CROSSDOCK Extraliga

CCM Extraliga oplývá talentem i v brankovišti. Nejvíce září plzeňský fantom Kráčina

V nejvyšší mužské hokejbalové soutěži pobíhá hned několik talentovaných hráčů, kteří nedosáhli plnoletosti, jako je například Jaroslav Procházka z Kladna, či patnáctiletý Filip Lux z Letohradu a takhle by se dalo pokračovat i dále.

Top 4

Kráčina Petr (HBC Plzeň) – 20 let

Teprve dvacetiletý gólman, jenž patří mezi nejmenší muže v masce v celé CCM Extralize, si vydobyl stabilní místo jedničky v západočeské kleci. Jeho výkony, reflex a pohyblivost jistě „obdivuje“ každý z jeho oponentů. Díky svým výkonům z minulé i letošní sezony patří do širšího výběru reprezentace pro domácí mistrovství světa v Pardubicích. V letošním ročníku nastoupil do 10 zápasů, z nichž dvakrát odešel nepokořen a průměr obdržených branek stlačil na 1,55 gólů. Jeho procentuální úspěšnost zákroků 93,36 % ho vynesla na průběžné třetí místo gólmanských statistik. Není třeba už více dodávat, prostě hotový brankář!

Chmelík Martin (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice) – 20 let

Mistrovské Autosklo se může chlubit početnou gólmanskou základnou a do brankoviště obhájce titulu se tak není vůbec jednoduché probojovat. Juniorský vicemistr světa a nejlepší gólman MS v Bratislavě z roku 2014 to v letošním ročníku v nabité konkurenci dokázal dvakrát a hned vychytal na půdě silné Plzně čisté konto!!! Ze dvou zápasů obdržel 2 góly a může se pochlubit procentuální úspěšností svých zákroků 95,12%! Tento nadaný, také ne moc vysoký gólman, navíc chytal jako jednička ve finále Československého Superpoháru, který Autoskláři naprosto opanovali! Ti se tak o budoucnost v brance rozhodně bát nemusí.

Papranec Dominik (HC Kert Park Praha) – 21 let

Kvůli prohřešku vypadl ze sestavy reprezentace do 18 let před světovým šampionátem v roce 2012. Už to vypadalo, že se z něho stane vyhořelá naděje, pak si ale mosteckého odchovance před letošním ročníkem vybral nadupaný Kert Park, za něhož talentovaný gólman nastoupil ve dvou zápasech, z nichž obdržel 5 branek, ale procentuální úspěšnost svých zákroků vyšponoval nad 91%. Očividně není ještě v nejlepší formě, ale když vydrží ve svém progresu, může se opět stejně jako v mládežnických kategoriích zařadit mezi nejlepší brankáře v republice.

Balík David (TJ KOVO Praha) – 20 let

Jednička na posledním mistrovství světa v Anglii reprezentační družiny do 20 let nosí z TOP mládežnického kvarteta jako jediný vyrážečku na levé ruce, chytá tedy v opačném gardu a své soupeře tak může už díky tomuto faktoru dostat do nepěkné šlamastyky. Leckdo očekával, že se stane jedničkou extraligového KOVA, ale zatím nastoupil jen ke třem duelům, ve kterých obdržel 9 branek. Proslýchá se, že za to může i časové vytížení, jež mu nedovolí pravidelně trénovat, tak uvidíme, zdali se v rozjetém mančaftu dostane do kasy častěji – každopádně se jedná o velkou naději českého hokejbalu!

Sbírají zkušenosti

Návara Jiří (HBC Plzeň) – 19 let

Plzeňští mečouni se těší z několika nadaných mladých gólmanů, kteří z fleku mohou nastoupit v mužské extralize a zároveň ještě patří do kategorie starších dorostenců. Jedním z nich je dvojka výtečně chytajícího Kráčiny – Jiří Návara, jenž naskočil do třech duelů a nevedl si zase tak zle. Za svá záda pustil 7 gólů, bylo však určitě znát, že má ještě málo zkušeností, nicméně Plzeň má o gólmanskou budoucnost postaráno!

Sedláček Adam (HBC Plzeň) – 19 let

Dříve juniorský reprezentant, výtečný gólman, který již před dvěma sezonami nakukoval v nesmírně mladém věku do extraligového A týmu Plzně, nicméně pak se něco pokazilo, zřejmě vztahy s trenéry, ale nehrajme si na věštce. Tento brankář má budoucnost před sebou, a když vydrží, může gólmanskými kartami Plzně pořádně zamíchat.

Majerníček Adam (HBC ALPIQ Kladno) – 20 let

Pravidelně se objevoval na kempech mládežnických reprezentací, figuruje na soupisce snad nejlepšího hokejbalového celku v České republice, což samo o sobě naznačuje, že moc prostoru v CCM Extralize nedostává, vše se ale může brzy změnit! Přes duo Jirotka – Hájek je však těžké se do brankoviště dostat.

Novák Michal (SK Hokejbal Letohrad) – 17 let

Nejmladší z gólmanů v celé CCM Extralize pochází z Letohradu! Extraligovou premiéru si odbyl minulý ročník, kdy mu bylo pouhých 16 let, v těžkém duelu proti Kert Parku. V úvodním duelu loňské sezony střídal Jana Šimaru a zkušené reprezentanty z Kertu přiváděl tento podsaditý gólman k šílenství. Letos se do branky ještě nedostal, ale zkušenosti sbírá v prvoligové Poličce, jež se pohybuje na druhém místě! Novák moc nevyrostl, ale vše vynahrazuje podobně jako Kráčina zázračnými zákroky a mrštností.