Reprezentace

"Nároďáku se zúčastním kdykoliv," říká na pozvánku Lukáš Plzák

Reprezentace -V extralize je jedním z nejproduktivnějších hráčů, pravidelně táhne pražský Kert, letos už dokonce do finále extraligy. Na poslední světový šampionát se Lukáš Plzák neprokousal přes finální výběr, před Kanadou je ale opět v hledáčku reprezentačních trenérů.

Jak se postavil k minulému reprezentačnímu cyklu, jak se hráči Kertu staví ke své nominaci, a co očekává od kempu ve Světlé nad Sázavou?

V poslední době klasická otázka - v čem podle tebe tkví letošní veleúspěšná sezona Kert Parku Praha?

Před sezonou došlo k doplnění týmu o vhodné typy hráčů, navíc hlavně u mladých došlo k výkonnostnímu růstu. Během sezony se nikdo vážněji nezranil, takže útoky i obrany hrají spolu od začátku, téměř beze změn. Herní styl, který po nás trenér Kurfürst vyžaduje, nám svědčí. To jsou asi ty hlavní důvody. Pak je k tomu nutné připočíst další řadu faktorů jako: dobrá tréninková morálka, kvalitní příprava, větší vyzrálost mužstva, sportovní štěstí, atd. To vše dohromady je příčinou toho, proč je aktuálně probíhající sezona pro Kert Park úspěšná.

Dlouhodobě patříš mezi nejproduktivnější hráče extraligy. Loni jsi v reprezentačním výběru došel až k poslednímu kempu, na kterém bohužel zazněl nepříjemný verdikt. Ovlivnilo to nějak tvůj postoj k národnímu dresu?

Tuto situaci jsem zažil i před několika lety v U20, před MS v Martině, kdy jsem se nedostal do konečné nominace a byl vyřazen na posledním soustředění. Můj postoj k reprezentaci ani jedna z těchto situací neovlivnila. Kdykoliv budu pozván na akci národního týmu, rád se jí zúčastním.

Jaký byl podle tebe důvod loňského vyřazení? A jak jsi na těchto prvcích zapracoval?

Nevím, jak bych to popsal, ale na rozdíl od ostatních mi chybělo takové to zrychlení a zdravá agrese v soubojích, síla, ty první dva-tři kroky a následně vlítnout do souboje a vybojovat balonek a ne se konstantní rychlostí přesunout k souboji, kterého se pak jen tak „zúčastním“. Na hřišti to tolik člověk nevnímá, přišlo mi, že to tak není. Když jsem se pak viděl na videu, to byla hrůza. Takový kopyto, který se pohybuje jak „leklá ryba“ (smích). Před sezonou jsem odlehčil výstroj (chrániče, kalhoty), což mi snad umožňuje být alespoň trochu obratnějším a rychlejším. Co se týče soubojů, tak se snažím je hrát lépe, agresivněji, tak abych dokázal vybojovat balonek, nebo co nejvíce ztížit jeho vybojování soupeři. Doufám, že se mi to alespoň trochu daří.

Kromě tebe jede na kemp taky řada dalších hráčů Kertu. Jaká byla jejich odezva na nominaci?

Všichni nominovaní z našeho klubu si nominace velmi váží a do Světlé nad Sázavou se těší. Momentálně se však soustředíme na play-off, takže o reprezentaci se budeme více bavit, jakmile nám skončí probíhající extraligová sezona.

Na programu červnového soustředění je dvojzápas s U20, které bude právě finišovat příprava na mistrovství světa v Písku. Jak podle tebe budou utkání nominovaného výběru s dvacítkou probíhat?

V obou týmech hrají hráči o to, aby mohli být součástí týmu na MS, takže o motivaci máme všichni postaráno. U juniorů se dá předpokládat větší sehranost, budou se snažit hrát ve vysokém tempu. Budou to vyrovnaná utkání, kde nepůjde ani tak o konečný výsledek, ale hlavně o přístup nás všech hráčů k zápasům, naše chování během nich a pochopitelně i na herní stránce musí být vidět, že si každý z nás chce vybojovat své místo v sestavě pro MS.