CROSSDOCK Extraliga

Obhájce titulu z Pardubic vykradl Plzeň! Vítězství trefili obránci

Hodně sledované utkání 4. kola CCM Extraligy mezi Plzní a Pardubicemi přineslo nečekaný výsledek. Celek pardubického Autoskla dokázal navzdory papírovým předpokladům zvítězit v plzeňské hale a odvézt si domů na východ Čech důležité tři body!

Plzeňská převaha a promarněné trestné střílení

V plzeňské hokejbalové hale se začalo zostra, v úvodních minutách se blýskalo zejména v brankovišti pardubického gólmana Davida Stárka. Domácí hokejbalisté měli silnou herní převahu, což ale na skóre vyjádřit nedokázali. Po individuálních chybách pardubické obrany uháněl sám na branku Michal Průcha, jeho bekhendová klička ale kloudné zakončení nepřinesla. Na vině byl nedovolený zákrok hostujícího Vlasáka, díky jemuž si Průcha mohl vzájemný souboj s gólmanem Autoskla zopakovat.

Ani nařízené trestné střílení však změnu skóre nepřineslo, další kličku Průchovi Stárek přečetl a lapačkou jeho velkou šanci zlikvidoval. Právě hrdina mistrovského týmu loňské sezony David Stárek se musel mezi tyčemi výrazně otáčet. Do třetice zvítězil nad plzeňským Průchou, který i svoji další příležitost zahodil. I přes výraznou střeleckou převahu Plzně se do kabin šlo za bezbrankového stavu.

Nečekaný gól posadil Autosklo na koně

Pardubice si do druhé třetiny přenesly po Groňkově vyloučení přesilovou hru, s ní ale nedokázaly naložit vůbec dobře. Ani úvodní početní převaha Plzně nevypadala zrovna ideálně, Západočeši nedokázali navázat na čtyři přesilovkové góly z minulého zápasu v Rakovníku a početní výhodu nevyužili. I ve druhém dějství měla Plzeň herně navrch, paradoxně se ale o první branku postaral obhájce titulu z Pardubic. Těsně za modrou čarou dostal od Filipa nabito Roman Krejčí a prudkou ranou propálil ne příliš rozchytaného Kráčinu – 0:1!

Vstřelená branka pardubickému týmu pomohla, Autosklo již svého soka nepouštělo do vyložených šancí. Navíc mohl náskok východočeského týmu navýšit na začátku 26. minuty Lukáš Vlasák, jehož prudká rána se od břevna odrazila vysoko nad branku gólmana Kráčiny. Domácí se ve zbytku druhé třetiny snažili o smazání těsného manka, nepomohla ani přesilová hra čtyři proti třem. Obhájce titulu tak držel na horké půdě Plzně po druhé části trochu nečekané vedení.

Tlak Plzně nepřišel, Pardubice pečetily výhru ve třetí třetině

V závěrečném dějství Plzeň na svého soupeře nastoupila a již od úvodního vhazování se snažila o vstřelení vyrovnávacího gólu. V brance Pardubic si však vzpomněl na výkony z loňského play-off David Stárek, který silnému domácímu týmu dokázal odolávat. Na vznikající převahu plzeňského týmu ale hosté odpověděli nejlepším možným způsobem. V síti brankáře Kráčiny totiž skončily dva pokusy až od červené čáry.

Nejprve plzeňského gólmana propálil Ondřej Novotný, přesně minutu na to skončila v síti domácího celku také střela Petra Filipa! Pardubická radost byla obrovská, stále ale obhájce titulu nemohl polevit. Domácí se až do závěrečné sirény snažili o překonání pardubické zdi mezi tyčemi, Stárek ale svoji branku pro tento zápas zavřel. Autosklo veze na východ Čech tři body po vítězství 3:0, díky čemuž napravilo domácí ztráty s Kert Parkem a Kladnem. Naopak Plzeň poprvé v novém ročníku prohrála v řádné hrací době.

HBC Plzeň – HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 23. Krejčí (Filip, Březina), 36. Novotný (Merta), 37. Filip (Krejčí, Kubeš).

HBC Plzeň: Kráčina – O. Benedikt, Hanuš, Vodrážka, Kavalír, J. Benedikt, Pokorný, Davídek – Průcha, Švarc, Malý – Krch, Pejchar, Pauer, Valenta, Gřonka, Krásný – Kunzmann, Kastner, Matějka.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice: Stárek – Vlasák, Kosina, Filip, Novotný, Mokříž, Urban, Krejčí – Forstl, Bílý, Gabriel, Česák, Kubeš, Březina, Skřivánek, Kasal, Merta, Staněk.

Ohlasy trenérů:

Michal Edl (HBC Plzeň): Myslím si, že jsme ho prohráli v první třetině, která, ač z naší strany byla výborná, přinesla neproměněné šance. Následně jsme dovolili hostům přejít k jejich hře, dostali první gól, po kterém šel náš výkon hrozně dolů. V závěru se kluci snažili s vývojem ještě něco udělat, ale už se to nepodařilo.

Jiří Mašík (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice): Odehráli jsme strašnou první třetinu, která se vůbec nepovedla. Z naší hry jsme nepředvedli vůbec nic. Můžeme děkovat Davidovi v brance, že nás podržel, a že to bylo 0:0. O pauze jsme si pár věcí v kabině vyříkali a nastoupil úplně jiný mančaft. Začali jsme hrát naši hru a z ní vyplynuly tři góly obránců. Musím pogratulovat Ondrovi Novotnému, který dal první gól v extralize, což mě velmi těší. Zápas jsme nakonec dovedli do vítězného konce a navíc ještě udrželi čisté konto.