CROSSDOCK Extraliga

Nikdo z nás už určitě nechce zažít to, co tady bylo minulou sezonu, říká Svoboda

Na hokejbalisty Hradce Králové čekal o minulém víkendu další jeden z důležitých zápasů v boji o postup do play-off. Na východ Čech totiž zajížděl celek z Mostu, který se nachází v trochu podobné pozici jako Hradečtí v minulém ročníku.

Kubo, nejprve otázka na začátek. Vaše sobotní branka proti Mostu byla nakonec rozhodující, věděl jste už dopředu, jak chcete nájezd provést?

Nájezdy mám rád. Na tréninku rád zkouším nové kličky, takže mám pár provedení, které dopředu vím, jak chci provést. Jsem rád, že se mi v sobotu povedl a nám pomohl ke třem bodům.

Kromě gólu jste proti Kovodemontu zaznamenal i jednu asistenci, obecně jste tak musel být po zápase spokojený, že?

Určitě, obecně se nám povedlo odehrát dobrý zápas. Takže spokojený jsem, ale nesmíme přestat pracovat. Je před námi ještě hodně práce, tudíž jeden bodově dobrý zápas nestačí.

Bylo to pro vás osobně nejlepší utkání v letošní sezoně? Nebo byste ho srovnal s tím proti Ústí, kde jste také zaznamenal 1+1?

Asi jo. Začátek sezony mi vůbec nevyšel, nemohl jsem se dostat do psychické pohody. Když srovnám zápasy mezi Ústím a Mostem, tak to bylo jako přes kopírák. Branku proti Ústí jsem dal po dobré nahrávce Hůďi (Miloslav Hudeček pozn. aut.). V zápase s Mostem mě do úniku dostal shodou okolností taky Hůďa. Myslím, že nám to spolu na hřišti sedlo. Je zkušený, silový hráč. Je to pro mě zkušenost vedle něho hrát.

Každopádně nezalekli jste se trochu před utkáním s Mostem, který se v předchozím týdnu trochu výsledkově zvedl, že by mohlo přijít třeba něco podobného jako s Rakovníkem? Středočeši totiž také týden před utkáním s vámi po delší době bodovali a nakonec si odvezli body i z východních Čech…

Popravdě ani ne. Šli jsme do zápasu s tím, že chceme urvat tři body. Letos je extraliga strašně vyrovnaná, můžete porazit každého. Jak říká Novas (Petr Novák pozn. aut.) každý zápas začíná za stavu 0:0. Musíme se dívat dopředu a snažit se těžit body z každého zápasu.

Víme, co chceme, a je na nás, jestli budeme mezi nejlepší osmičkou

Po letošních třinácti kolech má Hradec už o bod více než měl po skončení základní části loňské, z pohledu pirátů, bídné sezony. Vypadá to tak, že i když je vaše mužstvo poměrně mladé, tak je to tuto sezonu ve správných kolejích a vysněné vyhnutí poslední trojici by mohlo dopadnout, souhlasíte?

Nikdo z nás určitě nechce zažít to, co bylo minulou sezonu. Tým máme mladý, ale když se podíváte, tak to jsou hráči, kteří už mají něco za sebou a pak jsou zde i další na svůj věk zkušení hráči. Samozřejmě, že ale sbíráme zkušenosti z každého zápasu. Na moderní hokejbal asi bohužel nemáme, ale musíme sbírat body bojovností, která Hradec zdobila i v minulosti.

Nicméně tabulka je prozatím neúprosná a momentálně to vypadá na velkou bitvu právě o poslední postupové osmé místo. Padla už na toto téma v kabině řeč?

Máte pravdu, ostatně, jak jsem už zmiňoval. Extraliga je tak vyrovnaná, že boj o to osmé místo bude ještě dost těžký. Samozřejmě, že je příjemnější hrát play-off, než zachraňovat extraligu v baráži. Takže i v kabině se o tom často bavíme. Víme, co chceme, a je na nás, jestli budeme mezi nejlepší osmičkou nebo tam, kde minulý rok…

Do konce roku vás čekají ještě dva zápasy, a to na hřišti Letohradu a taktéž silného Kertu Praha. Možná trochu paradoxně to jsou ale celky, které jste v prvních zápasech obrali o všechny body, bude se právě v těchto duelech moci rozhodnout, jestli si zahrajete play-off? Nebo to budou až ty jarní zápasy s Rakovníkem a Sudoměřicemi, se kterými byste mohli podle papírových předpokladů bodovat?

V první řadě to jsou určitě zápasy, které jsou pro nás strašně důležité! Ale moc bych nesrovnával domácí zápasy s těmi, co nás čekají teď venku. Body potřebujeme, Letohradu se v této sezoně daří, východočeské derby ale nemá favorita. Chceme vyhrát a uděláme pro to maximum. Kert teď nastřílel ve dvou zápasech dvacet branek! Jeho ofenzivní síla je strašně velká, takže oba zápasy budou velice těžké. Když je nezvládneme, sen o play-off se nám pomalu rozplyne.

Na kontě máte nyní, jak už bylo zmíněno, patnáct bodů. Je to tedy tak, že zimní pauza s případnými jednadvaceti - dvaceti body by byla více než dobrá?

Samozřejmě, že by to bylo skvělé! Přezimovat v osmičce by bylo určitě pro naši psychiku dobré. Důležité bude, jak zvládneme na jaře odvety. Na přípravě se nám bude taky lépe dýchat, když budeme v osmičce. Letos to bude vyrovnané, diváci se mají na co těšit!