CROSSDOCK Extraliga

Hokejbal přišel o velkou personu. Tragicky zesnulý Libor Topolánek byl TOP hráč i člověk!

29. října zasáhla nejen hokejbalový svět neskutečné zdrcující zpráva. Ve věku třiatřiceti let zemřel výtečný hokejbalista ověnčený tituly, ale především výborný člověk, který pokaždé sršel pozitivní náladou a svoji vítěznou mentalitou dokázala nakazit svůj tým k důležitým vítězstvím.

Hokejbaloví fanoušci už nikdy neuvidí v akci nesporný um Libora Topolánka, který ve věku 33 let tragicky zemřel. Vsetínský odchovanec patřil mezi nejlepší světové hokejbalisty, byl to vyloženě vítězný typ. Svět tak opustil skvělý hokejbalista, člověk, kamarád. „Na Libora budu vzpomínat nejen jako na výborného hokejbalistu, ale také jako na skvělého člověka. Vždy, když jsme se viděli, tak jsme si spolu povídali nejen o hokejbale, ale také o osobním životě,“ vypráví se smutkem v hlase jeho kamarád i bývalý spoluhráč z mládežnických reprezentací Tomáš Friml z Letohradu.

„Těžko se hledají slova, pořád mi to přijde jako hloupý vtip. Zrovna jsme s Kertem o víkendu hráli a psali si v týdnu. Topol byl výborný hráč, to všichni víme. Kdykoliv jsem s ním byl v týmu, byla ho plná kabina, plný stůl,“ vzpomíná na Libora Topolánka jeho spoluhráč z reprezentace Petr Novák. „Z každého si uměl udělat srandu, ale uměl to i ze sebe, byl neustále vysmátý a veselý, prostě pozitivní kluk, který dělal skvělou náladu,“ smeká před ním klobouk jeho kamarád Petr Novák. „Byl vítězný typ, nikdy nepochyboval, že vyhrajeme, i za nepříznivého stavu věřil a uměl nakazit všechny kolem tou pozitivní náladou,“ upozorňuje Novák.

Libor Topolánek přistupoval nejen k hokejbalu, avšak i k celému životu s velkou láskou a odhodláním. Patřil mezi pozitivní osobnosti s příkladným přístupem. „Libor byl věčně usměvavý a málokdy jsem ho viděl, že by měl špatnou náladu. Byl to hodně pozitivní člověk!“ zdůrazňuje asistent hlavního trenéra české reprezentace Tomáš Friml. „Je to hodně smutné, že nás opustil v tak mladém věku. Přeji upřímnou soustrast celé rodině,“ říká Friml. „Je strašně smutné, co se stalo, takoví lidé by měli rozdávat radost a pozitivní myšlení i v životě co nejdéle,“ doplňuje Frimla Petr Novák.

Libor měl velké srdce, což prokazoval na hřišti i mimo něj

Právě reprezentační trenér Tomáš Friml a kapitán mistrů světa z roku 2009 Petr Novák, nastupovali s Liborem Topolánkem v roce 2002 ve Švýcarsku za juniorskou reprezentaci do 20 let. Tehdejší družina plná současných hokejbalových hvězd vyhrála dosud jediné zlato na mistrovství světa juniorů! „Libor už na juniorském šampionátu ukazoval, že z něho bude výjimečný hokejbalista,“ upozorňuje jeho spoluhráč a dlouholetý kamarád Tomáš Friml. „Tím jaký byl člověk a hráč byl pro mě vítězný typ. Zažil jsem s ním tři šampionáty a všechny zlaté,“ vyzdvihuje Libora Petr Novák.

Vzpomínky na výtečného hokejbalistu Libora Topolánka nikdy nevyprchají. Dvakrát se zasloužil o titul seniorských mistrů světa, pětkrát za sebou vyhrál Extraligu a radoval se také z vítězství na Evropském, Světovém, Českém i Československém poháru! „Pro český hokejbal toho udělal hrozně moc, vyhrál MS juniorů i seniorů, tituly měl z domácí soutěže, odchází tak jeden z nejlepších hokejbalistu české historie,“ zdůrazňuje Tomáš Friml. „Dokázal toho opravdu hodně moc a těžko se mu už někdo vyrovná,“ dodává se smutkem Friml.

Libor Topolánek dosáhl pětkrát za sebou na extraligový titul, což jen potvrzuje, že to byl opravdu vítězný typ a skvělý hráč do kabiny, na hřiště i mimo něj. „Na Kladně a potom ve Vlašimi byl u velkých triumfů a nebyla to náhoda,“ zdůrazňuje Petr Novák. „Neměl problém hrát v každém střídání za každé situace skvěle, bylo na něj spolehnutí, o to víc je strašné, že nás takový PAN hráč a skvělý kluk opustil,“ smutní Novák.

O tom, že byl Libor Topolánek člověk s velkým srdcem, svědčí i jeho charitativní činnost. Na každoročním tradičním turnaji ve Vsetíně Stoupa Cupu, letos například jako jeden z organizátorů a hráčů podpořil malého Kubíka, který bojuje s těžkou nemocí. Benefice „Kapitán je Kuba“ vynesla přes čtvrt milionu na jeho léčbu! Věříme, že tento boj vyhraje, bohužel Libor už u toho nebude, ale z nebe na něj bude jistě dohlížet a podporovat všechny dobré lidi. ČEST JEHO PAMÁTCE!

Libor byl jeden z nejinteligentnějších, nejcitlivějších a nejskromnějších členů zlaté generace

„Poprvé jsem toho tehdy docela stydlivého a tichého kluka víc poznal během natáčení portrétů našich reprezentantů před domácím MS 2009 v Plzni. Postupně jsem zjistil, že to byl jeden z nejinteligentnějších, nejcitlivějších a nejskromnějších členů zlaté generace našeho hokejbalu. A už nebyl ani tak ostýchavý, zkusil si roli experta v jednom hokejbalovém dokumentu a já přiznávám, že jsem s ním do budoucna počítal pro tuto roli i v přímých přenosech,“ prozrazuje reportér České televize Tomáš Jílek.

„Nebyl bohužel prvním člověkem, kterého jsem znal, pro jehož osud platí slova Bryana Maye z Queen: „Only the good die young“... Nemůžeme udělat o moc víc, než že tohoto vynikajícího hokejbalistu, ale především skvělého člověka připomeneme během přímého přenosu Plzeň vs. Kladno 17.11. R.I.P. Libore,“ dodává Tomáš Jílek z Česká televize.

Úspěchy Libora Topolánka #17 (25.1.1983 – 29.10.2016):

Vítěz kanadského bodování v základní části Extraligy 2008/09 – Kladno (32 kanadských bodů, 13 gólů, 19 nahrávek, 22 zápasů)

Vítěz kanadského bodování v play-off Extraligy 2009/10 – Kladno (18 kanadských bodů, 8 gólů, 10 nahrávek, 13 zápasů)

1x titul juniorských mistrů světa

2x titul seniorských mistrů světa

5x extraligový titul:

2008/9 za Kladno

2009/10 za Kladno

2010/11 za Kladno

2011/12 za Vlašim

2012/13 za Vlašim

Vítěz Českého poháru 2008 za Kladno

Vítěz Evropského poháru 2008 za Kladno

Vítěz Československého Superpoháru 2012 za Vlašim

Vítěz Světového poháru 2013 za Vlašim