1. liga

Sudoměřice mají na úvod střelecký apetit

Po předehrávce, ve které už minulý týden Vsetín porazil v nájezdech Poličku, zkompletovaly týmy východní skupiny národky v sobotu první kolo a hned o den později odehrály všech šest duelů kola druhého. Nový ročník plný změn nabízí neokoukané souboje hlavně mezi celky z východu Čech a Moravy.

Předehrávka - neděle 05.09.2010

SK Kometa Polička - HBC Vsetín 1:2 ss (1:0,0:1,0:0)

Gólově chudý úvod sezóny přinesla předehrávka prvního kola, Vsetín uhrál proti nováčkovi z Poličky výhru 2:1 až v nájezdech. Domácí začali lépe a Valachy držel hlavně brankář Šimara. Z tlaku Polička vytěžila jednobrankové vedení po povedené ráně Rokose. „Zápas se, zvláště s naší strany, nesl v duchu začátku sezóny a bylo hodně znát, že hráči spolu nastoupili v dané sestavě poprvé,“ popisoval asistent kouče Vsetína Petr Michoněk. Hostům chybělo několik zraněných opor, nastoupili tak mladíci a představila se i největší posila – reprezentant Michal Trčka. Ve druhé části Kometa trochu polevila a Vsetín se konečně dostal ke slovu a smazal vedení domácích. Další šance už zůstaly na obou stranách bez využití. O druhém bodu pro hosty pak rozhodl jediný proměněný nájezd z hole zkušeného Trčky.

Střely: 27:20, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Sobota 11.09.2010

SK Sudoměřice - HBC Hradec Králové 1988 B 9:1 (1:1,4:0,4:0)

Sudoměřice vlétly do nového ročníku raketově, během dvou zápasů nastřílely 19 branek a ukazují, že obrany soupeřů se mají na co těšit. I když první třetina proti královéhradecké rezervě tomu nijak nenasvědčovala, nováčci soutěže se v ní rozešli smírně 1:1. Pak ale přišla kanonáda domácích, pět branek v přesilovkách, jedna v oslabení, celkem devět zásahů a jednoznačná výhra na úvod nového ročníku.

Střely: 30:18, vyloučení: 10:7, využití přesilovek: 5:1, oslabení: 1:0

HBC Rigum Hodonín - Ježci Heřmanův Městec 2:6 (0:2,1:2,1:2)

Vyrovnaný úvod zápasu Hodonína s loňským vítězem české národky z Heřmanova Městce si domácí zkomplikovali sami sérií vyloučení. Ježci hrající s řadou mladíků v sestavě získali převahu a dvěma slepenými góly i vedení. Rigum nesložil zbraně, ve druhé části snížil a tlačil se za vyrovnáním, jenže hosté opět dvakrát udeřili, tentokrát ve vlastním oslabení. Hodonín doplácel na nepřesnou koncovku, naopak hostům se povedlo skórovat celkem šestkrát, když poslední dva zásahy přidali do otevřené obrany domácích v závěru zápasu. Hattrick zaznamenal útočník hostů Waber.

Střely: 41:44, vyloučení: 6:11, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:2

SK Jihlava - TJ ACS Malenovice SV 4:3 (1:0,2:1,1:2)

Jihlavští nebyli v domácím zápase od začátku aktivnějším týmem, ale soupeře z Malenovic zaskočili v 9. minutě prvním gólem. Hosté srovnali hned po začátku druhé třetiny a na obou stranách se střídaly další příležitosti. Hodně důležitý pro výsledek byl závěr prostřední části, kdy si domácí vybojovali dvojnásobnou přesilovku a dvěma góly potrestali obě vyloučení Malenovic. Hned 30 vteřin po druhé pauze navíc přidali čtvrtou branku a zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže tým ze Zlína ještě zabojoval a na přelomu 2. a 3. minuty třetí části snížil na rozdíl jediné branky, když mu nejprve pomohl vlastní gól domácích a poté nařízené trestné střílení. Těsné vedení si ale nakonec Jihlava i s přispěním štěstí uhlídala.

Střely: 23:32, vyloučení: 10:6, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

SHC Opava - HC Jestřábi Přelouč 2:1 (0:1,2:0,0:0)

Souboj přeloučských Jestřábů s Opavou se hrál ve velmi slušném tempu a diváci viděli pohledný hokejbal. Domácí měli častěji míček, ale drželi ho hlavně u mantinelů, Přelouč zase spoléhala na zabezpečenou obranu a brejky. A jeden z nich hostům v první třetině vyšel, po přečíslení šli do vedení přesnou střelou Hackenberga. Druhá část ale přinesla obrat. Série vyloučení stála hosty příliš sil a domácí trestali – po dvou využitých přesilovkách otočili skóre. I ve třetí patnáctiminutovce byly k vidění šance na obou stranách, Opava už však těsnou výhru v prvním zápase po sestupu z extraligy uhájila.

Střely: 28:17, vyloučení: 9:10, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - ERA Svítkov Stars Pardubice 0:3 (0:1,0:0,0:2)

Sokol Poruba hned v úvodu navázal na předchozí sezónu, ve které podával sympatické výkony, vzdoroval favoritům, ale vyrovnaná utkání nakonec většinou ztrácel. I v premiéře nového ročníku dlouho držel s pardubickým Svítkovem krok, v poslední části však hosté utekli na tříbrankový rozdíl, když vtěsnali dva zásahy do čtrnácti vteřin. „Bylo znát, že je to první zápas sezóny, na obou stranách bylo ve hře spousta nepřesností. Dvě třetiny jsme se soupeřem posíleným o extraligové hráče drželi krok, v té třetí se kvalita projevila a nám nezbylo než lepšímu týmu pogratulovat k zaslouženému vítězství,“ hodnotil zápas trenér TJ Sokol Poruba Tomáš Macko.

Střely: 25:25, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Neděle 12.09.2010

SK Sudoměřice - Ježci Heřmanův Městec 10:8 (4:3,2:4,4:1)

Parádní hokejbalové představení předvedli v neděli týmy Sudoměřic a Heřmanova Městce. V útočně laděném zápase plném krásných kombinací padlo nakonec 18 branek, o dvě víc si připsali domácí. Hned ve vyrovnané úvodní třetině viděli diváci sedm branek, domácí šli do šaten o jeden gól bohatší. I druhá část byla vyrovnaná, tentokrát ale byli blíž vítězství hosté. Zlom přišel v poslední části, kdy Ježkům došly síly a Sudoměřice zlomily vývoj přestřelky ve svůj prospěch. V domácím dresu se třikrát trefil Chovanec, za hosty zkompletovali hattrick Lux a Waber, který tak během dvou víkendových zápasů nastřílel 6 branek. Jen o jednu méně mají v tabulce střelců sudoměřičtí Hofrichter s Konderlou.

Střely: 33:28, vyloučení: 9:5, využití přesilovek: 3:4, oslabení: 0:1

HBC Rigum Hodonín - HBC Hradec Králové 1988 B 5:1 (3:1,1:0,1:0)

Hosté nastoupili v Hodoníně ještě otřeseni z debaklu, který utrpěli den před tím na hřišti v Sudoměřicích. Domácí toho využili a díky rychlému nástupu si brzy vybudovali slušný náskok, do šaten se šlo za stavu 3:1. Ve zbytku zápasu Rigum vedení kontroloval, Hradec zkoušel štěstí hlavně v přesilovkách, ale snížení se nedočkal. Naopak Hodonín postupně navýšil na konečných 5:1 a připsal si první letošní body.

Střely: 57:47, vyloučení: 10:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

SK Kometa Polička - TJ ACS Malenovice SV 3:1 (1:0,1:0,1:1)

Bez bodu zůstávají i po neděli zlínské Malenovice. Tentokrát ve vyrovnaném zápase nestačily v Poličce na Kometu. Domácí po první třetině vedli o jednu branku, další přidali v prostřední části a rovnoměrný příděl dodrželi i v závěrečné patnáctiminutovce. Hostům se povedlo v přesilovce jen snížit.

Střely: 38:29, vyloučení: 9:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

SK Jihlava - HBC Vsetín 4:2 (0:1,3:1,1:0)

V Jihlavě na sebe narazili tradiční soupeři, hokejbal plný osobních soubojů ze začátku více vyhovoval hráčům Vsetína, kteří se ujali v první třetině vedení i díky několika šťastným odrazům před brankou jihlavského Humlíčka. Na začátku druhé části ale domácí otočili na 2:1. Valaši znovu přitlačili a aktivní Trčka vyrovnal. Do šaten však šli veselejší hráči Jihlavy, když Jobák zakončoval do odkryté branky. Poslední část se nesla ve znamení snahy Vsetína opět stáhnout těsné vedení domácích. Až v předposlední minutě ji definitivně ukončil jihlavský Střecha, který se utrhl do samostatného úniku a se štěstím přehodil gólmana hostí Šimaru.

Střely: 23:25, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

SHC Opava - ERA Svítkov Stars Pardubice 6:1 (2:0,1:0,3:1)

Opava zahájila velmi aktivně, hosté nestíhali a museli faulovat. Už ve druhé minutě šli Stars do tří a Slezané jedno vyloučení potrestali. Další branku nabídla Opavě obrana Svítkova chybou na vlastní modré čáře a domácí slavili podruhé. Po přestávce hosté hru zlepšili, ale skóre navyšovala opět Opava. Ještě pohodlnější práci měla v poslední části, Svítkov sice zaznamenal čestný úspěch, domácí však dalšími třemi brankami upravili skóre na vysokých 6:1. „Oproti sobotnímu zapasu, kdy hráči plnili stanovenou taktiku, byl nedělní výkon sotva třetinový, a to na mužstvo Opavy nemohlo stačit. V příštích zápasech musíme zjednodušit přechod do útoku a více střílet,“ komentoval na klubovém webu asistent trenéra ERA Svítkov Stars Pardubice Václav Mareš.

Střely: 29:14, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - HC Jestřábi Přelouč 2:7 (0:2,0:1,2:4)

Přelouč byla v souboji Jestřábů proti Sokolům na hřišti Poruby lepším týmem. „Do vedení nás dostala důslednost a důraz v zakončení gólových akcí,“ vyzdvihl přednosti svého týmu kapitán Jestřábů Martin Šmíd. Hosté vedli po první části o dvě branky, v prostřední přidali další gól navíc. „Šli jsme do zápasu s tím, že chceme vstřelit první góly v sezóně a zlepšit hru dopředu. Brzy jsme inkasovali, což výrazně ovlivnilo celý zápas. Ve druhé třetině jsme se sice ještě zvedli a dokázali soupeře zatlačit, ale naší nedisciplinovaností jsme se zbytečně připravili o šanci na lepší výsledek,“ nebyl spokojený trenér domácích Tomáš Macko. Sokolu se nakonec podařilo vstřelit první dva letošní góly, tým Přelouče ale odjížděl výrazně šťastnější.

Střely: 22:50, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0