1. liga

Jihlavský Humlíček drží 90 minut čisté konto a vévodí brankářským statistikám

V lednu mu bude teprve devatenáct let, je nejmladší z trojice jihlavských brankářů, sbírá první zkušenosti mezi muži. Přesto je Tomáš Humlíček jednou z hvězd podzimní části 1. MNHbL.

Nastoupil v osmi zápasech, v sedmi dovedl svůj tým k vítězství, ve dvou posledních přitom ani jednou neinkasoval. Drží si výtečné statistiky – úspěšnost skoro 93 procent, průměr pod dvě branky na zápas.

„Určitě to není jen moje zásluha. Celý tým maká naplno, kluci mi pomáhají,“ pochvaluje si mladý gólman součinnost se spoluhráči. Jihlava v posledních kolech pětkrát za sebou vyhrála, inkasovala jen tři góly. Po zásluze tak vede tabulku národní ligy. „Gól jsme nedostali ani v zápase s Třincem, kdy chytal Jakub Procházka. I na tom je vidět, že ty výsledky nejsou jen moje zásluha,“ zůstává Tomáš skromný.

Je pravda, že Jihlava piluje hru dozadu, což se týmu vyplácí. „Vrací se poctivě čtyři hráči. Snažíme se to trénovat, Roman Smutný s Pavlem Zeleným to do nás dostávají na tréninku, vždycky připraví taktiku a my se jí snažíme plnit,“ popisuje brankář úspěšný recept mančaftu z Vysočiny.

Už v dorostu patřil Humlíček k oporám, několikrát si zachytal finále, na titul ale nikdy nedosáhl. „Začínal jsem sezónu po tom, co mladší dorost vyhrál extraligu. Já už jsem sbíral jen druhá místa,“ směje se ani ne devatenáctiletý talent. V sezóně 2006/2007 podlehl s mladším dorostem ve finále Mostu, když byl podle statistik nejlepším brankářem ligy. Oporou byl i o ročník později, kdy jihlavští mladší dorostenci opět prohráli až ve finále, tentokrát s Ústím nad Labem.

V loňské sezóně už nastupoval za starší dorostence, opět patřil k nejlepším, opět si zahrál finále a opět nedosáhl na titul. Jihlava podlehla Plzni. „Nevím, čím to je, ale finálové série se nám nedaří. Je to pech,“ říká a hned dodává, že teď chce s týmem mužů smůlu protrhnout. „Určitě musíme do baráže a chceme zkusit extraligu. To je náš cíl a za tím jdeme,“ prohlašuje bojovně.

Loni za muže odchytal jen pár zápasů, ve kterých moc zkušeností nezískal, letos už do 1. MNHbL vlétl naplno a je mezi muži nejvytíženějším z trojice jihlavských gólmanů. I tak ale stále pravidelně hraje za starší dorost, zvládá tak velkou porci zápasů. „To mi vůbec nevadí. Jsem rád v zápřahu,“ říká Tomáš.

A rozdíl mezi juniorskou soutěží a druhou nejvyšší seniorskou ligou? „Přechod mi nedělal problém. Hra je v mužích rychlejší, a to mi vyhovuje. Za dorost jsem teď třeba dostal pět gólů. Nevím, možná mám v mužích i větší motivaci,“ přiznává a už se těší na zimní přípravu s prvním týmem. „Musíme máknout, kluci už něco naznačovali, bude toho asi dost – běhání, spinning… Ale jestli chceme vyhrávat, je to potřeba,“ dodává jihlavský poklad Tomáš Humlíček. Ví dobře, že čelo tabulky je vyrovnané a Třinec ani Malenovice se v boji o extraligovou baráž nevzdají snadno. A útočit ještě budou i týmy, které zatím zůstávají vzadu.