Reprezentace

Veteráni na závěr šampionátu na Bermudách srazili na kolena Rakousko

Ve čtvrtek 27.9. zažili hokejbalisté reprezentující Českou republiku na mistrovství světa kategorie Masters na Bermudách pekelně náročný program.

Nejdříve naskočili ve federálním derby proti Slovensku, s nímž čeští hokejbalisté svedli více než vyrovnanou bitvu a klání po vyrovnávací trefě Rašky dotáhli až do nájezdů. V nich byl ale úspěšnější soupeř, i tak si Češi ale připsali první bod do tabulky základní skupiny B. Další dva duely s Itálií a druhý den 28.9. s Kanadou se však našemu výběru vůbec nepovedly a bylo z toho poslední místo ve skupině. Na českou družinu tak čekalo utkání o konečné 11. místo na turnaji proti Rakousku.

Derby se Slováky přineslo první bod na šampionátu!

Čeští hokejbalisté reprezentující naši zemi na veteránském mistrovství na Bermudách vstoupili do svého třetího duelu na šampionátu proti Slovensku. To se brzy dostalo do jednobrankového vedení, jež našim východním sousedům drželo ještě šest minut před koncem duelu. V tu chvíli se ale konečně prosadili také hráči se lvíčkem na hrudi, kdy se radovali po gólu z hole Rašky. Následovalo prodloužení, a když ani to o osudu tohoto klání nerozhodlo, přišly na řadu samostatné nájezdy, v nich se více dařilo Slovákům, kteří si odnesli dva body a Češi pouze jeden, avšak premiérový na celém šampionátu.

Itálie a Kanada nad naše síly

Čtvrtý duel sliboval opět zajímavou podívanou. Italští hokejbalisté s kanadskými kořeny nikdy nehrají druhé housle, o čemž se přesvědčili také čeští hráči. Ti po první periodě prohrávali 0:1, ale ostrostřelec české družiny Příhoda z Přelouče v prostřední části vyrovnal na 1:1. O vítězi tak rozhodovala závěrečná patnáctiminutovka, v níž dlouho nemohl padnout gól. Až pět minut před koncem duelu udeřil italský forvard Pricipe. Italové pak podle všeho ještě vymetli prázdnou českou klec při powerplay našeho týmu a radovali se z vítězství 3:1.

Poslední zápas v základní skupině bez šancí na postup do play off se odehrál proti Kanadě. Ta po většinu klání i dle poměru střel táhla za delší konec provazu a dominovala. Česká družina se poprvé na mistrovství světa nedokázala v zápase gólově prosadit, zato kanadští plejeři rozvlnili síťku za brankářem Kubešem dvakrát. Veteráni z tuzemska tak v základní skupině B nevyhráli, připsali si pouze jeden bod v duelu se Slovenskem a mezi osm nejlepších týmů na šampionátu nepostoupili.

Zkušení lvi smetli na závěr rakouské oponenty

Na český tým tak na závěr šampionátu čekal pouze zápas o konečné umístění na 11. – 12. místě. Do cesty se hráčům se lvíčkem na hrudi postavil poslední tým skupiny A v podobě Rakouska. To se setkalo s dominancí české národní družiny, jež se už po necelých sedmi minutách zápasu radovala z dvoubrankového vedení díky brankám Příhody a Böhma. Od začátku prostřední části začal řádit pevnou rukou Petr Škarecký, jenž přidal další dva góly, na které mu nahrával obránce Rytíř a Česká republika vedla v závěrečném utkání na mistrovství světa o čtyři branky!

Třetí třetina zápasu o 11. místo dlouho nemohla přinést žádnou povedenou gólovou akci, stalo se tak až čtyři minuty před koncem duelu, kdy čistý hattrick zkompletoval ostrostřelec Petr Škarecký – 5:0. Česká družina se tak těšila z pohodlného náskoku pěti branek a kráčela si za prvním a zároveň i posledním vítězstvím na šampionátu. Těsně před koncem ale rakouský protivník dokázal alespoň českému gólmanovi pokazit čisté konto a finální zápas skončil 5:1 pro naše barvy.

3. utkání na MS:

Česká republika vs. Slovensko 1:2 (0:1, 0:0, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Raška (Jílek, Příhoda) – 3. Száraz (Stupák), 56. Blazsek.

Střely: 20:14, vyloučení: 1:1, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Česko: Kubeš (Menc) - Menc L., Kovařík, Vodrážka, Jílek, Pomahač, Rytíř – Šmíd, Komůrka, Raška, Příhoda, Komanec, Škarecký, Böhm, Váleček, Kubík.

4. utkání na MS:

Itálie vs. Česká republika 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. Tomasicchio (Conte), 31. Pricipe (Musto), 36. Calabro (Piscitelli) – 19. Příhoda (Raška).

Střely: 10:13, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

Česko: Menc (Kubeš) - Menc L., Kovařík, Vodrážka, Jílek, Pomahač, Rytíř – Šmíd, Komůrka, Raška, Příhoda, Komanec, Škarecký, Böhm, Váleček, Kubík.

5. utkání na MS:

Česká republika vs. Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Merkler (Sirovyak), 30. Prevost (Toth).

Střely: 9:20, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Česko: Kubeš (v průběhu utkání Menc P.) - Menc L., Kovařík, Vodrážka, Jílek, Pomahač, Rytíř – Šmíd, Komůrka, Raška, Příhoda, Komanec, Škarecký, Böhm, Váleček, Kubík.

6. utkání na MS – zápas o 11. místo:

Česká republika vs. Rakousko 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Příhoda (Raška), 7. Böhm (Pomahač), 16. Škarecký (Rytíř), 18. Škarecký (Rytíř), 32. Škarecký (Komanec, Vodrážka) – 35. Relter (Lekas, Sulzbacher).

Střely: 19:9, vyloučení: 1:0, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Česko:Menc P. (Kubeš) - Menc L., Kovařík, Vodrážka, Jílek, Pomahač, Rytíř – Šmíd, Komůrka, Raška, Příhoda, Komanec, Škarecký, Böhm, Váleček, Kubík.

Konečné pořadí základní skupiny B:

1. Itálie - skóre 21:13 – 13 bodů

2. Kanada – 17:5 – 12 b.

3. USA – 9:12 – 7 b.

4. Slovensko – 15:18 – 6 b.

----------------------------------------

5. Bermudy – 11:18 – 6 b.

6. Česká republika – 5:12 – 1 b.

Konečné pořadí základní skupiny A:

1. Kanada Halton Leafs - skóre 27:16 – 13 bodů

2. Old Glory USA – 22:11 – 12 b.

3. Old Boys Slovakia – 22:14 – 11 b.

4. Řecko – 25:13 – 6 b.

----------------------------------------

5. Portugalsko – 11:34 – 2 b.

6. Rakousko – 4:33 – 1 b.

Konečné pořadí MS:

1. Kanada

2. Kanada Halton Leafs

3. Itálie

4. USA

5. Old Glory USA

6. Old Boys Slovensko

7. Řecko

8. Slovensko

9. Bermudy

10. Portugalsko

11. Česká republika

12. Rakousko