CROSSDOCK Extraliga

Bacovského střelecký koncert posunul Hradec Králové do play off!

Na východě Čech se v neděli konal velmi důležitý zápas o postupující osmičku. Hradečtí hokejbalisté existenční duel zvládli, díky čtyřem gólům Jana Bacovského zvítězili 5:2 a zajistili si tím účast ve vyřazovacích bojích!

Domácí otevřeli skóre až v závěru první třetiny

Hradec Králové vstoupil do utkání v pozici týmu, který musí tvořit, jistotu play off mu totiž zaručilo pouze vítězství o dvě a více branek. Domácí na Sudoměřice nastoupili velmi zhurta a již v prvních minutách si vytvořili řadu brankových příležitostí. Brankář Terna se ale mezi tyčemi Sudoměřic rozchytal ke skvělému výkonu, v úvodu lapil zejména velké příležitosti Bacovského a Jaroslava Tesaře, který ho donutil k pohotovému zákroku.

Postupem času převaha Hradeckých klesala, do hry se naopak dostávaly Sudoměřice. Ani v přesilové hře se ale hostům udeřit nepodařilo, a tak přišel v samotném závěru první části trest. Ukázková spolupráce Petra Nováka s Janem Bacovským přinesla trefu hradeckého kapitána z bezprostřední blízkosti, jenž poslala domácí celek do důležitého vedení. Do kabin se tak šlo za těsného vedení Východočechů, což nezměnila ani závěrečná početní výhoda hráčů Sudoměřic.

Rychlé vyrovnání Hradec do kolen nesrazilo

V přesilové hře na konci první třetiny se sice hosté prosadit nedokázali, patnáct vteřin po příchodu z kabin již bylo vyrovnáno. Čistě vyhraná buly v podání Jana Kaluži přinesla míček na hokejku Tomáše Konderly, který prudkou ranou od červené čáry prostřelil vše před sebou. Vstřelená branka sice Sudoměřické povzbudila, stále však byla na hřišti cítit převaha domácích, kteří vítězství před vlastními fanoušky nutně potřebovali. Dvě minuty po vyrovnání již Hradec znovu vedl, Patrik Mitra připravil zakončení pro Petra Šimka, jenž v osmnácté minutě zvyšoval na 2:1!

A to ještě nebylo ze strany Hradce Králové ve druhém dějství všechno. Opět u toho byla produktivní dvojice Patrik Mitra – Jan Bacovský, první jmenovaný šikovně potáhl přečíslení dva na jednoho, připravil střeleckou pozici pro hradeckého kapitána, který se z dobré pozice nemýlil! Utkání mohli hosté zdramatizovat v závěru prostředního dějství, kdy jim byla nabídnuta téměř dvouminutová přesilová v pěti proti třem. Domácí obětavě padali do střel a kromě tyčky po střele Kaluži přečkali závěr druhé části bez potíží.

Bacovský čtyřmi góly podtrhl radost Východočechů

Na snahu Sudoměřic o zdramatizování duelu a celkového boje o play off domácí hráči odpověděli na začátku třetí patnáctiminutovky tím nejlepším možným způsobem. Produktivní Jan Bacovský krátce po začátku závěrečné periody nadvakrát procpal míček za záda brankáře Terny a zvýšil tím vedení Hradce Králové již na tři branky. O tři minuty později bylo ještě veseleji, Jan Bacovský dovršil hattrick za osm minut a definitivně tím stvrdil postup Hradeckých do vyřazovacích bojů!

Sudoměřičtí hokejbalisté byli i ve třetí části horším týmem, přesto jejich snaha neutichala a stále věřili v případné vyrovnání. Drobnou naději vykřesal deset minut před koncem zápasu po obtočení hradecké branky Adam Hruboš, více však již hosté nestihli. Hradečtí si závěr utkání pohlídali bez sebemenších problémů, navíc mohli skóre ještě navýšit. Nejproduktivnější hráč domácích Jan Bacovský však místo pátého gólu v souboji trefil pouze tyčku, ani to mu ale závěrečnou radost nezkazilo. Hradec Králové se po roční pauze vrací do vyřazovacích bojů, Sudoměřice porazil 5:2!

HBC Hradec Králové 1988 vs. SK Sudoměřice 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 14. Bacovský (Novák), 18. Šimek (Mitra), 26. Bacovský (Mitra), 31. Bacovský (Novák), 34. Bacovský – 16. Konderla (Kaluža), 35. Hruboš.

HBC Hradec Králové 1988: Brykner – Pekárek, Šimek, Hrabica, Hrubý, Škoda, Ježek – Petr, Mitra, Rail, Bacobský, Novák, Hudeček, Svoboda, Krejčík, Tesař, Černý.

SK Sudoměřice: Terna – D. Tóth, M. Tóth, Kudláč, Konderla, Janík, Kaluža – Slezák, Jurásek, Havlík, Navrátil, Helešic, Hujsa, Hruboš, Chovanec, Fraňo.

Ohlasy trenérů:

Petr Novák (hrající trenér HBC Hradec Králové 1988): „Pro nás zásadní tři body, klíčová výhra v porovnání se vzájemnými zápasy se Sudoměřicemi, se kterými se o osmé místo taháme. Důležité je, že jsme odskočili a budeme mít klid. Byl to těžký zápas, soupeř to nepřijel dát zadarmo. Od začátku jsme se na ně chtěli tlačit, být aktivnější, přece jen, měli za sebou dlouhou cestu. Na rozdíl od včerejška jsme proměňovali šance, náš povrch nám prostě více sedí. Brzo jsme odskočili na tři góly a dá se říci, že jsme si to pohlídali, i když v závěru bylo několik zbytečných vyloučení a našich zbytečných emocí. Soupeř to naštěstí nepotrestal, do play off na tom však musíme zapracovat, protože tam budou soupeři kvalitnější a my jim zbytečně nemůžeme dovolit hrát dlouhé přesilovky v pěti proti třem.“

Zdeněk Jurásek (hrající trenér SK Sudoměřice): „V první třetině jsme ještě docela obstáli, jenže následně jsme měli za stavu 1:3 velkou šanci na snížení, tu jsme nedali a to podle mě rozhodlo. Do třetí části jsme vstoupili s tím, že chceme s výsledkem něco udělat, ale dostali jsme rychlý gól a už nebyla šance. Jsme zklamaní, ale je to realita. Jednou jsme nahoře, podruhé dole. Teď nás čeká play out, ve kterém se budeme prát o dobré výsledky.“