1. liga

Domácí týmy měly co dělat, nakonec ale svá hřiště uhájily

Vsetín ani zlínské Malenovice nebyly daleko od toho, aby na hřištích svých semifinálových soupeřů uhrály alespoň jednu výhru. Ani jednomu z hostujících týmů se to ale nakonec nepodařilo a jediná porážka je dělí od vyřazení.

Třinec zlomil hodně vyrovnaný první zápas na svou stranu v prodloužení, ve druhém mu vyšla poslední třetina. Favorizovaná Jihlava nejdříve vůbec nepustila valašské střelce ke slovu, ve druhém utkání se ale musela strachovat o výsledek až do konce.

SK Jihlava - HBC Vsetín - stav série 2:0

24.04. SK Jihlava - HBC Vsetín 3:0 (1:0,0:0,2:0)

Branky: 10:40 Danko (Třetina), 36:12 Vávrů (Třetina), 43:41 Digrin (Třetina). Vyloučení: 4:5, využití: 0:0, střely: 30:14.

25.04. SK Jihlava - HBC Vsetín 3:2 (1:2,1:0,1:0)

Branky: 4:42 Smutný (Brázda), 17:43 Smutný (Humlíček), 35:17 Digrin (Kříž) – 2:18 Dulava, 6:43 Vrána. Vyloučení: 11:9, využití: 1:1 , v oslabení: 1:0, střely: 20:19.

Jihlava potvrdila pozici favorita a po výhrách 3:0 a 3:2 jede do Vsetína s vidinou hodně blízkého postupu.

První zápas série znovu ukázal, že vsetínští střelci to na obranu Jihlavy neumí. Ve čtyřech vzájemných duelech v základní části Valaši nezískali ani bod, když dokázali vstřelit pouze jedinou branku, a semifinále zahájili s úplně prázdným střeleckým kontem. Jihlavští trpělivě dobývali obranu hostů a zkoušeli schopnosti jejich brankáře Šimary. Poprvé ho překonal v 11. minutě Danko. Vsetín se snažil reagovat rychlými výpady, příležitosti ale nevyužil. Po bezbrankové druhé třetině muselo rozhodnout závěrečné dějství. To se opět povedlo domácím, ve 37. minutě zakončil zmatek před hostující brankou druhým gólem Vávrů a pojistka přišla dvě minuty před koncem po tvrdé bombě Digrina. Na všech třech gólech se asistencí podílel Miroslav Třetina.

Vsetínští nic nezabalili, v neděli začali hodně směle a konečně prolomili i střeleckou smůlu. Jejich aktivitu brzdili domácí faulem a už ve třetí minutě překonal dosud neprůstřelného Humlíčka v přesilovce Dulava. Jihlavští nešetřili čas a už v páté minutě vyrovnali, jenže stačily další dvě minuty a Valaši znovu vedli. Nadějný výsledek udrželi 11 minut, pak ale Smutný svou druhou trefou opět srovnal. K vidění byla vyrovnaná bitva, rozdílový úder nakonec přišel od domácích. Ti ve třetí třetině nejprve pohrdli výhodou dvou mužů v poli, následně šli sami do oslabení a v něm Valachy překvapili. O vítězný gól se postaral ranou pod břevno Digrin.

HBC Třinec - ACS Malenovice - stav série 2:0

24.04. HBC Třinec - ACS Malenovice 5:4 p (2:2,1:1,1:1 – 1:0)

Branky: 05:32 Daneček (Cieslar) PP , 14:20 Daneček (Cieslar), 25:26 Cieslar, 41:09 Cieslar PP, 49:13 Martynek (Tomis) - 03:01 Hofrichter (Medek), 13:49 Novák (Skyba), 28:11 Kubis (Hofrichter, Jankovič), 34:19 Hofrichter (Novák). Střely: 38:29 Vyloučení: 4:3 Přesilovky: 3:4 Využití: 2:0 Oslabení: 0:0.

25.04. HBC Třinec - ACS Malenovice 4:2 (1:1,0:1,3:0)

Střely: 24:16, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.

Jak jinak než vyrovnaná mohla být série Třince a Malenovic. Zlínský tým prohrál ve Slezsku jedinou třetinu základní hrací doby, přesto padl v obou utkáních a doma musí bojovat o naději.

Malenovice v sobotu v Třinci třikrát vedly, pokaždé však o hubený náskok přišly a domácí i díky lepšímu využití přesilovek dokázali dotáhnout duel do prodloužení, kde jim přálo štěstí. První gól dali hosté už na začátku 4. minuty zápasu, třineckým ale stačilo dvě a půl minuty, aby v přesilovce srovnali a zahájili přetahovanou o výsledek. Ta pokračovala na konci první třetiny - minutu a 11 vteřin před klaksonem opět odskočily Malenovice, jenže po 31 sekundách bylo opět srovnáno. Další díl napínavého thrilleru oba týmy nabídly v závěru druhé části – tentokrát zkusili jít do trháku domácí, ani jim vedení nevydrželo dlouho, po necelých třech minutách bylo opět vyrovnáno. Ve třetí patnáctiminutovce zlínský Hofrichter svým druhým gólem přiblížil úspěchu znovu hosty a tentokrát se Třinec na vyrovnání hodně nadřel. Nakonec domácím ve 42. minutě pomohla početní výhoda, na 4:4 dával výborný Cieslar, který tak skóroval podruhé, navíc měl prsty i v obou gólech Danečka. Zápas dospěl do prodloužení, které po čtyřech minutách nakonec rozhodl domácí Martynek.

Také dvě třetiny druhého zápasu sledovali třinečtí diváci přetahovanou o výsledek. První patnáctiminutovka opět skončila nerozhodně, ve druhé dokonce o jeden gól odskočili hosté z Malenovic. Vyrovnaný průběh se zlomil až ve třetí části druhého zápasu. Tu domácí vyhráli jednoznačně 3:0 a připsali si i druhou výhru v sérii. Ta se teď stěhuje do Zlína a s téměř stoprocentní jistotou se dá očekávat, že bude ještě....vyrovnaná.