladíky Pražákem a Špačkem. „S klukama v lajně se mi hrálo super. Tady na Kladně jsme měli spolu zatím jen dva nebo tři tréninky, takže naši spolupráci ještě v průběhu sezony vyladíme,“ slibuje loňský nejproduktivnější hráč extraligy. „V Třinci jsem byl zvyklý, že hra stále víceméně na mě. Tady je to více týmové, jsou tu další výborní kluci, kteří umí dát gól, a za to jsem rád,“ přidal snajpr, jehož tvář zdobí hustý plnovous.

Kladenští potvrdili, proč jsou jedni z nejlepších, uznal Leoš Gerlich

Do nejvyšší soutěže se opět podíval také gólman Leoš Gerlich, někdejší strážce svatyně pražského Kert Parku. Ten by měl patřit mezi hlavní opory nováčka z Rakovníka. I on se bezprostředně po utkání ohlédl za rakovnickou premiérou v nejvyšší soutěži. „První dvě třetiny od nás nebyly špatné, ale pak Kladno ukázalo svou sílu a my jsme odešli fyzicky. Domácí kluci potvrdili, proč jsou jedni z nejlepších, hráli pěkný hokejbal a zaslouženě vyhráli,“ uznal Gerlich, který si na nedostatek práce nemohl stěžovat. „To se dalo čekat. Kladenští hodně kombinovali, nešli moc do střelby, tedy kromě Dominika Barnošáka. Na něm bylo vidět, že chce dát gól, je to střelec,“ všiml si v průběhu utkání gólman hostí.

Po třiceti minutách hry vedlo Kladno jen o jediný gól a i hostující ráčci místy vystrkovali svá klepeta. S trochou štěstí se mohlo jít do třetí části za vyrovnaného stavu. „Je to škoda, kdyby Radek Šíma proměnil svůj únik, mohlo to zase vypadat jinak,“ zapřemýšlel hrající trenér Milan Sýkora. Jenže na kdyby se ve sportu nehraje. Kouč Rakovníka zároveň porovnal druhou nejvyšší soutěž, v níž tým z královského města nastupoval loni, s extraligou. „Je to rychlejší. V extralize hráči odevzdají balónek, ihned se nabízejí do volného prostoru. V „národce“ jsme na to příliš zvyklí nebyli, to se musíme naučit. Jak já říkám, hru dělá hráč bez balónku,“ nabídl svůj pohled.

Stejně jako Kladenští, i hosté kvitovali divácký zájem. „Atmosféra byla krásná. Přijelo hodně fanoušků i od nás z Rakovníka, kteří nás povzbuzovali. Já osobně si to vždy uvědomím vlastně až po zápase, protože při něm musím vnímat hru,“ řekl lodivod poražených Sýkora. Utkání bylo divácky zajímavé, tak jsme tušili, že lidi přijdou. Bylo to derby a snad fanoušci viděli hezký hokejbal,“ doplnil rakovnický brankář Leoš Gerlich.