CROSSDOCK Extraliga

Vyloučení byla rozhodující, shodli se po zápase Tvarůžek s Valentou

Rakovník vstoupil do utkání proti Plzni velmi dobře a v šesté minutě šel do vedení. To mu vydrželo do páté vteřiny prostřední části, kdy Plzeň vyrovnala a poté převzala otěže zápasu. Třetí třetinu ovlivnilo velké množství faulů, což oba hráči v rozhovoru označili jako rozhodující moment utkání.

Neunesli jsme to, ví Martin Tvarůžek

„První dvě třetiny byly z naší strany dobré. Herně i takticky. První třetina byla lepší, v té druhé jsme udělali dvě zbytečné chyby a bylo to 1:2. Pak jsme měli nějaké šance, konkrétně já, ale jejich brankář Kráčina, reprezentační gólman, nás dobře vychytal. Dle mého názoru z toho byla ve třetí třetině strašná bramboračka. Nechci brečet. My jsme neunesli rozhodnutí sudích, protože se nám to nezdálo a skončilo to tak, jak to skončilo. Dohrávali jsme na nějakých osm lidí a soupeř ty přesilovky umí. Zahráli to dobře a my dostali další čtyři góly,“ hodnotil smutně utkání Martin Tvarůžek.

Rakovník udělal za poslední roky velký pokrok. Před dvěma lety hrál druhou národní hokejbalovou ligu. V loňském roce úspěšně zvládl finálovou sérii proti teplickému Rondu a poprvé v historii postoupil do extraligy. „Předloni jsme hráli region, loni jsme hráli národní ligu. Tam jsme si to mohli dovolit, že když jsme šli ven, tak soupeř ty chyby tolik netrestal, ale tady je každý druhý faul potrestaný, takže se tomu musíme vyvarovat. Nesmíme dělat zbytečné fauly, nesmíme kecat. Každý to tady viděl, že oni umějí přesilovky využívat. Není to zrovna Plzeň, ale každý tým v extralize,“ je si vědom kvality extraligových týmů Tvarůžek.

Proti Kladnu i nyní proti Plzni dokázal držet Rakovník do konce druhé třetiny krok a v obou případech rozhodla třetí třetina. „Fyzicky si troufám říct, že jsme na tom dobře. Jsou to naše zkušenosti, naše nevyzrálost. Všechno je rychlejší, tady nemáme čas na to zpracovat si míček, hned nás někdo dojede a my ten míček ztratíme. Každý gól začíná u nějaké chyby. Ať už je to chyba útočníka, který ten gól nedá, a nebo chyba v obraně, kde ho soupeř oběhne, z čehož vznikají přečíslení a pak góly,“ ví Tvarůžek, kde jsou rezervy jeho týmu.

Hned v neděli čekal Rakovník další zápas. Tvarůžek se tak snažil najít nejen do tohoto zápasu potřebné změny. „Je potřeba nefaulovat. Někteří hráči si to budou muset trochu přehodit v hlavě. Nesmíme křičet na rozhodčího, protože s jeho rozhodnutím nic neuděláme. Musíme se soustředit na sebe a hrát stejně jako v první třetině proti Plzni. Hrát takticky tak, jak si řekneme a neběhat tam, kam nemáme. Protože když budeme s těmito soupeři hrát takticky a držet nějaké ty posty, tak se s nimi dá hrát. Důkaz byl na Kladně a tady první dvě třetiny s Plzní. Jakmile začneme dělat něco jiného a začneme dělat nesmysly, tak dostaneme zase šest gólů,“ uvědomuje si jeden z nejzkušenějších hráčů Rakovníku Tvarůžek.

Rozhodujícím momentem byla vyloučení, myslí si Stanislav Valenta

Plzeň čekal ve třetím kole nováček soutěže, na kterého je vždy těžké se připravit. „Věděli jsme, že tam mají spoustu zkušených hráčů, takže jsme se připravili myslím si docela dobře. Trenér nám dal hodně do těla a vůbec nás nešetřil. Hlavně jsme dělali založení útoku, kvůli jejich dobrému napadání,“ přiblížil přípravu na třetí kolo Stanislav Valenta.

Po první třetině prohrávala Plzeň 0:1, ale nástup do prostřední části se jí podařil výborně. Z gólu se radovala už po pěti vteřinách. „První třetinu jsme nehráli vůbec dobře. Vůbec jsme nenapadali a nechali hrát soupeře. Pouštěli jsme ho šancí a nechávali mu hodně prostoru. Trenér nás po první třetině seřval, což nám pomohlo a více nás to nabudilo. Zabrali jsme a více zabojovali, což přineslo úspěch. Hráli jsme srdíčkem. Ve třetí třetině jsme udrželi nervy na uzdě, což bylo hodně důležité,“ našel klíč k úspěchu Valenta.

Třetí třetinu ovlivnilo velké množství vyloučených, čehož dokázali Plzeňští využít. „Vyloučení byla určitě rozhodujícím momentem celého zápasu. Šli po nás nesmyslně. I zkušení hráči, kteří by měli týmu pomáhat,“ myslí si Valenta. „Do dalších utkání je potřeba změnit hlavně začátky, které hrajeme laxně a musíme to pak ve zbytku zápasu dohánět,“ ví Valenta, s čím má jeho tým největší problém.