CROSSDOCK Extraliga

Hokejbalový svátek se blíží! Ať je zápas vyrovnaný až do konce, přeje si Tomáš Jílek

Sváteční den 17. listopadu přinese přímý přenos z utkání CCM Extraligy, v němž proti sobě nastoupí domácí Plzeň a loňský vicemistr z Kladna. Bude se jednat o premiérový přenos v letošním ročníku a hned v krásném hokejbalovém prostředí plzeňské haly.

Hokejbal se nemůže dočkat dalšího přímého přenosu, který se ve čtvrtek 17. listopadu uskuteční v plzeňské kryté hale, kam zamíří loňský vicemistr z Kladna! „Na zápas se těším samozřejmě hodně!“ hlásí s nadšením v hlase Tomáš Jílek. „Pro mě je práce pestřejší, pokud skáču z cyklistiky na hokej a potom na hokejbal. Člověk nejede neustále v zajetých kolejích,“ přiznává profesionální komentátor Tomáš Jílek. „Navíc si myslím, že to bylo plánem smlouvy mezi svazem a televizí, směřovat to už trochu více k domácímu mistrovství světa v Pardubicích,“ dodává Jílek.

Přímý přenos z hokejbalu se na ČT sport objeví po cca čtyřech měsících po posledním finálovém klání loňského ročníku. „Moje představa byla, že těch živých přenosů bude více i v této podzimní části, ale věřím, že to bude gradovat v play-off,“ doufá Tomáš Jílek. „Mistrovství světa v Pardubicích bychom chtěli pojmout minimálně stejně jako v roce 2009 v Plzni, tedy přímé přenosy všech zápasů české reprezentace,“ vyhlíží už nyní vrchol letošního ročníku velezkušený sportovní komentátor Tomáš Jílek.

Domácí šampionát jistě bude pod drobnohledem České televize daleko častěji. „Nevím, jak to půjde dál, protože jak už to tak bývá, tato akce se kryje s dalšími významnými akcemi v podobě MS v malé kopané a MS v basketbale žen. Ono se to nezdá, ale i ten červen, kdy se třeba nehraje fotbalové Euro, je dost nabitý,“ upozorňuje Jílek. „Jsem rád, že přenosem z hokejbalové extraligy v Plzni, kde jsme vysílali vůbec jeden z prvních zápasů, který se na Košutce hrál, rozjedeme sice opožděně, ale přeci televizní přenosy v letošním ročníku a naladíme diváky už nyní na vrchol sezony,“ praví s radostí Tomáš Jílek.

S Romanem si během přenosu vzájemně nadhazujeme

Přímý přenos bude probíhat v krásné moderní plzeňské hale, kde se nemusí brát zřetel na nepřízeň podzimního počasí. „Jsme určitě rádi, že se bude hrát v kryté hale, protože odpadá jakýkoliv problém v rámci ne úplně přívětivého počasí,“ přiznává komentátor Tomáš Jílek. „S halou máme zkušenosti, vysílali jsme tam v lednu 2009 přípravné zápasy před MS v Plzni se Slovenskem,“ vzpomíná Jílek.

Přímý přenos jistě nesmírně zajímavého klání mezi Plzní a Kladnem bude i díky podmínkám velmi kvalitní. „Budeme se snažit divákům dát servis i o přestávkách v podobě návratu do finálové série loňského ročníku,“ nechává nakouknout pod pokličku Jílek. „Hraje totiž finalista z Kladna proti Plzni, takže představíme také plzeňský klub, který má letos sezonu spíše jako na houpačce a vrátíme se i k nešťastné události, která nás před nedávnem zasáhla (tragické úmrtí Libora Topolánka pozn. aut.),“ uzavírá se smutkem v hlase svůj souhrn Tomáš Jílek.

Spolu s Tomášem Jílkem vyrazí do komentátorské akce hokejbalový expert Roman Ondráček, jenž ve své kariéře dosáhl třeba na titul vicemistra světa! „Ono to možná z pohledu diváka tak nevypadá, ale souhra komentátor a expert, nerad říkám spolukomentátor, je to člověk na stejné úrovni, je nesmírně důležitá,“ zdůrazňuje Jílek. „S Romanem se známe a během přenosu máme schopnost si vzájemně nadhazovat,“ těší Tomáše Jílka spolupráce s bývalým výtečným hokejbalistou.

„Během poslední finálové série se navíc vyprofilovala další spolupráce, jelikož jsme v roli experta zkoušeli Petra Nováka, s nímž také počítáme do budoucna,“ chopil se slova profesionální komentátor Tomáš Jílek. „Pro mě je úžasné mít po boku lidi, kteří zažili mistrovství světa, mají medaile z TOP akcí, mají bohaté hokejbalové zkušenosti, znají hráče ať už jako protivníky, nebo spoluhráče, takže tohle je ten hlavní bod, který by měl expert předat,“ vypočítává Jílek základní atributy každého hokejbalového experta.

Věřím, že zápas ukáže lidem, že tohle je sport, na který se vyplatí dívat!

Tomáš Jílek prokazuje, že v hokejbalu má nemalý přehled. Plzeň letos tolik nevyčnívá, předvádí výkony spíše jako na horské dráze. Dokáže proti Kladnu zlomit příliš nepovedenou sezonu? „Pro mě je zásadní to, aby zápas byl zajímavý pro diváky. Ať je co nejvyrovnanější, nejdramatičtější a vyrovnaný do posledních vteřin,“ přeje si. „To je z televizního pohledu vždy to nejlepší. Nedej bože, aby zápas byl příliš brzo rozhodnutý. Pak budu spokojen, ať už duel mezi Plzní a Kladnem dopadne jakkoliv,“ přiznává Jílek.

Každý fanoušek se jistě na přímý přenos mezi dvěma silnými celky těší. Do jeho začátku zbývá už jen pár dní! „Hlavně aby si ho každý divák užil, což je základní, protože hokejbal se ukazuje tak zřídka, že je důležité, aby tento přenos ukázal, že hokejbal je zajímavý a s jakou vášní ho dělají lidé, kteří nejsou rozhodně profíky,“ má jasno Tomáš Jílek.

Poslední zápasy, jež se objevily v přímém přenosu na obrazovkách ČT sport, byly finálové duely loňské sezony. „Pokud bych se mohl ještě vrátit, tak jeden z nejzajímavějších zápasů, co jsem dosud komentoval, bylo poslední finále jarní série mezi Kladnem a Pardubicemi, které bylo velkou reklamou pro tenhle sport a lidé, kteří se tímto sportem neživí, ho dokáží dělat s takovou láskou. To pro mne byl obrovský zážitek a věřím, že i tento zápas třeba ukáže lidem, že tohle je sport, na který se vyplatí dívat!“ hlásí na závěr Tomáš Jílek.