CROSSDOCK Extraliga

Letohradská posila Zdeněk Král přišel, viděl, rozhodujícím nájezdem zvítězil

Nejen pražské KOVO se pro jarní část posilnilo profesionálním hokejistou. K tomuto kroku se odhodlal také Letohrad, který ve svých řadách přivítal útočníka Zdeňka Krále, jenž v sezoně nastupoval ve druhé nejvyšší hokejové soutěži za Benátky nad Jizerou a Prostějov.

Profesionální hokejista z Benátek Zdeněk Král nastoupil v neděli 11. března ke svému prvnímu utkání za letohradské jeleny v CROSSDOCK Extralize a hned proti druhému Kladnu. To se rok co rok pohybuje na špici tabulky nejvyšší hokejbalové soutěže. Zdalipak o tomto soupeři Král něco předem věděl, nebo neřešil, proti komu nastoupí? „Věděl jsem, že je to jeden z nejlepších týmů soutěže, že to pro mě nebude lehký začátek, ale jinak jsem to nikterak neřešil,“ přiznává s chladnou hlavou útočná posila Letohradu.

Každého by jistě zajímalo, jak se dvaadvacetiletý talentovaný hokejista ze severu Čech objeví v malebném východočeském městečku, kde se hraje hokejbal. „Za Letohrad hrají kluci, které znám z Kolína, tak nějak přes kluky a následně trenéry se to vše hladce dohodlo,“ popisuje Zdeněk Král.

Hrajeme o play-off, každý bod je pro nás dobrý

Letohrad svedl s favorizovaným Kladnem nesmírně tuhý boj. Místy měli jeleni převahu, místy zase jejich soupeř. „Jednalo se o velmi kvalitní utkání. Věděli jsme, že Kladno je velmi dobrý soupeř a že nesmíme udělat nějakou chybu, protože ji soupeř potrestá. Bohužel asi v půlce zápasu jsme udělali zbytečné fauly a dostali gól na 1:1 a Kladno bylo na koni a tlačilo nás,“ upozorňuje Král na těžké chvíle pro Letohrad. „Nějak jsme to ale přečkali, gólman nás hodně podržel a na nájezdy už jsou loterie. Byli jsme rádi, že jsme získali ten bod navíc, hrajeme o play-off a pro nás je každý bod dobrý,“ nezastírá Zdeněk Král.

Nikdo ze šesti střelců základní nájezdové série se neprosadil, tak letohradští trenéři poslali na hřiště svou novou posilu a Král úžasným způsobem vymetl víko kladenské svatyně. Nic neřešil, žádná klička, předvedl prostě a jednoduše střelhbitou střelu do vinglu. „Sledoval jsem gólmana během předchozích nájezdů, a to co většinou dělám, by asi nevyšlo, tak jsem se rozhodl, že zkusím vystřelit nad lapačku a spadlo to tam,“ potěšilo Zdeňka Krále a jeho nové spoluhráče.

Trenéři Letohradu svému novému svěřenci při zápase často kladli na srdce, ať více využije svoji střelu. Ale Zdeněk Král očividně spíše patří mezi hráče, co vyhledávají kombinace, jelikož pokus o nahrávku střídal další pokus o přesný pas. „Je to tak, já nejsem moc velký střelec, spíš hráč do kombinace, ale je potřeba i někdy střílet,“ potutelně se usmívá Král.

Neustále věřím, že si zahraji hokejovou extraligu za Liberec

Pro profesionální hokejisty, kteří celý ročník neznají nic jiného než brusle a led, musí být přechod na hokejbalový povrch náročný, navíc když se jedná o asfalt. „Je to velký rozdíl. Na hokeji, když se rozjedu, tak mi to ještě chvíli jede samo, (smích) na hokejbale se zastavíš a stojíš,“ směje se Zdeněk Král. „Je to jiný pohyb, první zápasy mě vždycky bolí celé tělo,“ přiznává s úsměvem od ucha k uchu Král.

Hokejbalisté trénují většinou maximálně třikrát týdně a o víkendu hrají zápasy. Denní režim hráče ledního hokeje tak musí být absolutně rozdílný. „Trénujeme každý den a dvakrát až třikrát týdně se hraje zápas,“ popisuje ve stručnosti nová akvizice letohradských jelenů. V Letohradě se mohl objevit další hráč Benátek nad Jizerou Ladislav Bittner, který se Zdeňkem Králem hraje v první hokejové lize. O hokejbalu se tedy asi dost bavili. „Mluvili jsme o tom spolu a neustále jsem ho přemlouval, ať si to jde strčit semnou, (smích) ale bohužel se mi ho nepovedlo přemluvit,“ mrzí Krále.

Stále mladý perspektivní hokejista Zdeněk Král v mládeži dokonce nastupoval i za hokejovou reprezentaci U16 a U19! „Byl to krásný zážitek a furt věřím, že si zahraju hokejovou extraligu. Reálné to určitě je, ale zároveň je to hrozně těžké. Liberec má vždycky velmi kvalitní tým,“ upozorňuje Král.

Profil Zdeňka Krále v letošní hokejové sezoně 2017/18:

Narozen: 30.1.1996 (22 let)

Pozice: útočník

Váha: 81 Kg

Výška: 184 cm

Mateřský klub: Bílí Tygři Liberec

HC Benátky nad Jizerou (1. Liga): 42 zápasů, 11 gólů, 24 asistencí, 35 KB

LHK Jestřábi Prostějov (1. Liga): 8 zápasů, 1 gól, 2 asistence, 3 KB

Bílí Tygři Liberec (CHL – Liga mistrů): 3 zápasy, 0 gólů, 1 asistence, 1 KB