CROSSDOCK Extraliga

Kert Park šokoval obhájce titulu! Z jeho hřiště veze cennou výhru

Pardubičtí hokejbalisté vstoupili do nové sezóny až o týden později a ihned musí počítat první ztráty. Proti Kert Parku Praha sice rychle vedli, svůj těsný náskok ale prohospodařili a soupeři podlehli 1:2.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice – HC Kert Park Praha 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Merta (Vlasák, Březina) – 23. J. Kruček (Topolánek, Wróbel), 32. Wróbel (Topolánek)

Střely: 27:18, vyloučení: 9:8, využití: 1:1, oslabení: 0:0.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice: Stárek – Vlasák (C), Kosina, Filip, Krejčí, Mokříž, Turyna, Novotný, Ryba, Urbanec, Bílý, Forstl, Březina, Kubeš, Česák, Skřivánek, Urban, Merta, Gabriel, Kasal, Staněk.

HC Kert Park Praha: Mikl – Nýdl, Dulava, Sitter, Bureš, Blaško, Rozenberg, Topolánek (C), Wróbel, J. Kruček, M. Kruček, Javorka, Kaucký, Šperl

První branka v nové sezoně přišla v přesilové hře

Obhájce titulu nastoupil do prvního utkání nového ročníku velmi odhodlaně a již v první minutě mohl jít do vedení. Velkou šanci totiž neproměnil Filip Förstl, který si z dobré pozice pouze vylámal zuby na pozorném brankáři Miklovi. Zejména v první třetině měla jednička pražského týmu velké množství práce, ale i štěstí, jako například u zakončení Březiny, který z voleje poslal balonek kousek od vzdálenější tyče hostující klece.

V největší příležitosti na straně Kert Parku z otočky napálil Jaroslav Javorka břevno Stárkovy branky! Po řadě neproměněných šancí pomohla Autosklu do vedení využitá přesilová hra! Střelu Lukáše Vlasáka vyrazil Mikl pouze k volnému Jakubu Mertovi, který z úhlu dostal míček do branky – 1:0! Využitá početní výhoda pardubický tým výrazně podpořila, chvíli před první sirénou měl druhý gól na hokejce Petr Filip, jenže trestuhodně netrefil klec brankáře Mikla. Do kabin se tak šlo za nejtěsnějšího možného vedení Autoskla.

Přesilovkové vyrovnání a změna tempa hry

Druhá patnáctiminutovka byla přesným opakem třetiny první. Mnohem lepší vstup do prostředního dějství zaznamenali hráči Kert Parku, kteří měli hned několik dobrých příležitostí na srovnání. Zkušený Libor Topolánek sice nejprve po hrubce v rozehrávce Pardubic pouze nechal vyniknout Stárka, vzápětí ale společně s Wróbelem připravili vyrovnávací branku pro Jiřího Kručka, který poslal míček přesně mezi nohy přesouvajícího se brankáře – 1:1! Vyrovnání hokejbalisty Kertu výrazně nakoplo a i díky nedisciplinovanosti soupeře měli hosté dobré příležitosti na otočení nepříznivého stavu.

Pardubice měly obrovské štěstí při střele Martina Kručka do tyče či opět u rány Jiřího Kručka z mezikruží, po totožné akci jako u vyrovnávacího gólu se ale Stárek poučil a výrazný problém pro domácí mužstvo nepovolil. Po dvou třetinách se do kabin šlo za nerozhodného stavu a všichni čekali, s čím na sebe soupeři vyrukují v periodě poslední.

Návrat z trestné lavice rozhodl. Kert Park skolil mistra

Pardubičtí chtěli podchytit nástup do třetí třetiny, k čemuž jim měla pomoci i přesilová hra. V převaze ale neproměnili slušné příležitosti a poté jen sledovali, jak Libor Topolánek vysílá do samostatného úniku před tím potrestaného Tomáše Wróbela, který svůj nájezd ukázkově proměňuje – 1:2! Kert Park se poprvé dostal na hřišti v Polabinách do vedení a měl nakročeno k prvnímu vítězství v Pardubicích po několika letech.

Autosklo se pochopitelně nechtělo s nepříznivým stavem spokojit, a tak ihned začalo zbrojit za vyrovnáním. Jejich nadějné střely však pouze rozchytaly brankáře Mikla ke skvělému výkonu, soupeř z Prahy naopak řešil z nabídnutých protiútoků. V tom nejnadějnějším předvedl fantastický zákrok proti Javorkovi David Stárek. Ani závěrečná power-play ale Autosklu vyrovnání nevytěžila, Kert Park si tak domů odvezl hodně cenné vítězství po výsledku 2:1!

Ohlasy trenérů:

Jiří Mašík (trenér Autosklo-H.A.K Pardubice): „Myslím si, že jsme si zápas prohráli úplně sami. První třetinu jsme byli lepší, měli jsme pohyb, na střely jsme vyhráli 10:4 a soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili. Ve druhé části jsme chtěli pokračovat ve stejném stylu, ale z ničeho nic jsme začali hrát vestoje a mysleli jsme si, že se soupeř porazí. Když k tomu přidáte čtyři vyloučení a fakt, že Kert má velmi zkušený tým, který dokáže všechny naše chyby potrestat, je jasno. Rozhodující gól nám dali poté, co hráč naskočil z oslabení, my jsme sice následně měli dobrých osm minut silný tlak, ale gól jsme prostě nedali. Porážka nás mrzí, na druhou stranu je to první zápas, nepovedl se nám a musíme si z něho vzít poučení, že musíme hrát stejně celý zápas."

David Kuna (trenér HC Kert Park Praha): „Ohromná radost. My jsme v Pardubicích vyhráli po mnoha letech i přesto, že jsme nepřijeli úplně v kompletní sestavě. Myslím si, že kromě prvních pěti minut, kdy byli domácí lepší, tak jsme hru minimálně vyrovnali a místy jsme při hře pět na pět byli i lepší. Před hráči smekám, zápas odbojovali. Samozřejmě na konci jsme potřebovali i trochu štěstí, protože jsme neudrželi nervy na uzdě a v kritických momentech jsme se nechali několikrát zbytečně vyloučit. Domácí mají velmi kvalitní přesilovky, vytvořili si tlak a šance, ale nás na konci velmi podržel gólman. Musím však říci, že vzhledem k tomu, jak si kluci za vítězstvím šli, tak že je zasloužené."