1. liga

Jihlava vyhrála přetahovanou o vítěze základní části

Vítězství nad Třincem potvrzené nedělním tříbodovým ziskem s poslední Porubou zajistilo týmu SK Jihlava vítězství v základní části letošního ročníku 1. MNHbL. Ani jeden z pronásledovatelů, kteří se o čelo dosud přetahovali, už Jihlavu nemůže předstihnout.

Třinec ztratil ve vzájemném zápase a Malenovice přišly o šanci, i když o víkendu neodehrály ani zápas a pravděpodobně získají body zadarmo. V sobotu do Zlína nedorazil Hodonín, v neděli Brno. Buldoci nenastoupili ani ve Vsetíně a o všech třech zápasech bude muset rozhodovat ligová komise svazu.

„Ve všech třech případech došlo k totožné situaci. Hostující celek zhruba hodinu před začátkem utkání oznámil rozhodčím a domácímu týmu, že k utkání nedorazí. Důvody jsou zatím různé a vyrojily se všelijaké spekulace - každopádně LK vše řeší, vyžádala si od všech zúčastněných týmů vyjádření a nejpozději v sobotu na svém jednání v Ostravě o osudu utkání rozhodne,“ popsal předseda komise Josef Kozel.

Podle trenéra brněnských Bulldogs Miroslava Šnajdra byl důvod v nízkém počtu hráčů, kteří by mohli na utkání odjet. Brňané tak ani neočekávají jiný verdikt, než kontumaci v jejich neprospěch. „Bohužel, otázkou je, jestli má vůbec cenu jezdit k poslednímu zápasu do Hodonína,“ dodal z vývoje událostí zklamaný Šnajdr.

Z víkendového programu se tak odehrály jen tři zápasy. Jihlava v sobotním domácím utkání s Třincem prohrávala. Hosty dostal do vedení nejproduktivnější hráč soutěže Cieslar. Ještě před přestávkou ale tým z Vysočiny srovnal díky přesilovkové kombinaci po ose Jobák – Smutný – Píbil. Zápas se lámal v prostřední části – Třinec dostal výhodu dlouhé dvojnásobné přesilovky, ale nevyužil. Naopak Jihlava stejnou šancí nepohrdla a dostala se do vedení. Vítězství domácích pečetil 5 minut před koncem Smutný v další početní výhodě.

V neděli přijela na Vysočinu Poruba. Outsider znovu předvedl sympatický srdnatý výkon, za který si vysloužil i uznání soupeře, na body to ale nestačilo. Domácí vedli už po necelé minutě hry, pak ale Sokol otočil. Ještě v první třetině však bylo znovu srovnáno a ve druhé části domácí odpor ostravského týmu zlomili, když ji vyhráli 4:0. V poslední patnáctiminutovce padlo na každé straně po gólu, zásahy už ale znamenaly jen kosmetickou úpravu výsledku. „Splnili jsme si první postupný cíl této sezony, první místo po základní části. Potřebovali jsme získat plný počet bodů z víkendových utkání, což se nám nakonec podařilo. Zejména v sobotním utkání proti Třinci jsme podali maximálně zodpovědný výkon,“ spokojeně hodnotil vedoucí jihlavského mužstva David Štefl. Rozhodující část sezóny ale teprve přijde. „V semifinále nás čeká soupeř z dvojice Vsetín – Hodonín. Důležité je, že se v prvním kole vyhneme ambiciózním celkům Třince a Malenovic, které se utkají mezi sebou o možnost startovat ve finále. Nyní máme čtrnáct dní, abychom se co nejlépe připravili. Na dosavadní výsledky musíme zapomenout,“ doplnil kapitán SK Jihlava Roman Smutný.

Kromě duelů Jihlavy má výsledek i očekávaný ostrý souboj na hranici postupu do play off. Hodonín nevyužil šanci odskočit Vsetínu a zřejmě definitivně rozseknout hádanku o posledním postupujícím. Naopak body brali domácí Valaši, bodově se na Rigum dotáhli a před posledním zápasem tak situaci ještě víc zamotali. V závěrečném kole ale budou mít těžkého soupeře - jedou hrát derby do Malenovic.

Výsledky:

Sobota

SK Jihlava - HBC Třinec 3:1 (1:1,1:0,1:0)

Střely: 28:27, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

Neděle

SK Jihlava - TJ Sokol Poruba 7:3 (2:2,4:0,1:1)

Střely: 23:17, vyloučení: 1:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - HBC Rigum Hodonín 2:1 (0:0,1:1,1:0)

Střely: 23:17, vyloučení: 9:6, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

K utkáním HBC Vsetín - HBK Bulldogs Brno, TJ ACS Malenovice SV - HBC Rigum Hodonín a TJ ACS Malenovice SV - HBK Bulldogs Brno hosté nedorazili a řeší je tak LK.