CROSSDOCK Extraliga

Dvě rány ve druhé třetině rozhodly o osudu. Derby patří Hradci

Tradiční východočeské derby mezi Letohradem a Hradcem Králové v letošní sezoně stále poznalo pouze jednoho vítěze. Na domácí vítězství Hradce ze začátku září soupeř před vlastními fanoušky nezareagoval a podruhé padl.

Vyčkávání a bezchybní gólmani

Letohrad vstupoval do utkání s chutí odvrátit porážku z prvního vzájemného měření těchto dvou soupeřů v letošní sezoně. V úvodní třetině jsme v rámci tradičního východočeského derby mezi domácím týmem a Hradcem Králové sledovali vyrovnanou partii, ani jeden z týmů se nechtěl hnát do bezhlavého útočení a spíše vyčkával, s čím přijde soupeř. Brankových příležitostí v úvodním dějství také bylo poskromnu, za zmínku stojí střela letohradského Protznera, která výrazně prověřil bezchybného Bryknera. Na druhé straně domácí fanoušky nejvíce rozproudila sekera Petra Nováka do lapačky brankáře Šimary, i zde se ale situace obešla bez větší rozmíšky.

Poklidný průběh narušen dvěma hradeckými góly a hustým deštěm

Ve druhé třetině se přece jen začal hrát aktivnější a divácky atraktivnější hokejbal. Letohrad na svého soka výrazně nastoupil a díky přesilové hře si vytvořil i řadu brankových příležitostí. Brankář Brykner se rozchytal ke skvělému výkonu a nadějné příležitosti svých protivníků hasil s velkým přehledem. Následně však začaly početní výhody hrát větší roli, díky dvěma trestům v krátkém sledu si tlak vytvořil hradecký tým.

A hned první klasická přesilovka hostujícího týmu byla přetavena ve vedoucí trefu. Petr Novák z rohu hřiště našel přesnou přihrávkou Jana Fišera, který ranou z první zaznamenal svůj premiérový gól v letošní sezoně. Zaskočení domácí tři minuty na to inkasovali podruhé, když Ježkovu přihrávku přetavil v navýšení hradeckého vedení Jakub Svoboda. Vstřelené branky dostaly Hradec Králové do výrazné pohody, hosté měli až do závěrečné sirény druhého dějství duel jednoznačně pod kontrolou a vůbec Letohradu nepřipouštěli myšlenku na obrat.

Hradec Králové vedení uhájil a zdolal Letohrad i podruhé

Také do závěrečné patnáctiminutovky vstoupili mnohem agilněji domácí hokejbalisté, za současného stavu jim nic jiného ani nezbývalo. Hradec Králové se ale na delší čas před vlastní svatyni zatlačit nenechal, ojedinělé možnosti dokázal pochytat brankář Brykner. Opomenout však nesmíme ani kvalitní zákroky letohradského gólmana Šimary, jenž dlouho držel ambice svého týmu nad vodou. Nejvíce se zablýskl pohledným semaforem proti zakončení hradeckého Svobody. Zhruba sedm desítek fanoušků výrazně podporovalo své mužstvo, které postupem času dokázalo vystupňovat svůj tlak.

Za hustého deště se v posledních osmi minutách Hradec Králové dostával pod souvislý tlak, hosté se dlouhou dobu zmohli pouze na vyhazování míčku přes všechny čáry na zakázané uvolnění. Čas ubíhal, šance Letohradu přibývaly, ale skóre se neměnilo. Vše se změnilo až úderem 42. minuty, kdy byli Jeleni za svoji aktivitu odměněni. Na mezikruží měl dostatek času na přesné bekhendové zakončení Lukáš Lajčiak, který vykřesal pro Letohrad naději! Těsné vedení však hosté dokázali uhájit i přes power-play Letohradu a po závěrečné siréně mohli slavit vítězství v poměru 2:1.

SK Hokejbal Letohrad – HBC Hradec Králové 1988 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 42. Lajčiak (Halbrštát) - 23. Fišer (Novák, Bacovský), 26. Svoboda (Ježek)

SK Hokejbal Letohrad: Šimara – Teplý, Vychytil, Věchet, Hejtmánek J., Böhm, Anýž, Švec, Halbrštát, Lajčiak, Prozner, Lux O., Hejtmánek D., Košťál, Cvejn, Běloušek, Lux J., Válek

HBC Hradec Králové 1988: Brykner – Šimek, Soukup, Škoda, Veselý, Pekárek, Jiřík, Novák, Krejčík, Tesař, Hrubý, Svoboda, Fišer, Ježek, Mitra, Hudeček, Bacovský

Ohlasy trenérů

Tomáš Friml (trenér SK Hokejbal Letohrad): „Dvě třetiny jsme nehráli vůbec to, co jsme chtěli. Měli jsme asi pět střel na branku, což je hrozně málo. Začali jsme hrát až ve třetí části a takto to prostě nejde. Musíme makat od začátku, plnit pokyny, co si dáváme před zápasem a ne nechávat naši aktivitu až na konec zápasu. Dnes nás to stálo tři body.

Petr Novák (hrající trenér HBC Hradec Králové 1988): „Máme za sebou velmi obtížné utkání, protože Letohrad je v letošní sezoně na domácím hřišti nesmírně silný. Dnes jsem spokojený s defenzívou, protože jsme soupeře svojí aktivitou, kterou umí v útočném pásmu vyprodukovat, nepouštěli do šancí. Zápas byl hodně o tom, že se čekalo na to, kdo dá první gól. Po jeho vstřelení jsme se dostali do výhody, Letohrad přidal na aktivitě, měl vynikající pohyb a byl důrazný. Naše rychlé brejky navíc dokázal pochytat brankář Šimara, naštěstí se nám povedlo vstřelit gól číslo dvě. Tlak soupeře v závěru gradoval, gól tam padl naprosto zaslouženě. My jsme v závěru udrželi nervy na uzdě, ale nikdo by se nemohl divit, kdyby domácí dokázali vyrovnat. Jsem strašně rád, že jsme týmovým výkonem utáhli tři body, které jsou pro nás v současné chvíli strašně cenné.“