CROSSDOCK Extraliga

Hradec poprvé v sezoně vyhrál, doma porazil v regionálním derby Letohrad

Páté kolo CCM Extraligy přineslo první regionální východočeské derby. V tom se střetl domácí Hradec Králové s nedalekým Letohradem. Přičemž v lepší náladě do zápasu vstupovali hosté, ti totiž zažívají poměrně lepší vstup do nové sezony.

Domácí začali parádně, pak tvořili hru hosté

Piráti vstoupili do zápasu nejlépe, jako mohli. Už po šestačtyřiceti vteřinách se totiž dostali do vedení. Tomáš Jiřík nahrál v útočné třetině na Petra Nováka, jenž dokázal dostat míček za záda brankáře. Radost však nejprve vystřídalo neuznání branky, nikdo totiž nevěděl, kde míček je. Ten se ale vzápětí našel zaseknutý v růžku svatyně, takže se Hradečtí přeci jenom z branky radovali.

Následné minuty už ale začaly patřit převážně Letohradu. Ten se pochopitelně s průběžným stavem spokojit nechtěl, a proto se začal tlačit velice aktivně dopředu a především pak do koncovky. Brankář Hradce Biegl tudíž začal být v hodně velké střelecké permanenci. Pár vteřin před uplynutím deseti minut hry se dočkali i Jeleni. První střela od modré sice skončila na obraně domácích, míčku se ale rychle zmocnil Ondřej Běloušek, který si dokázal připsat svoji premiérovou trefu v CCM Extralize a vyrovnat tak na průběžných 1:1.

Biegl držel naděje Pirátů, ti pak udeřili

Druhá třetině zápasu přinesla znovu velice útočný hokejbal. Ten se už ale začal odehrávat na obě strany, takže se na oko diváka hrál velice zajímavý zápas. Pořád však měl více práce domácí strážce svatyně, který mnohdy musel krýt velice povedené koncovky. Za zmínění stojí určitě dorážka Košťála u levé tyčky, kterou Biegl zlikvidoval rychlým skokem a vysunutím betonu.

Chvíli na to zase domácí gólman musel vyrážet střelu od pravého mantinelu, kterou si připravil Cvejn a úspěšný nebyl ani dorážející Věchet. A tak se domácí oklepali a nakonec to byli oni, kteří udeřili. Jan Fišer vběhl do útočné třetiny, obtočil se kolem branky a nahrál přímo na střed. Zde už byl Jiří Rail, který s příležitostí naložil skvěle a svižnou ranou poslal Hradec Králové zpět do vedení.

Hosté nevyužili přesilové hry a Hradec definitivně rozhodl

Hned ze začátku třetí periody přišla na řadu přesilová hra pro hosty. Ti se sice drželi v kombinaci v útočné třetině a dostali se i k zakončení, jenomže znovu to skončilo buď na brankáři, nebo na obětavých zákrocích hráčů Hradce. A hned po uplynutí početní výhody dokázali udeřit právě Piráti. Tomáš Hora dostal přes obranu míček na Jana Bacovského, který se rychle prosadil, poslal Hradecké do dvoubrankového trháku a především dodal svému týmu klid na hokejky. Psychická výhoda se poté Hradci velice hodila, Letohrad totiž po faulu Hrubého zahrával nejdříve chvíli přesilovou hru pět na tři, následně necelých pět minut pět na čtyři a nakonec i bez brankáře, tedy šest na čtyři.

Ani jednu z početních výhod ale hosté využít nedokázali. Nakonec se však Jelenům mohlo podařit alespoň snížit a zdramatizovat tak utkání. To by ale do dorážky Věcheta nemohl skočit domácí Hora, který tak zabránil jasné brance. A tak to byli znovu Piráti, kteří udeřili a jednoznačně tak už rozhodli. Petr Mitra prošel okolo levého mantinelu do útočné třetiny a, i když neměl lehkou pozici, Jan Bacovský pak poslal míček do prázdné branky.

HBC Hradec Králové 1988 - SK Hokejbal Letohrad 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Novák (Jiřík), 21. Rail (Fišer, Tesař), 34. Bacovský (Hora, Jiřík), 45. Bacovský (Mitra, Novák) – 10. Běloušek (Věchet, Hejtmánek J.)

HBC Hradec Králové 1988: Biegl – Sádovský, Hrubý, Jiřík, Soukup, Škoda, Hora – Šimek, Svoboda, Mitra, Rail, Fišer, Krejčík, Bacovský (C), Tesař, P Novák.

SK Hokejbal Letohrad: Šupík (M. Novák) – Bóhm, Hejtmánek, Teplý, Adamec, Vychytil, Věchet, Cvejn, Halbrštát (C), Lajčiak, Košťál, Švec, J. Lux, Derka, Běloušek, Protzner, O. Lux, Bogdány.

Ohlasy trenérů:

Petr Novák (asistent trenéra HBC Hradec Králové 1988): Měli jsme nějaký taktický plán, jak se zápasem chceme naložit. Chtěli jsme nechat Letohrad hrát a počkat si na jejich chyby. Vyšlo nám krásně první střídání, kdy jsme dali po aktivní hře góla. V té chvíli jsem si říkal, že to bude v náš prospěch, dostaneme trochu více elánu a spadne z nás deka z Mostu. Letohrad to ale nepoložilo a naopak nakoplo. První třetinu hráli výborně a jen díky našemu brankáři to bylo pouze 1:1. Letohrad měl výborný pohyb v útočné třetině, vyhrávali souboje a tohle všechno nám dělalo velké problémy. V kabině jsme si k tomu po první třetině něco řekli a poté se to už trochu zlepšilo. Především jsme měli lepší přístup, byli jsme hladovější a neprohrávali jsme už tolik soubojů. Zkrátka, vrátili jsme se do zápasu a naštěstí jsme druhou branku vstřelili my, to bylo hrozně důležité. Hosté hráli ale pořád výborně a dnes si u nás nezasloužili prohrát 1:4. Troufá si ale říci, že podobný zápas jsme měli my s Kovem, kdy jsme hráli aktivněji, ale soupeř nás trestal z brejků. Jsem rád, že nám to tam tentokrát napadalo, tým to už potřeboval.

Filip Červinka (asistent trenéra SK Hokejbal Letohrad): Utkání s Hradcem jsme si prohráli sami. Dát ze 46 střel jen jeden gól je málo. Soupeři fungovala prakticky jen jedna lajna s Novákem a Bacovským. Piráti využili všechny naše chyby, takže rozhodla jejich výborná efektivnost a naše nemohoucnost v zakončení. Chyběl mi tam z naší strany větší důraz, jinak se snažíme hrát aktivně, jen to chce přidat v zakončení a vyvarovat se nesmyslných výpadků v obranné fázi hry. Soupeři gratuluji k první výhře, v součtu si ji zasloužil.