1. liga

Poruba poprvé bodovala, Třinec přišel o neporazitelnost

V emocemi nabitém nedělním zápase prohrál vedoucí celek tabulky z Třince v Hodoníně. Třinec tak v probíhající sezóně poprvé neuhrál ani bodík. Naopak Hodonín po výhrách s Třincem a Porubou v samostatných stříleních zaznamenal už tři vítězství v řadě a posunul se v tabulce do první čtyřky.

Zlepšující se Poruba bodem urvaným na jihu Moravy smazala nulu na svém kontě, přesto má na posledním místě už hrozivou ztrátu.

Sobota – 7.kolo

SK Jihlava - HBC Vsetín 3:1 (1:0,1:1,1:0)

Proti Vsetínu se domácí dlouho nedokázali prosadit, překážkou jim byl hlavně vynikající brankář hostí Šimara. Až těsně po konci přesilovky ve 13. minutě uspěl střelou z dálky jihlavský Strnad. Ve druhé třetině se domácí často nechávali vylučovat a Valaši toho využili k vyrovnání z hole Jeby. Přesto i v druhé přestávce mohl jednogólový náskok těšit domácí - tvrdou střelou jim před sirénou vrátil vedení navrátilec Digrin. V poslední části se hra přelévala z jedné strany na druhou. Nakonec se opět prosadili jihlavští, pojistku přidal minutu a půl před koncem kapitán Smutný. „Nehráli jsme ideálně, ale i přesto si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Bohužel se na góly strašně nadřeme,“ konstatoval vedoucí domácího mužstva David Štefl.

Branky: 13. Strnad (Danko), 29. Digrin (Píbil, Procházka), 44. Smutný (Zelený) – 25. Jeba (Zrník). Střely: 30:21, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

HBK Bulldogs Brno - HBC Třinec 1:6 (0:0,0:3,1:3)

Jednoznačný výsledek mělo sobotní utkání Třince v Brně. „Ale průběh tomu až tak neodpovídal. Neproměňovali jsme šance, a kdyby soupeř skóroval, mohl být výsledek zcela jiný. Mohlo se nám to vymstít,“ kritizoval produktivitu svého celku hrající vedoucí týmu Třince Patrik Cieslar. Hosté v úvodní části spálili pět tutovek, neprosadili se ale ani domácí, takže první část skončila bez branek. Třinec dál trpělivě dobýval branku Buldoků a ve druhé třetině už začal příležitosti i proměňovat. Nakonec si vybudoval rozhodující tříbrankový náskok. Čestný úspěch Brno zaznamenalo v poslední třetině z přesilovky, Třinec ale už pohodlně dovedl zápas k výhře.

Střely: 25:35, vyloučení: 1:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:1

HBC Rigum Hodonín - TJ Sokol Poruba 4:3 ss (1:0,2:2,0:1)

Poruba v Hodoníně poprvé v novém ročníku bodovala. Herní zlepšení ale stačilo jen na jediný bod za remízu v základní hrací době. „Herně se opravdu zápas od zápasu zvedáme, za bod bychom po pěti porážkách měli být rádi, ale sezónu jsme si představovali jinak,“ hodnotil kouč hostů Tomáš Macko. Domácí šli do vedení hned v druhé minutě, na delší dobu to ale bylo vše. Další branky padaly až v druhé třetině, kdy hosté dvakrát vyrovnali a donutili Hodonín vystřídat brankáře. Rigum hrající v kompletní sestavě pak opět převzal otěže zápasu, jenže z toho byl jen jeden gól a další neproměněné příležitosti. V poslední třetině Hodonín nabídl soupeři dvojnásobnou početní výhodu a Slezané nepohrdli – opět vyrovnáno. Zápas dospěl do nájezdů a v nich rozhodl jediný úspěch. Kapitán Poruby Vaculík byl blízko, jenže nastřelil jen tyč, a neuspěli ani další zvolení střelci hostů. Hodonínským tak stačila proměněná penalta v podání Helešice.

Střely: 25:11, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Neděle – 8.kolo

SK Jihlava - TJ ACS Malenovice SV 5:6 ss (2:1,1:3,2:1)

Malenovice v Jihlavě nasadily čtyři útočné formace, které domácím neustále zatápěly. Paradoxně však po úniku Danka vedla od 2. minuty Jihlava. Převahu Malenovic přetavil ve vyrovnání Jankovič, jenže domácí ještě před pauzou opět vedli. Přestřelka pokračovala i v druhé třetině – 19. minuta, přesilovka Malenovic 5 na 3 a vyrovnání Šiníčka. Pětadvacátá minuta, početní výhoda domácích a gól Píbila. Rychlá a hned dvojnásobná odpověď – 26. a 28. minuta a vedou tentokrát hosté. Domácí se pokusili brankostroj zastavit střídáním brankářů, jenže po 70 vteřinách třetí části kapituloval i náhradník Procházka a Malenovice vedly už o dvě branky. Navíc jihlavští Brtník a Strnad museli po tvrdých zákrocích pod sprchy a Malenovice byly hodně blízko tříbodové výhře. Té se ale nedočkaly. „Poprvé v sezoně jsme se opravdu semkli a zápas dostali aspoň k nájezdům, bod je pro nás dobrý, ale chtěli jsme vyhrát,“ zhodnotil obránce domácích Zelený, který v napínavém závěru 17 sekund před koncem v power play vyrovnal. Nájezdy pak rozhodl jediný přesný exekutor, malenovický Šiníček. Rozhodující penaltou získal druhý bod pro svůj tým a sám zkompletoval hattrick.

Branky: 2. Danko (Došek), 13. Digrin (Smutný), 25. Píbil (Zelený), 37. Matějka (Danko), 45. Zelený (Smutný) – 9. Jankovič, 19. Šiníček (Skyba), 26. Jankovič (Sloboda), 28. Šiníček (Skyba), 32. Kučera (Jankovi, Šiníček), rozhod. Nájezd Šiníček. Střely: 24:26, vyloučení: 9:4, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

HBC Rigum Hodonín - HBC Třinec 6:3 (2:0,3:1,1:2)

Sychravé ranní počasí v Hodoníně Třinci nesvědčilo, lídr tabulky poprvé v probíhající sezóně vůbec nebodoval. Úvod zápasu proti oslabenému soupeři vyšel výborně domácím. V 5. minutě je poslal do vedení Uřičář, v 10. minutě v přesilovce zvyšoval náskok Procházka a hned na začátku druhé třetiny Rigum vedl už o tři branky. Třinec se nedokázal dostat do tempa hlavně kvůli častému vylučování. „Soupeři jsme to usnadnili, hráli jsme nedisciplinovaně a třetinu a půl se bránili v oslabení,“ připustil vedoucí mužstva Třince Patrik Cieslar. Zároveň se ale hosté hodně zlobili na rozhodčí. Obzvlášť, když jim poslali do šaten Konderlu za vražení na hrazení. Protesty ale nic nezměnily a vylučování nekončilo, v jednu chvíli sedělo na trestné lavici hned pět z celkem devíti hráčů Třince. A Hodonín trestal, ve dvojnásobných přesilovkách navýšil až na 5:0. „To už se těžko obrací,“ věděl dobře Cieslar. Vyhrocená atmosféra zápasu pokračovala a výkon rozhodčích kritizovali také domácí. I ti šli nakonec do oslabení 3 na 5, ve kterém hosté korigovali. Ve třetí části se hra srovnala. Rigum nejdříve znovu odskočil, pak ale hosté dvěma slepenými góly ještě vykřesali naději. Třinec se dostal do tlaku, který se domácí snažili přerušit i oddechovým časem. Tříbrankový náskok pak nakonec už uhlídali.

Střely: 28:26, vyloučení: 8:11, využití přesilovek: 5:1, oslabení: 0:0

HBK Bulldogs Brno - TJ Sokol Poruba 7:4 (0:2,3:0,4:2)

V Brně chtěla Poruba navázat na první bodový úspěch ze soboty. Výborně začala a po první třetině vedla 2:0. „Zápas pak ale opět poznamenalo to, že je nás málo. Rychle nám ubývaly síly,“ našel kouč hostů Tomáš Macko hlavní důvod obratu skóre. Brno v druhé části třikrát skórovalo a porážkami sužované Severomoravany dorazilo v závěrečné třetině. „Náš tým prochází generační výměnou, sužují nás zranění klíčových hráčů a pochopitelně po těch prohrách na tom nejsme dobře ani psychicky,“ popisoval stav týmu trenér Macko. Poruba po víkendu ztrácí na posledním místě tabulky už osm bodů, má ale zápas k dobru.

Střely: 34:32, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 2:0