CROSSDOCK Extraliga

Pardubice s Kladnem padly, další duely rozhodovaly až samostatné nájezdy

Předposlední kolo CCM Extraligy přineslo nesmírně zajímavé výsledky. První a druhý tým tabulky zůstal bez bodu, cenné skalpy si totiž připsaly celky Letohradu a Sudoměřic. Naopak zbylé duely přinesly vyrovnané výsledky, které musely rozhodovat až samostatné nájezdy.

TJ KOVO Praha vs. Elba DDM Ústí nad Labem 2:3 po nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Svoboda (Winter), 29. Wurdák – 1. Pilař (Horáček, Štěpánek), 27. Bím (Červinka), rozh. náj. Patzelt.

V Praze se v předposledním kole uskutečnil přímý souboj o pozice ve středu tabulky, na Palmovku dorazila ústecká Elba. Velmi rychlý nástup předvedli zejména hosté, kteří se prosadili už v sedmnácté vteřině první třetiny zásluhou Pilaře. Vyrovnaný duel domácí vyrovnali pro změnu v první minutě prostřední patnáctiminutovky, když se krátce po skončení přesilové hry trefil Svoboda.

I podruhé se do vedení v Praze dostala ústecká Elba, chvíli před druhou sirénou prostřelil domácího gólmana Bím. Náskok však čtvrtému týmu tabulky vydržel pouze dvě minuty, když za Bandova záda prošlo Wurdákovo zakončení. I přes řadu šancí ve třetím dějství již branka nepadla, o vítězi tak rozhodly až samostatné nájezdy. V pěti sériích se prosadili dva hokejbalisté na obou stranách, v náhlé smrti se štěstí přiklonilo na stranu Elby zásluhou Patzelta. Ústečtí se tak díky dvoubodovému zisku přiblížili k čtvrté pozici, vyhráno ale ještě nemají.

SK Hokejbal Letohrad vs. HBC ALPIQ Kladno 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Košťál (O. Lux, J. Lux), 30. Vychytil (Lajčiak), 36. O. Lux (J. Lux, Košťál) – 9. Barnošák (Soukup), 45. Barnošák (Šícha, Kohout).

Velmi důležitý souboj se odehrál v Letohradě, v rámci zápasu kola se zde představil lídr tabulky z Kladna, který ukázal, že před vyřazovacími boji se v pohodě rozhodně nenachází. Po ztrátě o minulém víkendu ani na východě Čech nezačal nejlépe a po gólu Košťála v osmé minutě musel dotahovat. Z vedení se letohradští hokejbalisté radovali jen chvilku, skóre první třetiny uzavřel vyrovnávací trefou Dominik Barnošák.

Za rozhodující moment zápasu se dá považovat gól domácího Vychytila 57 vteřin před koncem druhého dějství. V závěrečné části navýšil náskok Letohradu Ondřej Lux, favorizovaný sok nakonec zvládl zásluhou druhé trefy Barnošáka výsledné skóre pouze zkorigovat. Důležité tři body zůstaly v Letohradě, díky kterým domácí stále mohou myslet na posun do elitní čtyřky.

SK Sudoměřice vs. Autosklo-H.A.K. Pardubice 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Skyba (Kmenta), 45. Kaluža (Mišík, Konderla).

Úřadující mistr z Pardubic poznal, že ho ve vyřazovacích bojích nečeká vůbec jednoduchá práce. V předposledním kole se představil na hřišti Sudoměřic, které již před zápasem věděly, že se letošního play off rozhodně nezúčastní. Podle toho, že hosté byli v utkání jednoznačnými favority, se ale duel vůbec neubíral.

Domácí hráči předvedli od úvodního vhazování bojovný výkon a již v první části poznali, že mají proti obhájci titulu šanci. Prvního gólu se domácí příznivci dočkali až ve druhém dějství, v 17. minutě poslal domácí celek do vedení Skyba. Jinak produktivní Pardubice se tentokrát v zakončení trápily a na východě republiky se nakonec prosadit nedokázaly. Tři body pro Sudoměřice zpečetil v samotném závěru gólem do prázdné branky nejproduktivnější hráč domácích Jan Kaluža.

HBC Kovodemont Most vs. HC Kert Park Praha 4:3 po nájezdech (1:2, 0:0, 2:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Bruštík (Koudelka, Švancar), 32. Koudelka (Plachý), 40. Novák (Krajíček), rozh. náj. Švancar – 9. Kovář (Skalník, Kruček), 11. Fejfar (Kruček, Šperl), 33. Wróbel (Fejfar, Nýdl).

Kovodemont Most vyzval na svém hřišti celek Kert Parku Praha a v boji o důležité body před startem play out si připsal důležité vítězství. Již v páté minutě naklonil skóre na stranu domácího týmu Čestmír Bruštík, ještě do konce první části ale nejlépe střílející tým základní části skóre otočil ve svůj prospěch, trefili se Kovář s Fejfarem. Prostřední třetina nám skóre neposunula, na závěr zápasu si ale domácí schovali důležitý obrat.

Na Koudelkovo snížení sice dokázal odpovědět hostující Wróbel, těsné vedení ale celek z hlavního města na severu Čech neudržel. Díky gólu Nováka nakonec utkání došlo až do nájezdů, kde rozhodly zkušenosti Slavomíra Švancara.

HBC Hradec Králové 1988 vs. HBC Plzeň 3:4 po nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Hudeček (Svoboda), 26. Svoboda (Pekárek, Hudeček), 39. Černý (Krejčík) – 18. Forejt (Průcha), 28. Kolařík (Malý, J. Benedikt), 38. Pauer (O. Benedikt, Průcha), rozh. náj. J. Benedikt.

Hokejbalový celek z Hradce Králové si v posledním zápase proti Sudoměřicím zajistil jistotu play off, o posledním víkendu se ale chtěl pokusit zamířit ještě výše. Přesně podle toho vypadal duel proti Plzni. Na první branku se čekalo do 10. minuty, kdy domácí celek poslal do vedení Hudeček. Náskok z první části však Hradečtí dlouho neudrželi, vyrovnávací trefu vzal na svůj vrub krátce po začátku prostřední třetiny Forejt.

V dalším průběhu zápasu se skóre neustále posouvalo, ani jeden z celků ale nedokázal odskočit. Na hradecké vedení dokázali hosté odpovědět trefou Kolaříka a Pauera, díky čemuž rázem Hradec ztrácel. Vpředu se ale Plzeň udržela pouze 40 vteřin, kdy skóre srovnal Daniel Černý. Utkání nakonec po bláznivém průběhu došlo až do samostatných střílení, ve kterých vystřelil hostům druhý bod Jiří Benedikt.