1. liga

Stoprocentní Jihlava převzala vedení, Hodonín dvakrát uspěl v nájezdech a je čtvrtý

Šest zápasů 1. MNHbL nabídl uplynulý víkend, dařilo se hlavně Jihlavě, která bojuje o co nejlepší výchozí pozici pro play off, a také Hodonínu, ten zase svádí velmi vyrovnaný souboj o čtvrtou příčku se Vsetínem. Jihlava brala šest bodů, Rigum čtyři.

Povinnou výhru proti Porubě si připsali brněnští Buldoci, na Třinec ale den před tím nestačili. Bez bodu tentokrát zůstaly týmy z Valašska – Malenovice a Vsetín.

Sobota – 21.kolo

Dostihy připomíná tahanice Hodonína se Vsetínem o čtvrtou příčku. Valaši ji o víkendu nedokázali uhájit, v sobotu totiž padli v Jihlavě. Snadno se však proti favoritovi nedali, dobrá obrana s brankářem Šimarou včele dlouho odolávala. Až v 5. minutě druhé třetiny dostal Jihlavu do vedení Danko. Další dlouhé minuty byl ale výsledek otevřený, než mu dal definitivu pět minut před koncem Kříž, který lehkou střelou zaskočil brankáře Vsetína. „Zápas jsme určitě neodehráli podle našich představ. Velké množství šancí jsme svojí lehkovážností zahodili a o výsledek se tak museli bát až do závěrečného hvizdu. Kromě zbytečných chyb v obraně jsme ale soupeře do šancí nepouštěli. Pochvalu určitě zaslouží i brankář Humlíček, který vychytal již třetí čisté konto proti tomuto soupeři,“ řekl k zápasu jihlavský kapitán Roman Smutný. Vsetín tak opět mírně klopýtl a dal příležitost Hodonínu, který neváhal a poskočil na 4. příčku tabulky. Rigum měl v sobotu o dost výhodnější situaci, když doma hostil poslední Porubu. K povinné výhře se však musel hodně prokousávat a nakonec se musel spokojit se dvěma body, které zachraňoval v nájezdech. Po play off stále pokukují i Bulldogs z Brna, zatím ale trochu nenápadně z pozadí. A sobotní zápas proti Třinci jim moc nepomohl. Třinec byl favoritem a roli zvládl hlavně díky třem brankám v poslední části.

Výsledky:

SK Jihlava - HBC Vsetín 2:0 (0:0,1:0,1:0)

Střely: 30:23, vyloučení: 10:8, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBK Bulldogs Brno - HBC Třinec 2:5 (0:1,1:1,1:3)

Střely: 32:45, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

HBC Rigum Hodonín - TJ Sokol Poruba 3:2 ss (1:1,1:0,0:1)

Střely: 27:26, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Neděle – 22.kolo

Los nedělního kola svedl dohromady Jihlavu a Malenovice, tedy celky, které se spolu s Třincem neustále přetahují o první pozici. Zápas rozhodly přesilovky, ve kterých padly všechny branky. Hosté ze zlínských Malenovic měli lepší start, pak si ho ale pokazili faulem a už ve 3. minutě Jihlava poprvé trestala vyloučení. V 11. minutě odpověděl také v početní výhodě dalekonosnou střelou od půlky malenovický “snajpr“ Jankovič. Brankář domácích Humlíček pak dělal, co mohl, aby svou chybu odčinil a nakonec se mu povedlo střelce hostí už po prvním gólu umlčet. Polovina zápasu pak přinesla rozhodující přesilovku. Jihlava dostala dokonce dvojnásobnou početní výhodu, nejdříve se znovu ujala vedení a v pokračující klasické přesile navýšila náskok. Uběhly jen dvě minuty, přišel další faul Malenovic a čtvrtá branka v oslabení v jejich síti. Náskok už Jihlava uhájila a posunula se na čelo. Na Malenovice má po dlouhé době výraznější náskok pěti bodů, už v příštím kole ji ale opět může sesadit Třinec. Ten získal v neděli jen bod v Hodoníně. Tým Rigum si podruhé za sebou připsal dva body za výhru v nájezdech. Zatímco v sobotu s Porubou asi hodonínští hráči mysleli na víc, proti Třinci překvapili pozitivně a pojistili si mírný náskok na Vsetín. Na stíhačce o čtvrtou pozici to ale nic významného nemění, Valaši mají zápas k dobru. Jak Hodonín, tak Vsetín tak dál mají červeně zatrženo v kalendáři datum 11. 4. , kdy se střetnou v přímém souboji. A podle všeho půjde o hodně.

Výsledky:

SK Jihlava - TJ ACS Malenovice SV 4:1 (1:1,3:0,0:0)

Střely: 29:26, vyloučení: 14:11, využití přesilovek: 4:1, oslabení: 0:0

HBC Rigum Hodonín - HBC Třinec 6:5 ss (2:2,1:2,2:1)

Střely: 21:19, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

HBK Bulldogs Brno - TJ Sokol Poruba 5:2 (1:1,1:0,3:1)

Střely: 44:35, vyloučení: 8:10, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0