Reprezentace

Šestnáctka zamíří opět do Dobřan. Zaměříme se na herní systém, prozrazuje Jiří Christ

Reprezentace do 16 let se znovu pojede připravovat na nadcházející Světový pohár, jenž se uskuteční v červenci v Žilině. Hlavní trenér šestnáctky Jiří Christ se rozpovídá nejen o nominaci na Dobřanský kemp. „Chci pro úspěch na blížícím se vrcholu udělat maximum,“ říká zkušený kouč.

Konec v Letohradě! Kázeň je příčinou neúspěchu 

První otázka se bude týkat Extraligy, jak se Vám zatím líbí působení na trenérské lavičce letohradských Jelenů? Jste s výsledky spokojeni? 

Na tuhle otázku mi dovolte neodpovědět, protože jsem právě sdělil do Letohradu, že se nebudu podílet na vedení extraligového týmu, a to z osobních důvodů. V Letohradě je celá řada kvalitních hokejbalistů, kteří si zaslouží být v tabulce na daleko lepší pozici než dosud. Je to celkem mladý tým a při troše herní ukázněnosti by se mohl pohybovat ve vyšších patrech extraligové tabulky. Kázeň je totiž příčinou neúspěchu a musí si to všichni uvědomit. Protože jsem do Letohradu jezdil vždy rád, tak se tam budu i rád vracet a držet klukům palce. Volný čas chci věnovat práci pro U16 a více sledovat hráče, navštěvovat utkání dorostenecké Extraligy a třeba i tréninky v klubech. Chci pro úspěch na blížícím se vrcholu udělat maximum.   

 

Pojďme k reprezentaci do 16 let, kde působíte jako hlavní trenér. Chystáte další sraz a znovu se bude konat v Dobřanech. Má dobřanská aréna něco navíc nebo jste si Dobřany prostě oblíbil?

Tak jako v minulosti, když jsem vedl U20 a byla v republice jen jedna hala v Mostě, tak jsem si tam mohl nechat napsat přechodnou adresu pobytu. S otevřením haly v Dobřanech se naskytla možnost kvalitní přípravy, ubytování a s přispěním všem známého Václava Šlehofera to v Dobřanech nemá chybu. Je dobré, když to zázemí už znáte a nemusíte řešit detaily. Přece jen nejsem místní a znalost prostředí je důležitá. I hráči se tam už cítí dobře, vědí, co si můžou dovolit a je tam vše blízko. 


 



Jiří Christ (vpravo) náhle a nečekaně ukončil angažmá v Letohradu. (Autorka fotky: Iva Janoušková ml.)


Musí se vytvořit kolektiv bojující jeden za všechny

Další Světový pohár se koná už letos v červnu na Slovensku. Na co konkrétně se chcete s hráči v přípravě nejvíce zaměřit?

Nyní musíme vytvořit kádr, se kterým budeme počítat do další přípravy. V průběhu předešlých kempů jsme měli možnost vidět asi 50 hráčů. Měli jsme tu výhodu, že loňského Světového poháru se zúčastnila naše U15 a bylo možno z těchto informací čerpat. Teď před námi stojí práce s vytvořením eventuálních herních formací. Když si uvědomíte, že hráči jsou dnes nominováni ze 16 klubů, nebude to lehká práce. Taky se musí vytvořit kolektiv bojující jeden za všechny, partu mající stejný cíl. Zaměříme se samozřejmě na herní systém od založení protiútoku a taky na systém bránění, spolupráci a herní kombinace.

 

Nominace je velmi široká, není divu. Povoláno bylo přes 32 hráčů, může se na další kempy probojovat někdo jiný, kdo se v Dobřanech neukáže?

Já chápu současnou nominaci za neuzavřenou. Tak, jak může někdo vypadnout z různých příčin, tak se může svými výkony a přístupem v jarní části zařadit do konečné nominace. Máme v hledáčku některé další hráče a určitě nechceme předem nikoho vyloučit. Ti, co se nedostali na tento kemp, by to neměli brát jako svou porážku, ale mělo by je to nastartovat k lepším výkonům. 

 

Mohl byste nám prozradit, co bude alfa a omega nadcházejícího únorového soustředění? Máte už nějakou vizi, jak by kemp mohl probíhat?

Jak už jsem napsal, máme toho hodně. Pět tréninkových jednotek a program časově dost nabitý. Chtěl bych i více času věnovat teoretické přípravě u tabule. Všichni víme, co nás v Žilině čeká a týmy jako Kanada, USA a obzvlášť domácí Slovensko budou jako obvykle dobře připravené. Hodně času budeme věnovat i herní kázni či výstroji hráčů.   




Pro mladé hráče jsem vypracoval „Kodex reprezentanta“

Možná bude těžší na tuto otázku odpovědět. Jaké hráče hledáte do své finální nominace? Musí splňovat určitý kodex hráče?

Už na minulém kempu jsem věnoval značnou pozornost kázni, a dokonce jsem pro tyto mladé hráče vypracoval „Kodex reprezentanta“, na jehož základě se budou muset hráči chovat na hřišti i mimo něj. Pocit reprezentovat český hokejbal a tomu vše podřídit chci, aby byl cítit z každého jednotlivce.  Tento tým chci, aby byl složen samozřejmě z těch nejlepších hráčů, kteří samozřejmě splní i ty nejvyšší morální hodnoty.

 

Jak jsem již zmínil, času je dost, ale už máte nějak namyšleno, kdo by se mohl podívat na příští světovou akci? Kdy bychom mohli očekávat finální nominaci?

V mé hlavě ale i celého realizačního týmu je toho hodně. Samozřejmě nelze v tuto chvíli vypouštět jen tak nějaká konkrétní jména. Stoprocentně se tam podívá celý realizační tým a kdo dál, to se uvidí. Finální nominace bude oznámena okolo 28.6.2020.

 

Můžete nám ještě trošku poodkrýt plán reprezentace U16? Kdy jsou plánované další sjezdy hráčů z celé republiky?

Reprezentace U16 se setká 21. - 23.2. v Dobřanech a dále pak na jednodenním kempu 1.5., místo je v jednání a pak nás čekají ještě další dva kempy před Světovým pohárem.

Fotogalerie: