CROSSDOCK Extraliga

Letohrad rozšiřuje klan Luxů. Patnáctiletý Filip Lux si odbyl premiéru v CCM Extralize!

Letohradští jeleni postupně zakomponovali do extraligové sestavy nadaného obránce Filipa Luxe, který však s hvězdným duem Jan a Ondřej Luxovi není v příbuzenském vztahu. Filip se hned ve svém první duelu proti Plzni zařadil do elitní obranné dvojice a byl u jedné vstřelené branky svého celku!

Teprve v 15 letech jste si 23.10 odbyl premiéru v CCM Extralize proti silnému mančaftu Plzně! Hrál jste v první obraně, jaké to pro vás bylo? Byl jste před utkáním nervózní?

Popravdě jsem vůbec neměl dopředu tušení o tom, že ten den budu hrát. Byl jsem už na pár zápasech předtím, ale doposud jsem se žádného herně nezúčastnil. Přijel jsem ráno asi tak hodinu před zápasem a trenéři mi řekli, že budu hrát. A v tu chvíli jsem byl tak překvapený, že mi ani nezbyl čas na to být nervózní. Jinak jsem si zápas dost užil a nejvíc mě potěšilo, že jsme ještě k tomu porazili zrovna Plzeň!

Dle statistik +/- účasti na hřišti při vstřelených a obdržených gólech jste byl u jedné vstřelené branky vašeho týmu. Potěšilo vás to, a co na váš výkon říkali trenéři?

Byl jsem rád a hlavně jsem se bál, abychom kvůli mě nedostali žádný gól, ale nakonec se tak nestalo. Trenéři mě za zápas chválili, což mě samozdřejmě potěšilo, ale zároveň jsme si řekli, co by se dalo zlepšit.

S čím vás vůbec do utkání koučové posílali?

To pořádně nemohu posoudit, ale mám pocit, že hlavně chtěli, abych si to vyzkoušel a svým způsobem jim předvedl, jestli jsem schopen hrát už za muže.

Dosud jste hrál za starší žáky a v letošním ročníku poprvé nastupujete za mladší dorost, kde Letohrad vedete v roli kapitána. Je velký rozdíl mezi mužskou nejvyšší soutěží a extraligou mladšího dorostu?

Rozdíl je tam hodně znatelný. V dorostu je to o dost více o individuální činnosti a navíc některé zápasy nejsou úplně vyrovnané, za to za chlapy mi přijde, že každý zápas není nikdy jednoznačný a je to hlavně o výkonu celého týmu.

Co bych to byl za hokejbalistu, kdybych nechtěl hrát za reprezentaci?!

Po vítězném utkání nad Plzní vás trenéři vzali do první obrany i na půdu nejlepšího českého týmu z Kladna! Hráli jste zde na pět obránců, bylo to hodně náročné utkání?

Tak náročné to výkonnostně určitě bylo, ale dalo se to. Myslím si, že jsme nepředvedli nic špatného a Kladno pořádně potrápili.

Jakým stylem se v mužích snažíte hrát? Prostoru je přeci jenom hodně málo!

Co nejrychleji ale s rozvahou se snažím odehrát míček, jelikož času mám vždycky málo. Zatím mi to vychází, takže doufám, že se mi podobně bude dařit i příště.

Na přelomu roku se začnou tvořit týmy mládežnických reprezentací. Patří mezi vaše sny probojovat se na juniorské MS, kde byste za dva roky mohl reprezentovat výběr do 18 let?

Jednoduše, co bych to byl za hokejbalistu, kdybych nechtěl hrát za reprezentaci?! Určitě bych se tam chtěl probojovat.

Co pro vás hokejbal znamená a čeho byste v něm chtěl dosáhnout?

Je to součást mě samotného, takže ani nevím, co bych dělal, kdybych nehrál hokejbal. Chtěl bych se udržet v mužské nejvyšší soutěži, případně se snažit dostat se do reprezentace.

Jak často trénujete a toužíte po další šanci v CCM Extralize?

Mám čtyři tréninky týdně, a rozhodně bych si zase rád zahrál za muže a nabral nějaké další zkušenosti jak na hřišti, tak i v kabině.