1. liga

Do play off nakonec proklouzl Vsetín, potrápí Jihlavu?

Neodehraný zápas z minulého víkendu stál nakonec Rigum Hodonín účast v letošním play off. Jihomoravský tým před týdnem nedorazil do Zlína kvůli poruše na autě, kontumačně prohrál a body mu chyběly. Do play off nepostoupil, přestože teď v neděli jednoznačně přehrál Brno.

Semifinále si tak zahraje Vsetín, i když v neděli v Malenovicích podlehl. Valaši budou chtít překvapit proti Jihlavě. Ve druhé dvojici se o finále poperou hodně vyrovnané celky Třince a zlínských Malenovic.

Víkendovému závěrečnému kolu základní části moravské národky předcházelo rozhodování ligových komisařů. Ti museli vyřešit tři neodehrané zápasy z minulého dvoukola. Nakonec přisoudili kontumační výhry domácím celkům – šest bodů braly Malenovice, kam nepřijeli brněnští Buldoci ani Hodonín, a tři body si připsal Vsetín, kde minulý víkend také marně čekali na příjezd brněnského týmu.

Už před posledním kolem tak mohli ve Vsetíně slavit. Valaši v sezóně vyhráli všechny čtyři vzájemné souboje s Hodonínem a lepší vzájemná bilance rozhodla, že zůstanou čtvrtí bez ohledu na nedělní výsledky.

Vsetín si tak mohl dovolit bez starostí prohrát v derby s Malenovicemi, ve kterém od začátku mírně ztrácel a favorit postupně navyšoval vedení až na konečných 5:2.

Hodonínu už naopak nepomohla jednoznačná domácí výhra 5:0 s odevzdaným celkem Brna. Hodonín si na jaře připsal o dvě vítězství víc než Vsetín, tři z nich ale vyválčil až v samostatných stříleních. V jarní stíhací jízdě mu tak nakonec krůček chyběl.

Lepší výsledky ve vzájemných zápasech v základní části musely nakonec rozhodnout i o konečném pořadí na 2. a 3. pozici. Na nich se srovnaly s 54 body týmy Třince a Malenovic. Porovnávání jejich dlouhodobé vzájemné bilance nakonec přisoudilo třetí místo Třinci. I když to bylo hodně těsné, oba celky v sezóně vyhrály dvakrát, jedno z malenovických vítězství však přinesly až nájezdy. Díky jedinému bodíku tak bude mít v úvodu semifinále výhodu domácího prostředí Třinec.

Třinečtí se v neděli v Ostravě dlouho trápili s Porubou, v poslední třetině ale zlomil odpor Sokolu a pěti góly rozhodl o jednoznačné výhře. Malenovice porazily doma Vsetín, srovnaly krok a semifinálová dvojice tak nabídne další pokračování dlouhé přetahované mezi zlínskými hokejbalisty a jejich slezskými soupeři.

Výsledky:

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín 5:2 (1:0,1:0,3:2)

Střely: 20:13, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

TJ Sokol Poruba - HBC Třinec 0:6 (0:0,0:1,0:5)

Střely: 29:32, vyloučení: 9:8, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

HBC Rigum Hodonín - HBK Bulldogs Brno 5:0 (1:0,3:0,1:0)

Střely: 38:25, vyloučení: 11:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:0