Reprezentace

Česká republika se připravuje na Masters World cup 2012

Masters World cup 2012 - Město Plzeň opět po třech letech uvidí Mistrovství světa v hokejbalu. Tentokrát se v říjnu sejdou hokejbalisté nad 40 let a utkají se v plzeňské hokejbalové hale o světové medaile. Turnaj bude probíhat v termínu od 20.-23.9.2012.

K vidění tak budou hokejbalisté, kteří napomohli na přelomu tisíceletí k velkému rozmachu hokejbalu nejen v Čechách, ale i na Slovensku, v Kanadě i jinde na světě. Jak bude probíhat příprava českého týmu, kdo bude reprezentovat a s jakým cílem jsme se zeptali Jana Donauschachtla, který byl pověřen sestavením českého výběru.

První ročník se konal před dvěmi lety na Slovensku, co očekáváš od Masters World cup v České republice?

O turnaji na Slovensku nikdo moc nevěděl a tak tam jel výběr, který byl poskládán ze starších hráčů a neuspěl. Od MS v Plzni si slibuju to, že by se mohla dát dohromady úspěšná parta hokejbalistů, která by byla základem výběru pro takovéto turnaje. Věřím, že to Plzní neskončí, že formát turnaje bude pokračovat i dál a když se tomu člověk věnuje půl života a slouží mu zdraví, proč si nezahrát o velkou medaili i po čtyřicítce. Myslím si, že by se na tyto hráče nemělo zapomínat a třeba tato akce povede k založení vetaránské ligy v České republice.

Jak probíhá výběr hráčů pro Masters World cup 2012?

Vzhledem k tomu, že jsem podobný ročník, tak se spoustou kluků jsem hrál a znám je, i proto jsem projevil zájem tento tým sestavit. Už v lednu jsem začal jednotlivé kluky oslovovat, zda by měli zájem reprezentovat. Proč tak dopředu je jasné, nejsme už nejmladší a čas si musíme plánovat, tak aby si všichni naplánovali na září hokejbal. Oslovil jsem zejména hráče, kteří jsou stále aktivní hokejbalisté a věřte mi, je z čeho vybírat.

Na které hráče se tedy můžeme na Masters World cup 2012 těšit?

Pokud všem vydrží zdraví a chuť, tak účast předběžně přislíbili bývalí reprezentanti Pavel Kormunda, Sláva Švancar, Martin Kurz a Marián Juráček. Dále počítám s hráči, kteří ještě nedávno hráli extraligu. Mezi ně patří např. Dan Nutil, Patrik Cerman, Václav Šlehofer. Nechci jmenovat celou sestavu, ale tým je kvalitní a bude bojovat o medaile.

Na minulém Masters hráli i mladší hokejbalisté, počítá se s vyjímkami i letos?

Ano, máme udělné dvě vyjímky pro hráče nad 37 let. Na tyto dvě místa jsem povolal mistra světa z let 1998 a 2009 Jardu Pavlíka a úspěšného brankáře z Kladna, ověnčeného několika tituly Mistra republiky, Jardu Procházku.

Je již nominace uzavřena?

Není. Účast mi sice přislíbilo 23 hráčů, ale nikdy nevíte co bude, může přijít zranění nebo pracovní povinnosti a i na tyto problémy musíme být připraveni. Mám v záloze několik jmen, které bych oslovil v případě, že někdo ze sestavy vypadne.

Jak bude probíhat příprava týmu na zářijový turnaj?

Projevil jsem zájem, abychom se potkali dřív než v říjnu v plzeňské hale. Reprezentační áčko společně s juniorkou budou mít 2.-3.6.2012 soustředění na zimním stadionu ve Světlé nad Sázavou a tohoto termínu využijeme i my. Máme naplánovaný jeden přípravný zápas na sobotu 2.6.2012. Zahrajeme si proti místním hokejistům, kteří budou, po loňské zkušennosti, velmi zdatným soupeřem. Sice se nesejdeme kompletní, ale i tak to pro tým bude dobrá prověrka. Další soustředění neplánujeme, sejdeme se až v Plzni, kluci mají dost zkušeností, ale i věk na to, aby přijeli dobře připraveni.

Předběžná sestava pro přípravné utkání ve Světlé nad Sázavou 2.6.2012 od 16:30:

Brankáři: vzhledem k trenérským povinnostem Jardy Procházky a plánované dovolené Jirky Haška zřejmě využijeme služeb některého z juniorských brankářů, kterým bude finalizovat příprava na MS v Písku

Obránci: Šlehofer Václav (Dobřany), Pavlík Jaroslav (Ústí nad Labem), Kovářík Martin (Plzeň), Cerman Patrik (Ústí nad Labem), Kadaně Jiří (Litice), Mátl Bronislav (J. Hradec), Kadaně Josef (Plzeň)

Útočníci: Kurz Martin (Karviná), Nutil Daniel (H. Králové), Jelínek Milan (K. Vary), Komanec Radek (Třemošná), Cieslar Patrik (Třinec), Kvasnička Petr (Č. Třebová), Lekeš Petr (Č. Budějovice), Hoffman Milan (Č. Budějovice), Švejda Jiří (Č. Budějovice), Tlustý Miroslav (Rakovník)