1. liga

Malenovice marně útočily, Jihlava si první místo vzít nenechala

Favorité opět úřadovali - Jihlava jednoznačně porazila Brno a potom i Hodonín, v sobotu uspěl Třinec ve Vsetíně a Malenovice doma s Porubou. Ta opět prohrála i v neděli na vsetínském hřišti.

Nejvyrovnanější zápas co do papírových předpokladů i co do průběhu nabídlo nedělní měření sil druhých Malenovic se třetím Třincem, radost měli nakonec domácí. Přes zimu se bude kochat na špici tabulky Jihlava, Malenky i Třinec zůstávají v závěsu. O čtvrtou příčku budou válčit hlavně Vsetín a Hodonín, protože Brno i Poruba mají na konci už značný odstup. Buldoci ho o trochu stáhli, když si úspěšně prodloužili podzim dohrávkou, ve které vyhráli ve Vsetíně.

Sobota – 16.kolo

SK Jihlava - HBK Bulldogs Brno 8:2 (2:1,5:0,1:1)

Pět branek během druhé třetiny v brněnské síti rozhodlo zápas favorizované Jihlavy proti Buldokům. Hosté nepřijeli s nijak početnou eskadrou, i tak ale statečně zahájili – v 5. minutě je Fišar dostal do vedení. Domácí pak dobývali seskupenou obranu Brna, povedlo se jim to v 11. minutě, kdy se prosadil Strnad. Na další úspěch čekal tým z Vysočiny jen dvě minuty, pak poprvé a nakonec definitivně převzal vedení. „První třetinu jsme odehráli hodně špatně. Místo abychom do oslabeného soupeře vlétli, dáme mu spoustu prostoru. Zbytečně pak musíme dotahovat náskok soupeře,“ nebyl s hrou v úvodní části spokojen jihlavský obránce Pavel Zelený. Druhá třetina vyšla domácím o poznání lépe - během šesti minut se do listiny střelců zapsali Bartejs, Brázda, dvakrát Vávrů a Gregor. Zbytek zápasu pak už byl jen povinností, na obou stranách padlo po gólu, osmý jihlavský 7 vteřin před koncem.

Branky: 10:14 Strnad (Gregor, Vávrů), 12:11 Bartejs (Píbil), 19:10 Bartejs (Píbil, Došek), 20:08 Brázda (Jobák, Kučera), 21:20 Vávrů (Matějka), 23:00 Vávrů (Jobák), 25:47 Gregor, 44:53 Strnad (Bartejs) – 4:00 Fišar, 35:26 Šnajdr (Kovář). Střely: 33:19, vyloučení: 3:0, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0.

HBC Vsetín - HBC Třinec 2:6 (1:0,0:3,1:3)

Pět branek z přesilových her a jedna v oslabení padlo v zápase Třince ve Vsetíně. I ten rozhodovala prostřední třetina. Po té první vedli domácí, za které využil první přesilovku Zbranek. Pak se ale ukázali hosté – Říman v přesilovce na začátku druhé části vyrovnal, Cieslar za minutu a tři vteřiny otočil skóre a Toman v půlce zápasu přidal ve vlastním oslabení pojistku. Vsetín pak ještě dlouho zlobil, jenže hosté měli převahu a tu nakonec potvrdili dalšími brankami. Toman nejdříve při vyloučení domácích zajistil tříbrankové vedení a v poslední minutě odpověděl i na snížení Valachů, čímž mohl slavit hattrick. Tečku za utkáním udělal 5 vteřin před koncem v další přesilovce svou druhou brankou třinecký kapitán Cieslar.

Branky: 08:28 Zbranek Lukáš (Malík Jan) PP, 43:50 Chromčák Daniel PP - 17:29 Řiman Martin (Konderla Tomáš) PP, 18:32 Cieslar Patrik (Toman Aleš, Mišun Radim), 22:09 Toman Aleš (Mišun Radim, Heczko Lukáš) SH, 40:09 Toman Aleš (Konderla Tomáš, Cieslar Patrik) PP, 44:01 Toman Aleš (Konderla Tomáš, Cieslar Patrik), 44:55 Cieslar Patrik (Řiman Martin) PP. Střely: 22:30, vyloučení: 8:5, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:1.

TJ ACS Malenovice SV - TJ Sokol Poruba 5:1 (1:0,1:0,3:1)

Malenovice ještě mohly myslet na trůn zimních králů, výhra proti poslední Porubě se ale nerodila snadno. Sokol se držel dvě třetiny na dostřel. Kadlčák sice zajistil v první části zlínskému týmu vedení, které po přestávce navyšoval Navrátil, rozhodovat se ale muselo až v závěru. Šimíček nejdříve dával na 4:0, pak ale kapitán hostů Jelínek dokonce v oslabení čtyři minuty před koncem znovu snížil. Vítězství pro domácí potvrdila definitivně až střela Chmely.

Branky: 09:00 Kadlčák Martin (Jankovič Tomáš) 16:37 Navrátil Marek (Šimíček David), 36:30 Navrátil Marek (Jankovič Tomáš, Kubis Šimon), 40:02 Šimíček David (Chmela Zbyněk, Kašpárek Tomáš), 42:24 Chmela Zbyněk (Šimíček David, Hamrlík David) - 41:12 Jelínek Miroslav SH. Střely: 19:14, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1.

Neděle – 17. kolo

SK Jihlava - HBC Rigum Hodonín 7:1 (3:1,2:0,2:0)

Jihlava v neděli rázně odmítla jakékoliv choutky soupeřů na její sesazení z první příčky. Proti Hodonínu byla od samého začátku aktivnější a Vávrů s Homolou jí získali náskok. Poslední minuta první třetiny přinesla ještě branky na obou stranách, hosté nejdříve v přesilovce snížili, jenže jedinou vteřinu před sirénou přidali hodně důležitý zásah i domácí. V dalších třetinách už jen navyšovali účet, vždy o dva další zářezy. Jihlava tak alespoň do konce února zůstane první. „První část sezony máme za sebou, rozhodovat se bude ale až na jaře. Podzim jsme zvládli možná až nad očekávání, škoda jen ztracených bodů s Malenovicemi. V závěru by nám mohli chybět. Ale uvidíme. Přes zimu musíme dobře potrénovat, od toho se bude vše odvíjet. Našim cílem bude rozhodně udržet první dvě pozice v tabulce a pak se v play off poprat o možnost účasti v baráži,“ zhodnotil podzim z pohledu vedoucího týmu jeden z jeho lídrů Pavel Zelený. Hodonínu zatím patří nevděčná pátá příčka.

Branky: 5:40 Vávrů (Danko), 11:53 Homola (Kučera), 14:59 Bartejs (Píbil), 19:04 Gregor (Jobák), 24:24 Kučera (Brázda), 31:56 Strnad (Bartejs, Píbil), 43:27 Danko (Střecha, Matějka) – 14:03 Hübl (Mráz, Zetocha). Střely: 37:16, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0.

HBC Vsetín - TJ Sokol Poruba 4:2 (0:1,1:0,3:1)

Poruba ve Vsetíně dobře začala, ale zle skončila. Skóre otevíral agilní Breburda v 9. minutě a Sokol střídající jen devět hráčů do pole vedl. Územní převahu domácích přetavil ve vyrovnání až ve druhé třetině Chrobák. O tom, že body zůstanou na Valašsku, rozhodla poslední část. Domácí nejdříve zužitkovali přesilovku, ale znovu se museli obávat o výsledek po vyrovnání Šebestíka. Pak však přišla 43. minuta a dva góly v síti ostravského týmu. Vsetín bude ještě dohrávat zápas s Brnem a může si tak před zimou upevnit čtvrtou pozici a získat výhodu do finálního boje o účast v play off. Naopak s Porubou to vypadá zle, jediná tříbodová výhra, osmdesát inkasovaných branek a čtyři body na kontě jí zatím nedávají šanci na jinou než poslední příčku.

Branky: 28:00 Chromčák Daniel, 32:03 Hurta Petr (Starůstka Martin, Srba Michal) PP, 42:02 Dulava Petr (Konečný Lubomír, Chromčák Daniel), 42:50 Malík Jan (Srba Michal) - 08:40 Breburda Adam (Šebestík David, Macko Martin), 38:07 Šebestík David (Breburda Adam). Střely: 17:12, vyloučení: 1:2, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Třinec 2:1 (2:0,0:1,0:0)

Vyrovnaný boj dvou týmů stíhajících vedoucí Jihlavu nabídl zápas Malenovic s Třincem. Domácí lépe začali, v první třetině se prosadil Navrátil, který už v sobotu dal dva góly Porubě, a také Hamrlík. Pak ale třinečtí domácí trochu uspávali, aby je nakonec vzbudili snížením z hole Tomana v přesilové hře v polovině utkání. Těsné skóre nabídlo ještě dramatický závěr, další branka už v něm ale nepadla. Malenovice přezimují na druhé příčce, dva body za Jihlavou, do jarní části si ale přenesou i zápas k dobru. Třinec je třetí s tříbodovým odstupem na prozatímního lídra z Vysočiny.

Branky: 04:52 Navrátil Marek (Kadlčák Martin), 10:33 Hamrlík David (Kulička Jan) - 17:40 Toman Aleš (Řiman Martin, Lotko Daniel) PP. Střely: 18:17, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Sobota 5.12. - dohrávka

HBC Vsetín - HBK Bulldogs Brno 0:2 (0:0,0:0,0:2)

Dva góly v závěrečné části rozhodly o překvapivém výsledku dohrávky ve Vsetíně. Domácí sice Buldoky z Brna výrazně přestříleli, ani jednou ale neskórovali. Brno i díky jedné využité přesilovce bralo na Valašsku všechny body a Vsetín porazilo už podruhé v sezóně. Buldogs přerušili černou sérii, když šest předešlých zápasů prohráli, a stáhli náskok Hodonína na 5. místě na "hratelných" 5 bodů.

Střely: 31:18, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0