Reprezentace

Slováci nás přehrávali, ví nejlepší obránce turnaje Tomáš Kudela

MS 2013 - muži - Se svými centimetry výrazně zaujal i kanadské komentátory, ale hlavně se prezentoval výborným výkonem. Řeč je o obránci Tomáši Kudelovi, který sice stál na straně poraženého týmu, ale nakonec si odnesl kromě stříbrné medaile i cenu pro nejlepšího obránce mistrovství světa.

Jak hodnotíš finálové utkání?

Těžko se to hodnotí. Prohrát ve finále o gól se Slovenskem, ale musím říct, že jsme byli dvě třetiny horší. Nemohli jsme se dostat v pásmu k míčku. Slováci nás přehrávali, pak se nám sice povedlo snížit, ale do další šance jsme se nedostali. Bohužel.

Co bylo klíčové, závěry třetin?

Tam nám dali gól na konci první i druhé třetiny, přičemž ten druhý gól na konci druhé třetiny byl po sporném vyloučení. Na to se ale nelze vymlouvat, protože s jedním gólem se těžko vyhrává. Povedlo se nám to jednou, ale nejde to tak pořád.

Před druhým gólem si byl vyloučen zrovna ty, jak si to vyloučení viděl ze svého pohledu?

Šel jsem ven za faul loktem, ale jsem přesvědčený, že ten loket jsem měl u těla. Je to jen můj pocit a nemůžu se na to vymlouvat. Bylo to takové sporné, možná to půjde videu. Svědomí mám čisté.

Povedlo se vám snížit více jak šest minut před koncem, to bylo poměrně hodně času na případné vyrovnání, ne?

Čas tam byl samozřejmě, ale nám se nedařilo držet na míčku. Do velkých šancí jsme se nedostali.

Jak se zpětně ohlížíš za turnajem?

První dva zápasy na turnaji jsme se rozehrávali, i když jsme stříleli, tak nám to tam nepadalo. Ta bilance střel a vstřelených gólů hovoří za všechno. Postupem turnaje se to začalo zlepšovat, začalo nám to tam padat. Vyvrcholilo to semifinále proti Kanadě.

Jak těžký zápas to byl proti Kanadě?

Určitě to bylo hodně náročné, hlavně po fyzické stránce. Hodně běhali a my jsme měli taky trochu štěstí, že nám to tam padlo hned na začátku. Dali jsme dva rychlé góly a pak se i ten náskok brání lépe. Dneska jsme naopak museli dotahovat, což je hrozně fyzicky a taky psychicky náročné.

Po nějaké době bude to hodnocení asi pozitivnější?

S odstupem času se to vždy hodnotí jinak, řekl bych, že se nemáme za co stydět. Teď je to zklamání, protože jsme šli za vítězstvím a za zlatým hattrickem.

K hattricku nebylo daleko, jak těžké je k té šanci alespoň dojít?

V dnešním hokejbale je to extrémně těžké vyhrát třikrát po sobě, ale vzhledem k těm okolnostem jsme si dnes nezasloužili vyhrát a nezbývá než Slovákům pogratulovat.