1. liga

Jihlava prodloužila vítěznou šňůru, Poruba dostala ve Zlíně dvacítku

Plný počet šesti bodů si ve dvou víkendových kolech východní skupiny 1. NHbL připsal celek Jihlavy, který dokázal zkrotit i ostrostřelce ze Sudoměřic a zůstal tak jako jediný v tabulce bez porážky. Šest bodů vydřel v závěrečných třetinách také Svítkov.

Poruba v sobotu dostala nášup dvaceti gólů v Malenovicích, o den později si ale připsala první bodík ve Vsetíně, když v základní hrací době neinkasovala ani jednou. První body má i béčko Hradce Králové, naopak s nulou prošli víkendem Ježci z Heřmanova Městce a také Kometa z Poličky.

Sobota

HBC Hradec Králové 1988 B - HC Jestřábi Přelouč 4:3 ss (2:0,0:2,1:1)

Jestřábi v první třetině v Hradci spali, domácí toho využili a šli do dvoubrankového vedení. Budík si hosté nařídili až na první přestávku a do druhé třetiny nastoupili o mnoho aktivnější, výsledkem bylo srovnání skóre. Piráti v poslední patnáctiminutovce ještě jednou vedli díky využité přesilovce, ale i podruhé se povedlo Přelouči manko smazat. „Nakonec jsme v závěrečném tlaku byli blíže k výhře, ale Krtek v brance domácí podržel. Při nájezdech uspěl na naší straně jen Čapek a to nestačilo,“ popsal závěr kapitán Jestřábů Martin Šmíd. Hradec si tak v národce připsal první dva body.

Střely: 26:24, vyloučení: 5:8, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:1

Ježci Heřmanův Městec - ERA Svítkov Stars Pardubice 1:2 (1:0,0:0,0:2)

Domácí Ježci byli aktivnější, většinu zápasu vedli, jenže zatímco během minulého víkendu nastříleli 14 branek, teď zůstali u jediné. Tu vstřelil ve 13. minutě Žemlička. Stars ze Svítkova se nemohly dlouho prosadit, ale nakonec měly lepší závěr. Během pětapadesáti vteřin mezi 37. a 38. minutou otočily zápas zásahy Veselíka a Šíbla. Domácí už na úder nestihli zareagovat, takže body putovaly do Pardubic.

Střely: 38:22, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - SHC Opava 5:2 (2:1,1:0,2:1)

První výhru sezóny si Valaši překvapivě připsali v zápase proti favorizované Opavě. Hostům dali přednášku z produktivity, když proměnili každou pátou střelu. Slezané celý zápas jen marně dotahovali. Po dvou výhrách v prvních zápasech tak poprvé padli.

Střely: 26:30, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

TJ ACS Malenovice SV - TJ Sokol Poruba 20:1 (3:0,11:1,6:0)

Hodně tvrdou lekci dostali ve Zlíně hráči Poruby. Hlavně druhá třetina byla ve znamení brankostroje domácích, kteří stihli za 15 minut 11 gólů. Celkově si jich Sokol odvezl 20. „Do Zlína jsme přijeli v okleštěné sestavě. To ale nemění nic na situaci, že jsme předvedli asi nejhorší výkon v působení v první lize. Tým vyhořel ve všech herních činnostech, zrovna tak po psychické stránce. Zápas se proměnil ve hru kočky s myší. Na druhou stranu musím uznat kvalitu a sílu soupeře, který si výhru jednoznačně zasloužil,“ nebál se nepříjemného hodnocení útočník Sokolu Adam Breburda.

Střely: 30:15, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:0

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička 5:2 (3:0,1:1,1:1)

Sudoměřice v Poličce zdatně pokračovaly ve střílení branek. Na minulý víkend navázaly hned v úvodní třetině třemi zásahy a vedení si udržely až do konce. Kometa přitom domácí přestřílela, zatím se ale striktně drží průměru dvou vstřelených branek na zápas, a to tentokrát na body nestačilo.

Střely: 22:26, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

HBC Rigum Hodonín - SK Jihlava 1:4 (0:3,1:1,0:0)

Přestože tým z Vysočiny jel na jih Moravy jen s deseti hráči do pole, dokázal hodonínský Rigum udolat. Zápas, který začal tlakem domácích do zatažené obrany Jihlavy, rozhodly tři rychlé góly jihlavských během 142 vteřin v polovině první třetiny, o dva z nich se postaral Píbil. Střídání v brance domácích pak jihlavské střelce zastavilo a na začátku druhé části Hodonín v dvojnásobné přesilovce snížil. Hosté však po pěti minutách odpověděli dalším zásahem. Následující šance na obou stranách už zůstaly nevyužity i díky výkonům náhradníka v hodonínské bráně Krýsy a jihlavské jedničky Humlíčka.

Střely: 48:46, vyloučení: 7:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Neděle

HBC Hradec Králové 1988 B - ERA Svítkov Stars Pardubice 2:5 (0:2,2:0,0:3)

Vyrovnané východočeské derby rozhodovala poslední třetina, kterou v Hradci Králové zvládli lépe hráči Svítkova. Ti vedli už po první třetině, ale v té prostřední o dvougólový náskok zase přišli. Pak předvedli podobný závěr jako v sobotu v Heřmanově Městci a díky třem zásahům uloupili Pirátům všechny body. Hradec doplatil na častější vylučování, která Pardubice ztrestaly hned třikrát.

Střely: 36:37, vyloučení: 9:3, využití přesilovek: 1:3, oslabení: 0:0

Ježci Heřmanův Městec - HC Jestřábi Přelouč 3:4 (0:2,2:2,1:0)

Hráči Přelouče se poučili ze soboty a v Heřmanově Městci předvedli výborný úvod. Do šaten si nesli dvoubrankový náskok. Parádní první půlku zápasu dokončili dalšími dvěma zásahy v druhé části. Teprve pak se ke slovu dostali i domácí. A Jestřábi se nakonec ještě zapotili, do druhé pauzy Ježci snížili na dvoubrankový rozdíl, když jednou skórovali dokonce v oslabení. V posledních pěti minutách hosté pykali na trestné lavici a při hře 5 na 3 přišlo další snížení. Vyrovnání se už ale Ježci nedočkali.

Střely: 31:37, vyloučení: 5:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0

HBC Vsetín - TJ Sokol Poruba 1:0 ss (0:0,0:0,0:0)

S těžkou dekou nastupovali ve Vsetíně hráči Poruby. Po sobotním přídělu ve Zlíně ale dokázali uzamknout obranu a během 45 minut nedovolili domácím ani jeden zásah. Nakonec musela rozhodovat samostatná střílení, ve kterých přece jen Valaši vítězství uhráli. „Nebylo lehké motivovat hráče k utkání po sobotní ostudě, myslím si však, že se to vcelku podařilo. Nedali jsme sice opět žádný gól, ale kvalitní výkon v defenzivě nám přinesl první bod v sezoně, který je po nás hodně důležitý, hlavně psychicky. Příští zápas hrajeme doma a chceme v něm bodovat naplno,“ věří v blýskání na lepší časy forvard Poruby Adam Breburda.

Střely: 49:16, vyloučení: 2:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ ACS Malenovice SV - SHC Opava 2:1 ss (0:1,1:0,0:0)

Po sobotních útočných hodech se v neděli v Malenovicích hrálo spíše defenzivně laděné utkání. Opava šla do vedení, udržela ho ale jen do druhé třetiny. Po vyrovnání už střelci zmlkli a rozhodovat se muselo v nájezdech. V těch nakonec završil úspěšný víkend domácí tým ze Zlína. Naopak pro Opavu je bod z víkendu málo.

Střely: 14:13, vyloučení: 5:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

SK Sudoměřice - SK Jihlava 3:5 (0:2,2:2,1:1)

Jihlava vedla v Sudoměřicích už v páté minutě 2:0 a vedení v klidu udržela do první pauzy. Druhá část nabídla přestřelku, domácí zatlačili a po minutě a půl snížili, pak se ale nechal vyloučit Moravec a Jihlava v přesilovce opět odskočila. Další snížení zařídil Sudoměřicím Hofrichter, i na to ale stihli hosté odpovědět čtvrtým gólem. Pátý pak přidali ve 2. minutě třetí třetiny. Domácí se hrnuli do útoku, mašina na góly ale tentokrát nezafungovala a Sudoměřice stačily už jen korigovat stav trefou v přesilovce.

Střely: ?:?, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

HBC Rigum Hodonín - SK Kometa Polička 8:2 (2:1,2:0,4:1) Když Kometa proměnila hned první šanci, málokdo čekal, že v Hodoníně prohraje, navíc tak vysoko. Jenže Rigum se nenechal odradit a do obrany hostí bušil tak dlouho, dokud se neprolomila. Ještě v první třetině přišel obrat skóre, ve druhé pak domácí vedení navýšili a v poslední odpověděli na snížení Komety čtyřmi góly. „Na rozdíl od sobotního utkání jsme dokázali využívat šance a po celou dobu si kontrolovali utkání pohodlným náskokem. Ten byl ohrožen jen na malou chvíli po snížení Poličky z kraje třetí třetiny,“ popsal vedoucí hodonínského týmu Zdeněk Hlavačka.

Střely: 62:53, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0