CROSSDOCK Extraliga

Letohradu roste další gólmanský pilíř! Novák vychytal první extraligové vítězství

V nejvyšší mužské soutěži a v posledním duelu základní části CCM Extraligy poslali do branky talentovaného dorostence Michala Nováka. Ten zasáhl do svého prvního kompletního extraligového zápasu a hned vychytal vítězství, které Jeleny katapultovalo na pátou příčku!

Před čtrnácti dny, oslavil teprve plnoletost, ale v celistvé extraligové premiéře v brance Letohradu si počínal jako pravý mazák! Michal Novák vyrůstá po boku hvězdného reprezentačního gólmana Jana Šimary, což mu jistě pomáhá. Na jeho růstu má ale také vliv působení v 1. lize, kde táhne Kometu z Poličky, jež se aktuálně pyšní druhým místem za lídrem z Opavy! Gólmanské statistiky druhé nejvyšší mužské soutěže mluví jasně!

Letohradský benjamínek ve službách Poličky ční na druhém místě brankářských tabulek, osmnáctiletý fantom za svá záda pustí pouze 1,67 branek za zápas a procentuální úspěšnost zákroků vyšvihl na 93,64%! Jeho výkony tak nemohly uniknout nově se tvořící reprezentaci do 20 let či jeho mateřskému klubu, jenž ho nasadil do ostrého zápasu CCM Extraligy!

V neděli 26.3, jste odchytal první celé utkání v mužské CCM Extralize. Byl jste před utkání nervózní, a jak jste se o nominaci vůbec dozvěděl?

No, v neděli to bylo opravdu první celé utkání v mužské extralize. Byl jsem na to připravován už v průběhu týdne, ale rozhodnutí padlo v sobotu. Byl jsem rád, že jsem dostal důvěru a chtěl jsem se předvést v nejlepším světle. Ale samozřejmě nervozita pracovala.

Bylo pro vás utkání proti Rakovníku náročné a v čem přesně vás nejvíce jeho hráči potrápili?

Nejtěžší bylo udržet koncentraci. V každé třetině byly intervaly, kdy bylo kolem mojí brány rušno, ale pak jsem si třeba zase pět minut nešáhl na balónek. Hráči Rakovníku se snažili střílet z každé pozice a často byly tyto střely ještě tečované. Chvílemi mi to dělalo dost problémy.

Obávám se, že bystrému oku pokladníka neuniknu, ale zkusím to uhrát na studentskou slevu

V utkání, na vás šlo 14 střel a zlikvidoval jste snad dva samostatné úniky po křídle! Dostal jste ale dvě branky, mrzely vás hodně?

Úplně spokojený nejsem. 14 střel není mnoho, nemohl jsem se do toho dostat. Ty dvě branky mě mrzí. První byla teč od našeho obránce, kdy se balónek dostal k úplně volnému hráči, který uklízel do prázdné brány. A podruhé to bylo takové nešťastné posunutí bekhendem, které mně přeletělo rameno. Zpětně vím, že jsem to mohl řešit jinak.

Co dle vašeho pohledu z brankoviště rozhodlo o letohradském vítězství 5:2? Trenéři i hráči říkali, že to bylo na závěr základní části CCM Extraligy spíše utrpěné vítězství…

Zápas byl oproti sobotnímu duelu s Kladnem utrápený. Z mého pohledu rozhodla nedisciplinovanost Rakovníka a z toho plynoucí přesilovky, které nedovolily Rakovníku vytvořit si delší tlak. Ale kluci se dostali před play-off do pohody a doufám, že se jim bude dařit!

Jedná se o vaši první extraligovou výhru. Vážíte si jí hodně a už si vás přísný pokladník Ondřej Lux našel?

Jsem moc rád, že jsem dostal důvěru trenérů. Rozhodně to byl super zážitek, na který jen tak nezapomenu. A obávám se, že bystrému oku pokladníka neuniknu, ale zkusím to uhrát na studentskou slevu. Ale už jen tímhle rozhovorem si zadělávám na další pokutu. (směje se)

Obléknout reprezentační dres je mým velkým snem!

V Letohradě trénujete po boku reprezentačního gólmana Jana Šimary. Snažíte se od něj něco okoukat a pomáhá vám to v gólmanském vývoji?

Je úžasné potkávat se na tréninku s takovou hokejbalovou osobností. V každém zápase Letohradu je důležitou postavou a sledovat jeho hvězdné zákroky je úžasné. Snažím se od něho pochytit spoustu věcí a aplikovat je na sebe. Rád bych ho viděl na domácím mistrovství světa v Pardubicích, svými výkony a poctivou prací by si to rozhodně zasloužil!

Stále patříte do kategorie starších dorostenců, ale primárně chytáte v 1. lize za Poličku, která se pohybuje na druhém místě osmnáctičlenné tabulky! Baví vás to ve druhé nejvyšší lize hodně a dostáváte často důvěru?

Byl jsem upřímně překvapen kvalitou druhé nejvyšší soutěže. S dorostem se to nedá vůbec srovnávat. Je tam spousta šikovných hráčů a chytit jejich pokusy není zrovna snadné. Ale baví mě to a moc děkuji, že jsem dostal důvěru a možnost chytat. S Romanem (Roman Janco pozn. aut.) se dělíme o porce zápasů napůl a myslím si, že nám to takhle vyhovuje.

Navíc se nacházíte v širší nominaci reprezentace do 20 let. Je vaším velkým snem probojovat se na mistrovství světa, které se v roce 2018 uskuteční v Kanadě?

Bylo by úžasné dostat se na světový šampionát do Kanady, ale k tomu vede ještě dlouhá cesta. Teď se musím soustředit na chytání v Poličce a předvádět dobré a stabilní výkony, čeká nás play-off a chci se na něj připravit. Ale obléknout reprezentační dres je jedním ze dvou mých hokejbalových snů. Ten druhý jsem si teď v neděli splnil.