1. liga

Malenovice, Třinec a Hodonín vládnou ve svých krajích

Těsná výhra ve Valašském derby nad Vsetínem posunula Malenovice po 12. kole do čela tabulky 1. MNHbL o skóre před Jihlavu. V souboji týmů ze severní Moravy byl úspěšnější Třinec, v jihomoravském derby si důležité body doma připsal Hodonín.

Ve všech třech nedělních zápasech hrála rozhodující roli prostřední třetina.

Neděle 08.11.2009 – 13.kolo

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín 1:0 (0:0,1:0,0:0)

Jediný gól stačil Malenovicícm na tři body. ZLínský tým tak na domácí půdě vrátil Vsetínu porážku z 6. kola. Valašské derby ovládly obrany a gólmani, hlavně tedy Šimara v brance hostů. Ten totiž čelil tlaku malenovických a 29 minut mu úspěšně odolával. „Hodně nás držel,“ pochválil brankáře i hrající kouč Vsetína Lubomír Kováčik. Šimaru prostřelil až 36 vteřin před druhou sirénou Jindřich Rzesotto, který využil přesilovku domácích. A ukázalo se, že to byl vítězný gól. Vsetín se pokusil o tlak, ale střelecké štěstí chybělo, když dvakrát Malenovicím pomohla i tyčka. „Domácí vyhráli zaslouženě. Většinu zápasu nás tlačili, hráli na čtyři lajny, my na dvě, což se také projevilo. Zápas byl v jejich režii,“ uznal Lubomír Kováčik.

Branka: 29:24 Rzesotto (Jankovič) PP. Střely: 23:23, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - HBC Třinec 2:5 (1:0,0:3,1:2)

Poslední celek tabulky opět dobře začal a proti favoritovi z Třince hrál nadějnou partii. Tu ale zlomila druhá třetina a tři góly v domácí síti. Poruba přitom po využité přesilovce vyhrála první třetinu 1:0, když se jí dařila těsná obrana třineckých opor. Pak ale hosté udeřili, v 1. minutě druhé části i oni zúročili početní výhodu, pět minut na to už vedli a dvě minuty před koncem třetiny šli po úderu Szotkowskiho ve vlastním oslabení do dvoubrankového vedení. „Styl domácích nám neseděl, měli jsme jen pár dobrých momentů, ale ty nám naštěstí stačily na důležité údery,“ popisoval kapitán Třince Patrik Cieslar. Definitivní rozhodnutí přinesly dva slepené góly hostů v 34. a 35. minutě. Ostravští dokázali využít ještě jednu přesilovku, ale jejich další početní výhody zůstaly bez efektu, Poruba přitom měla několikrát i dvojnásobnou výhodu. „K výhře jsme se protrápili. Šlo o povinné tři body a na takové zápasy se občas špatně motivuje, po nepohledné hře snad ani nemůžu být se třemi body spokojen,“ byl ke svému týmu kritický Cieslar.

Branky: 08:11 Grabovský (Šnek) PP, 30:33 Krajča (Šnek, Zavadil) PP - 15:38 Konderla (Tomis) PP, 19:06 Turoň (Marosz, Tomis), 27:51 Szotkowski SH, 33:35 Toman (Simajchl), 34:15 Konderla (Cieslar, Marosz). Střely: 22:40, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:1

HBC Rigum Hodonín - HBK Bulldogs Brno 5:2 (0:0,4:0,1:2)

Hodonín po třech porážkách v řadě, které vyvrcholily v minulém kole debaklem ve Vsetíně, dokázal opět zvítězit. A mobilizace přišla v pravý čas, Rigum nedovolil brněnským Buldokům, aby ho přeskočili v tabulce. Hodonín hlavně díky skvělé druhé třetině uhrál hodně důležité vítězství a zvýšil náskok před Brnem na pět bodů, i když Buldoci mají ještě zápas k dobru. V první části jihomoravského derby branka nepadla, domácím ale prospěla pauza a druhou třetinu zahájili nejlépe, jak mohli – po 44 vteřinách otevřel skóre Valovič. Za necelé tři minuty Hübl zvyšoval a s podobným časovým odstupem pak Rapant v přesilovce dával už na 3:0. V poslední minutě prostřední části navíc Mráz přidal čtvrtou branku a bylo hotovo. V úvodu poslední patnáctiminutovky sice Buldoci díky Šnajdrovi snížili, jenže rychlá gólová odpověď domácích je zase usadila. Další zásah hostů tak byl už jen kosmetickou úpravou výsledku.

Branky: 15:44 Valovič (Říha), 18:35 Hübl (Helešic), 21:06 Rapant (Hübl) PP, 29:15 Mráz (Zetocha, Říha), 33:14 Mráz - 31:24 Šnajdr (Popolanský), 37:51 Neuman (Šnajdr, Olšák) PP. Střely: 29:22, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.