CROSSDOCK Extraliga

Buldoci stoprocentní, Třebová v problémech! Jihlava po dvou prohrách až sedmá

1.NHbL – Před týmy druhé nejvyšší soutěže jsou již jen poslední dva hrací víkendy základní části a v tabulce zuří litý boj o účast ve vyřazovacích bojích a v bojích o záchranu.

Olymp přestřílel Jihlavu, jinak kralovali hosté

Sobotní program druhé nejvyšší soutěže nabídl tři zápasy, ve kterých byly k vidění velmi zajímavé výsledky. Kromě brněnských Buldoků, kteří vykradli hřiště Ronda Teplice a Olympu Jindřichův Hradec, jenž doma v přestřelce porazil Jihlavu vysoko 7:4, se radoval celek Karviné, který si pro tři body musel cestovat až na hřiště v Třemošné. „V sobotu jsme splnili povinnost a odvezli si tři body. S výkonem jsem sice nebyl po celý zápas stoprocentně spokojený, ale i tak jsme měli zápas po celou dobu pod kontrolou,“ krátce okomentoval duel s Třemošnou karvinský Jan Diviš.

Následující den již pro Karvinou tak vydařený nebyl. Proti rozjetému nováčkovi z Kladna, který hned při premiérové sezóně věří v postup do play off, se Karviné příliš nedařilo. I přesto, že hosté ještě patnáct minut před koncem vedli o jednu branku, po třech inkasovaných gólech v závěrečné patnáctiminutovce odjeli ze hřiště Jungle Fever poraženi. Kladenští hokejbalisté se rázem posunuli na páté místo a jsou kousek od jistého postupu do čtvrtfinále.

„Zápas v Kladně pro nás začal problémy se sestavou, kvůli pracovním povinnostem Rosůlka, zraněním a střevním potížím jsme jí museli výrazně obměnit. Samotné utkání bylo velmi tvrdé, někdy až na hranici pravidel. To našemu, už tak oslabenému celku, vůbec nevyhovovalo. Bylo to těžké utkání, ale nikdy jsem kluky neviděl takhle makat. Bylo složité vůbec nastoupit do třetí třetiny, i přesto, že nám pomohl již zmiňovaný Rosůlek. Kluky trápily křeče v břišních dutinách, přesto jsme předvedli obrovského týmového ducha a zápas se ctí dohráli,“ popsal složitý duel z pohledu Karviné obránce Zbyněk Sladký.

Definitivní jistotu postupu do play off slaví již čtyři celky. Kromě lídra z Opavy je to Polička, Jindřichův Hradec a zmíněná Karviná. Olymp bude v závěru bojovat o udržení třetí pozice, drobná komplikace nastala v nedělním duelu proti Svítkovu. Svěřenci Jana Donauschachtla i přes silnou střeleckou převahu padli po nájezdech a tím otevřeli pardubickému soupeři brány do vyřazovacích bojů.

Duel zhodnotil trenér Svítkova Petr Hofman: „Hrajeme pod tlakem, každý bod je důležitý. Jeli jsme na půdu týmu, který vstřelil nejvíce branek v soutěži a v sobotním zápase nadělil Jihlavě sedm branek. Tým zaslouží obdiv, jak utkání zvládl a znovu posunul naše možnosti. Potěšilo mne, že výsledek je plně zasloužený. Olymp si sice vytvořil na začátku utkání tlak, díky kterému vstřelil rychlou branku, ale po počáteční adaptaci jsme si na styl soupeře zvykli a postupem času začali být stále nebezpečnější. Pro tým jsou dva body velkou odměnou za vynaložené úsilí, ale tento úspěch nás nesmí zaslepit a musíme vidět i nedostatky. Máme před sebou hodně práce, dostali jsme se do situace, kdy máme play off ve svých rukou a v tuto chvíli se musíme soustředit pouze na další zápas, který nás čeká v sobotu s Českou Třebovou.“

Polička s Opavou bez zaváhání, udrží Kelti osmičku?

Bez ztráty bodu v posledních zápasech prochází hokejbalisté Opavy, kteří mají dvě kola před koncem na čele stále náskok pěti bodů. Naposledy před vlastními fanoušky zvládli duel s Českou Třebovou, Lokomotiva prohrála v Opavě poměrem 2:5. Brankář Opavy Jonáš Grufík mohl být po utkání spokojen: „Třebová na nás nastoupila aktivně a vytěžila z našich chyb vedení 2:1. My jsme celou první třetinu spali a opět jsme se trápili. Od druhé části jsme ale předváděli konečně hru, kterou bychom měli předvádět stabilně. Kluci dneska skvěle kombinovali a dokonce jsme zlepšili i přesilovky. Nesmíme ovšem usnout na vavřínech a pořádně se připravit na play off."

Stejně tak z horních pater tabulky nezaváhala Kometa Polička, která si tři body vyzvedla v Mladé Boleslavi po výsledku 5:3. V klíčovém střetnutí v boji o play off zvládli domácí vystoupení Kelti, kteří v těsném souboji přehráli o gól Nové Strašecí. V tabulce jim v současnosti patří osmá pozice se stejným počtem bodů jako zmíněný soupeř.

„Těžko k tomuto zápasu vůbec něco říkat. Prohráli jsme si ho sami naší střeleckou nemohoucností. Měli jsme po první třetině vést o tři-čtyři branky a byl by klid, jenže jsme netrefovali zařízení nebo brankáře. Musím pochválit soupeřovu obětavost, spoustu střel ani k brankáři neprošlo a co ano, s tím si poradil. Dalo by se říct, že nás vychytal a tak nám nezbývá než sportovně Keltům pogratulovat k výhře. Stále máme play off ve svých rukách, jsem přesvědčen, že to zvládneme. A děkujeme fanouškům, kteří nás přijeli podpořit, vytvořili nám takřka domácí prostředí, škoda, že jsme jim nemohli udělat radost na konci zápasu,“ lituje porážky trenér Nového Strašecí Jan Falař.

Buldoci slaví, Česká Třebová jen bod od chvostu

Výčet dosavadních účastníků případného čtvrtfinále zakončíme v Dobřanech, které o posledním víkendu uhrály nesmírně důležité tři body na jihlavském hřišti. I přesto, že Snack po první části prohrával o dva góly, nevzdal se a v dalších dvou třetinách skvělým obratem strhl vedení, a nakonec i tři body, na svoji stranu.

„Utkání pro nás bylo velmi těžké a hlavně velmi důležité. Určitě se na tom podepsaly dvě porážky po sobě a navíc doma. Maličko jsme pozměnili sestavu a až na první třetinu jsme duel s vypětím všech sil zvládli. Tabulka je strašně vyrovnaná jak na špici, tak v jejím středu, ale i v boji o záchranu či baráži. Skladby týmů jsou i díky střídavým startům hodně nečitelné, soutěž je tím hodně náročná a nevyzpytatelná. Ještě jsou ale ve hře dvě, pro někoho tři kola, takže je pořád o co hrát,“ ví hrající kouč Dobřan Václav Šlehofer starší.

Na opačném pólu tabulky se i nadále bojuje o udržení ve druhé nejvyšší soutěži. Kromě poslední Třemošné a předposledního Chlumce, který o právě skončeném víkendu nestačil na rozjeté Buldoky, se do problémů po další porážce v Opavě dostala Lokomotiva Česká Třebová. Naopak důležité tři body vybojovaly na hřišti v Přelouči Litice, které zvítězily poměrem 3:1.

A jak viděl duel brankář Přelouče Tomáš Dvořáček? „Bohužel jsme v tomto utkání nedokázali navázat na výkony z předchozího víkendu. Kdybychom předvedli stejný zápas, jako proti Jindřichovu Hradci, bylo by v půlce utkání rozhodnuto. Bohužel jsme ale přistoupili na tempo soupeře a nabídli mu několik možností, které bezezbytku využil. Není ale čas litovat ztracených bodů, jelikož vše máme stále na svých hokejkách. Pokud za týden uspějeme, nemusíme se ohlížet na to, kdo se nám pokouší vyšplhat po zádech nahoru."