CROSSDOCK Extraliga

Jakub Kolařík se stal nejlepším střelcem švýcarské ligy mezi českými krajánky!

Již tento víkend startuje play-off v nejvyšší švýcarské soutěži. V základní části se ve velmi dobrém světle prezentoval plzeňský odchovanec Jakub Kolařík, který nastupuje za SHC Martigny a stal se v základní části jeho nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem mezi českými krajánky.

Pokud se nepleteme, tak ve švýcarské nejvyšší soutěži již propuklo play-off. Vy jste po základní části skončil v kanadském bodování na 12. místě a stal jste se s 15 góly nejlepším střelcem mezi českými krajánky! Jste se svými výkony spokojený a užíváte si tamní ligu?

Ano máte pravdu, play-off startuje v sobotu 17.3.2018. S výkony spokojený relativně jsem, ale samozřejmě je stále na čem pracovat. Ligu si tady užívám, je to obrovská zkušenost. Hraje se tady trochu odlišný styl hokejbalu, než na co jsem „zvyklý“ z české extraligy. Jediné, co si neužívám jsou výkony některých rozhodčích, občas jsou to opravdu tragické výkony, ale i tak to ke sportu patří.

Celkově jste nasbíral z 16 duelů základní části 24 kanadských bodů. Z SHC Martigny nebyl nikdo lepší. Pochvalují si vás jako výraznou posilu týmu a dostáváte hodně prostoru i v oslabeních a přesilovkách?

Kluci jsou za moji přítomnost a také přítomnost Lukáše Maděry, který reprezentuje Slovensko vděční, i trenér je rád že jsme tu. Oba hrajeme jiný způsob hokejbalu, na který jsme zvyklí z české a slovenské extraligy a někteří spoluhráči se snaží dělat věci jako my a občas se i zeptají, jak bychom třeba řešili tuhle a tuhle situaci. Do zimní pauzy jsem se objevoval jen v přesilových hrách, ale po Novém roce mě trenér pravidelně posílá i na oslabení, takže ano, v přesilových hrách a oslabení dostávám hodně prostoru. Hlavně když vezmete v potaz, že zde se hraje 3x20 minut a ne 15 minut jako v české extralize.

Co týmové výkony? Panuje s 5. místem z devíti mančaftů spokojenost, nebo jste dle vašeho názoru měli na víc?

Týmové výkony na začátku sezony nebyly optimální, stabilní výkony podávalo cca 4-5 hráčů, takže se hodně měnila sestava a složení pětek. Postupem času se našla asi optimální skladba pětic a tým si sednul a začaly se výkony zlepšovat. S 5.místem tu panuje spokojenost, přeci jen to byla první sezona po postupu Martigny zpět do NLA poté, co minulou sezonu ovládli NLB, kde se však hraje 4 na 4 bez ofsajdů, takže pro některé hráče to byla i první zkušenost při hře 5 na 5 s mezinárodními pravidly.

Play-off je zde jiné, hraje se „pouze“ na dva vítězné zápasy

Prozradíte hokejbalovým fanouškům v České republice, co nyní bude následovat a jakým formáte se hraje play-off či kvalifikace? Vyřazovací boje se hrají normálně jako v ČR na tři vítězné duely?

Play-off startuje už víkend 17. a 18.3.2018. My se utkáme s týmem SHC Sièrre Lions, proti kterému jsme v základní části domácí zápas zvládli poměrem 5:4 a naopak u nich absolutně nezvládli a prohráli poměrem 6:1. Zápasy mezi Sièrre a Martigny jsou zde obrovská derby, protože tyto 2 města jsou od sebe vzdáleny cca 30 kilometrů a fanoušci obou týmů to při vzájemných duelech dávají dostatečně najevo, a i na hřišti se hraje na krev. Play-off je zde jiné, hraje se „pouze“ na dva vítězné zápasy, přičemž tým, který v základní části skončil na lepším místě, začíná první utkání na svém domácím hřišti, druhé utkání se hraje na hřišti soupeře a eventuální třetí rozhodující zápas opět na svém domácím hřišti. Takže jak se říká lidově, je to cik cak. Play-out se zde nehraje, tým, který vyhraje druhou ligu NLB postupuje automaticky do NLA pokud k tomu má veškeré podmínky jako např. finance, dostatek hráčů apod.

S jakými cíli jste vůbec vstupovali do nového roku? Věříte, že můžete potrápit favority, nebo první čtyři týmy jsou výkonnostně někde jinde, jak nedávno v rozhovoru nastiňoval Tomáš Kudela z Oberwilu?

Do nového roku jsme vstupovali s cílem, zajistit si play-off v co nejkratší možné době a zlepšit naši hru, což se nám obojí podařilo. Jaké to bude v play-off to těžko říct, budou to úplně jiné zápasy, kde už jde o vše. Jak psal „Koudy“, Oberwill, Belpa, Grenchen-Limpachtal a i Sièrre jsou výkonnostně lepší než zbytek NLA, avšak i my sami jsme si dokázali, že i s těmito týmy lze zvítězit, či s nimi hrát vyrovnané zápasy. Takže co přinese play-off to uvidíme, také záleží, jak se na play-off připraví každý hráč z týmu, a to především psychicky.

S Terkou jsme se hledali až jsme se našli, protože je stejná jako já

Jak se vám líbí kvalita života ve Švýcarsku a kde vůbec pracujete? A jak často vlastně trénujete?

Život je zde jiný než v Čechách, hlavně mentalita Švýcarů je úplně jiná. Život zde se mi velice líbí, je zde nádherná příroda, lidé jsou vstřícní, spoluhráči i vedení klubu vždy pomůžou, když něco potřebujeme. Momentálně nepracuji, protože firma, pro kterou pracuji společně s Lukášem je stavební firma a díky velké zimě začínají s prací stavební firmy až v dubnu. Nyní se zdokonalujeme v jazyku v mezinárodní škole a samozřejmě bychom chtěli změnit zaměstnání v budoucích měsících. Takže uvidíme, kam nás vítr zavane. Trénujeme zde třikrát týdně. Občas máme ještě jeden trénink navíc jen pro gólmany, kam chodí 3-4 střelci.

Vy jste odchovancem Plzně, která má krytou halu. Ve Švýcarsku asi žádný podobný svatostánek není, že? Jsou i přesto všechno u vás kvalitní tréninky?

Máte pravdu, byl jsem zvyklý na halu v Plzni. Ale musím říct, že zde má 90% týmů hladký asfaltový povrch, takže zápasy mají kvalitu. Jen bohužel u nás v Martigny je povrch horší, ale na příští sezonu by se mělo hřiště zrekonstruovat. Tréninky kvalitní jsou, jen občas se stane, že přiletí příval metru sněhu. Ale když je počasí normální, tréninky kvalitu mají.

Nemohli jsme si díky mocným sociálním sítím (úsměv) nevšimnout, že vaší přítelkyní je mistryně světa z Pardubic Tereza Palová. Jak jste se vlastně dali do kupy a žije s vámi ve Švýcarsku? Nechybí ji život a hokejbal v České republice?

Ano, je to pravda. S Terkou jsme si začali psát po mistrovství světa v Pardubicích. Když jsem odjel před sezonou v létě do Švýcarska a ve snu by mě nenapadlo, že to dopadne takhle, ale naštěstí se tak stalo a jsem díky ní nejšťastnější a ve velké pohodě mimo hřiště, ale i na hřišti. Jak se říká, my jsme se hledali až jsme se našli, protože je stejná jako já. Momentálně semnou ještě nežije, protože má před sebou ještě rok na vysoké škole, a to je prioritní. Samozřejmě, že hokejbal též stále hraje, ta je nesmrtelná. Takže nyní je v ČR a já tady, v období Vánoc a oslav Nového roku jsme trávili čas společně, poté přijela zamnou do Švýcarska, ale kvůli zkouškám musela zpět do ČR, teď se chystám já za ní do Čech. Není to zrovna nejlehčí, ale i přesto vím, že to zvládneme a po dokončení studia jsou možnosti neomezené.

Napůl se domluvím už francouzsky a co nevím řeknu v angličtině

Sice se to nezdá, ale čas kvapem běží a brzy tu bude konec sezony. Vrátíte se pro příští ročník zpátky do ČR, nebo se vám ve Švýcarsku tak líbí, že budete pokračovat ve velkém životním dobrodružství v jejich nejvyšší lize?

Pokud bude klub po sezoně spokojen s mojí hrou a výkony a nabídnou mi, abych zde hrál, či mě osloví jiný klub, určitě zde zůstanu. Pracovní možnosti a finanční podmínky jsou zde úplně jiné než v ČR, a proto bych zde rád ještě zůstal, ale to vše se dozvím a uvidím až po skončení play-off.

Jakým jazykem se spoluhráči v Martigny a v práci vlastně mluvíte? Ve Švýcarsku se dost mísí francouzština, italština a němčina, je to tak?

Zde jsou 4 úřední jazyky, podle kantonů - němčina, italština, francouzština a rétorománština. Já se nacházím v oblasti, kde se mluví francouzsky. Ze začátku jsem využíval angličtinu, protože francouzsky jsem neuměl ani koukat. Ale postupem času, když francouzštinu slyšíte každý den a musíte se jí naučit, abyste mohl fungovat nejlépe, tak to jde. Teď jsem na tom tak, že tak napůl se domluvím už francouzsky a co nevím řeknu v angličtině, a dopilovávám francouzštinu v již zmíněné škole.

Sledujete CROSSDOCK Extraligu a výkony vaší Plzně? Minulý víkend teprve jako druhý tým v sezoně porazila po základní hrací době mistrovský Kert Park! Překvapilo vás to?

Extraligu v ČR sleduji. Především Plzeň, přeci jen je to můj mateřský klub, který mi dal možnost začít s hokejbalem po ukončení hokejové kariéry. I s klukama z Plzně jsem v kontaktu a píšeme si, takže „přehled“ mám. Zápas proti Kertu jsem sledoval na onlajnech, a byl jsem i překvapen s výhrou, přeci jen Kert od loňského získání titulu nastartoval na jiné obrátky a hrají tam kluci, co byli na posledním mistrovství světa. Takže ano, výhra mě překvapila, ale vím, že Plzeň má silný tým, a že když každý hráč zapne, dokážou porazit každého, takže jsem z jejich výhry nad Kertem měl radost a doufám a přeju klukům, že letos udělají placku, nejlépe rovnou zlatou!