Reprezentace

Kvalita zápasů byla vysoká, vzpomíná na nedávný šampionát na Bermudách Komůrka

Na konci září se na bermudských ostrovech uskutečnilo mistrovství světa kategorie Masters, kde nechyběl ani český tým. Ten na turnaji v každém klání předvedl odhodlaný výkon, všechny duely základní šestičlenné skupiny ale pokaždé jen těsně prohrál.

V boji o konečné 11. místo ale čeští hokejbalisté roznesli na kopytech Rakušany a skončili předposlední. Veteráni z České republiky tak ostudu rozhodně neudělali, herně na všechny oponenty měli. „Potěšilo nás hodnocení George Gortose (předseda ISBHF), který ocenil, i přes těsné porážky, naši hru,“ těší hráče a manažera české výpravy Libora Komůrku.

Po zápase se dalo seběhnout za minutu cestou na pláž

Máte za sebou nesmírně velký zážitek v podobě mistrovství světa kategorie Masters na Bermudách. Jaké na ostrovech panovalo počasí a je to hokejbalový ráj, jak se mezinárodní federace chlubila na svých sociálních sítích?

Bermudy samotné jsou rájem na zemi. Život tady plyne tak nějak pozvolna a myslím, že my, kteří jsme zvyklí pořád se za něčím honit, tady přijdeme opravdu na jiné myšlenky. Samotné položení hřiště bylo úžasné, ostatně to asi každý zhlédl na sociálních sítích. Po zápase se dalo seběhnout za minutu cestou na pláž a hned skočit do oceánu. Samotný areál nebyl nijak velký, šatny byly vytvořeny provizorně, bylo k dispozici občerstvení, automat na pitnou vodu. To, že se na malém prostoru míjela v průběhu hracího dne všechna mužstva, navodilo vždy pohodovou atmosféru.

Do turnaje jste vstoupili těsnou porážkou s domácím celkem Bermud, a to jste dlouho vedli 2:1! Co se nakonec stalo, že jste dobře rozehranou partii nedotáhli do vítězného konce?

Bermuďané proti nám odehráli nejlepší utkání turnaje a troufnu si říci, že podobný výkon již později nezopakovali a jejich výkon klesal, a nakonec se ani oni do čtvrtfinále nedostali. Bohužel za stavu 2:2 do utkání vstoupil sudí, kdy vyloučil domácího hráče za hrozivou sekeru na koleno našeho Příhody, který musel být po dlouhé době, kdy ležel na zemi, spoluhráči odveden na střídačku... a tam mu byl oznámen trest za simulování!!!? Takže místo 5 na 4 se hrálo 4 na 4 a od šťastně odraženého míčku se domácí hráč dostal do brejku a rozhodl.

Takže posuzování sudích na turnaji bylo dost „ošemetné“…

Vůbec jsme si po celý turnaj museli zvykat na to, co je faul a co ne... Všichni sudí byli vcelku sympaťáci, ale s pískáním byli občas na štíru. Važme si našich rozhodčích. Ale to není výmluva, zápas to byl parádní a měli jsme ho zvládnout. Domácí nám po zápase prozradili, co bylo jejich motivací. V Plzni 2009, když utrpěli s Českou reprezentací debakl, si je někteří naši reprezentanti dobírali, a proto chtěli Čechy porazit. Takže se jim to povedlo. V novinách to druhý den přirovnali k „Miracle on ice“ (vítězství USA nad Sovětským svazem na OH 1980 v Lake Placid), což nás teda hodně pobavilo!

Kanada byla jediným celkem, který nás přehrál

V dalších duelech jste padli s USA 1:2, přičemž se hrálo na menší krytém hřišti formátem 4+1. Jak jste si tento duel užili a nebyl to trochu nezvyk?

To byl specifický zápas, hrál se na menším hřišti, pásmo se hrálo až po vlastní modrou, hodně se střílelo a na vedoucí branku jsme odpověděli. Chvílemi jsme Američany tlačili, ale při přesilovce jsme špatně vystřídali a zapomněli na jednoho hráče, který se štěstím vstřelil vítěznou branku. Nám už se pak, i přes šance, nepodařilo vyrovnat.

Třetí zápas na šampionátu jste prohráli s Itálií 1:3, ale pak si spravili chuť ve federálním derby se silným Slovenskem. Utkání nakonec musela rozhodnout až samostatná střílení, nemrzí zpětněporážka 1:2 po nájezdech, protože by vás vítězství udrželo ve hře o postup do čtvrtfinále play off?

Tady to trošku opravím, pořadí bylo obráceně. Nejprve jsme se v poledne střetli se Slováky. Ti nám dali prakticky z prvního buly branku, ale pak jsme se do nich celý zápas tlačili. Vyrovnali jsme pár minut před koncem. Bohužel jsme druhý gól nepřidali, i když jsme trefili ještě břevno a při nájezdech tyčku! S Itálií jsme asi hráli náš nejlepší zápas. Jen výhra nám mohla udržet šanci na postup. Za stavu 1:1 jsme měli několik tutovek, ale gól nepadal a Italové z nenápadné akce skórovali. Třetí nám dali do opuštěné klece.

Klání v rámci základní skupiny B jste uzavřeli s Kanadou, která vás porazila 2:0. Ani jeden zápas tak nebyl jednoznačný a všechny očividně vyrovnané, je to tak?

Kanada byla jediným celkem, který nás přehrál a jen díky výborně chytajícím „Mencákovi“ (gólman z Heřmanova Městce Petr Menc pozn. red.) a „Sedymu“ (gólman Zdeněk Kubeš pozn. aut.) jsme udrželi přijatelné skóre. Kanada si pak došla v podstatě bez většího odporu až pro titul, a to zcela zaslouženě. Naše utkání byla opravdu velmi vyrovnaná, bohužel vždy pro nás bez šťastného konce...

Pro Bermuďany není problém cokoliv s úsměvem vyřešit

Předposlední 11. místo jste nakonec vybojovali po vítězství 5:1 nad Rakouskem. Hledala se těžko motivace k tomuto duelu nebo jste naopak chtěli alespoň jeden zápas na turnaji ovládnout?

Pořadatelé den před utkáním zrušili z časových důvodů i velkého tepla skupinu o 9. až 12. místo, původně jsme měli hrát mezikolo s Portugalci a my jsme tedy nastoupili rovnou do zápasu o 11. místo. Motivace byla u nás velká, nemohli jsme dopustit, abychom po takových těsných nezdarech skončili poslední. Zápas jsme měli pod kontrolou, hrál se ve velkém vedru a Rakušanům viditelně ubývaly síly.

Jak po sportovní stránce hodnotíte výsledek a předváděnou hru české veteránské reprezentace na šampionátu?

Těžko se to hodnotí. Už po rozlosování bylo zřejmé, že naše skupina je evidentně těžší než ta druhá, což se potvrdilo, když první tři týmy z naší skupiny bez větší námahy vyhrály svá čtvrtfinále. Naše hra byla o velké bojovnosti a nasazení, výborných gólmanech. Trochu se smutným úsměvem jsme konstatovali, že letadlo, které nám vezlo štěstí, se ztratilo někde nad Bermudským trojúhelníkem (úsměv). Bohužel. Myslím, že v naší hře byl například oproti Banffu 2016, diametrální rozdíl. Tady nás přehrála pouze Kanada a ostatní zápasy byly otevřené až do konce. Kluci, ač pouze na tři lajny a později pro zranění již jen na 14 hráčů, drželi se všemi početnějšími týmy krok. Výsledek je stejný jako v Kanadě, ale přece jen trochu jiný. Bereme to sportovně.

Jak se vydařil celkově šampionát na Bermudách, co se týče organizace, systému turnaje, kvality zápasů apod.?

Na to, že to byl první počin Bermud tohoto charakteru se to vydařilo náramně. Už úvodní ceremoniál na hotelu, kde se na velké terase u oceánu sešla všechna mužstva, na nás zapůsobil. Organizátoři museli reagovat mnohdy na krátké dešťové přeháňky, které jsou na Bermudách na denním pořádku, a proto se program občas natáhl, zápasy o umístění pak byly i zrušeny (nutno dodat, že málokomu to vadilo, když si představíte, že se po většinu dne hrálo ve 30 stupních celsia a velké vlhkosti). A závěrečný večer s vyhlášením individuálních cen a hudbou byl vrcholem velice podařeného turnaje. Bermuďané to prostě mají v krvi. Nic pro ně nebyl problém, který by neuměli s úsměvem vyřešit! Kvalita zápasů byla hodně vysoká, minimálně stejná, jako v Kanadě 2016. Proto potěšilo hodnocení George Gortose (předseda ISBHF), který ocenil, i přes těsné porážky, naši hru s tím, že vždy, když hrával dříve za Kanadu a hrál proti Čechům, tak hrával proti těm nejlepším. Nad odpovědí, že ty jsme si mohli dovolit nechat doma, jen kroutil hlavou (úsměv).

Na domácím šampionátu se budeme chtít vytáhnout a zabojujeme!

Užili jste si i nějaké volnočasové aktivity a zajímal místní obyvatele hokejbal?

Lidé chodili, např. na náš úvodní zápas s Bermudami byl „plnej barák“ a skvělá atmosféra. Mezi místními obyvateli je i několik Češek a Čechů, kteří se na ostrov přistěhovali. Hlavně Češky se seznámily s naším ženským doprovodem a následně nás pozvaly na luxusní jachtu a projížďku kolem ostrova. Jinak jsme si prohlédli celý ostrov, pláže jsou jak z filmů s Johny Deppem (úsměv). Skoky ze skály a koupání v jeskyních nemělo chybu. Probíhaly samozřejmě nákupy suvenýrů, někdo si zapůjčil skútry a projel celý ostrov tímto způsobem... samozřejmě v levém jízdním pruhu (úsměv)! Jednou se zapomněly obléct na opuštěné pláži plavky a následoval půlhodinový rozhovor s místní policií, která se chystala k eskortě (smích). Závěrečnou třešničkou byla rozbitá individuální cena jedné z Kanaďanek, kterou ji svou neobratností jeden „dřevák“ z našeho týmu vyrazil při focení z ruky. Snad jeho dres přijala jako dostatečnou omluvu (úsměv) (tímto se ji ještě jednou omlouvám - na povídání zážitků je v tomto článku vážně moc málo místa...). Jedno je jisté, nikdo z naší výpravy nelitoval, že letěl!

Za dva roky se mistrovství světa kategorie Masters uskuteční v České republice. Budete se na tento jistě atraktivní vrchol připravovat dlouhodobě a objeví se v kádru české reprezentace třeba i nějaké nové tváře?

Myslím, že je to to, po čemž jsme toužili od roku 2014, když jsme to zakládali. Že si zahrajeme doma. Jsem přesvědčen, že tím, že jsme udělali Kanadu a Bermudy, jsme velkou měrou přispěli k tomu, že se to bude konat konečně u nás. Určitě se budeme na turnaj připravovat, ale jak bude vypadat kádr za dva roky, to teď nedokážu odhadnout. Dva roky po čtyřicítce jsou ve sportovním životě strašně dlouhá doba. Věřím však, že jako hostitelé budeme schopni postavit minimálně dva týmy a někdo se přípravy druhého týmu ujme. V našem týmu počítám s každým s tím, že kádr budeme postupně doplňovat lidmi, kteří stále hokejbal na určité úrovni hrají a zapadnou k nám především po lidské stránce. V našem věku je parta a láska k hokejce a míčku to hlavní. To ostatní přijde samo, ale určitě se na domácím šampionátu budeme chtít vytáhnout a zabojujeme.

Sestava českého týmu na MS Masters na Bermudách 2018:

Menc P., Kubeš - Menc L., Kovařík, Vodrážka, Jílek, Pomahač, Rytíř – Šmíd, Komůrka, Raška, Příhoda, Komanec, Škarecký, Böhm, Váleček, Kubík.

Konečné pořadí základní skupiny B:

1. Itálie - skóre 21:13 – 13 bodů

2. Kanada – 17:5 – 12 b.

3. USA – 9:12 – 7 b.

4. Slovensko – 15:18 – 6 b.

----------------------------------------

5. Bermudy – 11:18 – 6 b.

6. Česká republika – 5:12 – 1 b.

Konečné pořadí základní skupiny A:

1. Kanada Halton Leafs - skóre 27:16 – 13 bodů

2. Old Glory USA – 22:11 – 12 b.

3. Old Boys Slovakia – 22:14 – 11 b.

4. Řecko – 25:13 – 6 b.

----------------------------------------

5. Portugalsko – 11:34 – 2 b.

6. Rakousko – 4:33 – 1 b.

Konečné pořadí MS:

1. Kanada

2. Kanada Halton Leafs

3. Itálie

4. USA

5. Old Glory USA

6. Old Boys Slovensko

7. Řecko

8. Slovensko

9. Bermudy

10. Portugalsko

11. Česká republika

12. Rakousko