Reprezentace

Hráče jsme chtěli vidět v co nejvíce zápasech, říká kouč reprezentační dvacítky Friml

Kemp národního týmu U20 na začátku února byl na více jak dalšího čtvrt roku poslední. Na začátku léta pak začne finální období směrem k juniorskému vrcholu ve Švýcarsku. Trenér Tomáš Friml je zatím s přípravou spokojený a prozrazuje třeba i to, do jaké řady bude nejtěžší vybrat ty pravé hráče.

Hráči přijeli dobře kondičně připravení


Trenére, máte za sebou další soustředění stále ještě se širším kádrem. Jaké pocity převládají po prvním únorovém víkendu v plzeňské hale?
Pocity ze soustředění jsou pozitivní, hráči přijeli kondičně připraveni, navíc jsme během víkendu odehráli i dvě kvalitní utkání. V sobotu večer jsme měli na hotelu s hráči sezení, kde jsme jim říkali, jaký je další plán do mistrovství, co od nich očekáváme, a jak se budeme chtít prezentovat ve Švýcarsku. A neděle před zápasem byla ve znamení kondičních testů, takže z naší strany určitě spokojenost.


Co dva přípravné duely proti výběru hráčů do 18 let a extraligovému Kert Parku napověděly?
Před zápasem jsme měli jeden trénink, kdy hráči byli po delší době na hřišti s hokejkou, protože přeci jenom většina hráčů v klubech v lednu trénovala kondici, než nějakou herní činnost. Určitě to tak bylo ku prospěchu před těmi zápasy pro všechny naše hráče. Obě utkání nám pak ukázala hodně věcí, s U18 to bylo hodně o ofenzivě a zápas s Kert Parkem byl zase test pro naši defenzivu a taky jak obstojíme se silovějším soupeřem.




Na červnových kempech budeme pilovat defenzivu


Dvě výhry Vás určitě musely potěšit...
To ano, samozřejmě, ale na druhou stranu o výsledky tolik nešlo, spíše nám šlo o to, jak hráči reagují na herní situace. Co se týká defenzivy, tak to nebylo dobré, ale to jsou věci, na které se budeme hodně zaměřovat na červnových kempech.

V zápase s Pražany vám hned čtyři branky vstřelil devatenáctiletý Lukáš Lhota, kterého jste zřejmě už ze širší nominace do té doby vypustili. Teď je ale pravděpodobně situace jiná, je to tak?
Lukáš je stále v širším výběru, akorát na toto soustředění jsme pozvali jiné hráče. A musím říct, že v tom utkání proti nám předvedl velmi kvalitní individuální výkon a góly, které dal, byly velmi povedené.

U přípravných zápasů se zastavme, protože poslední dva kempy vám jich přinesly hned celou čtveřici - kromě dvou zmiňovaných soupeřů také dvakrát v prosinci se slovenskou U20. Zvolili jste tento model úmyslně, že chcete své hráče vidět co nejvíce přímo v ostrých zápasech? 
Ano, chtěli jsme co nejvíc zápasů odehrát, abychom hráče viděli v zápasovém zatížení a mohli si zkusit dávat některé hráče k sobě a pozorovat, jak si spolu na hřišti vyhoví. A už máme vyzkoušené nějaké varianty, které se nám líbily. 



Realizační tým má velký přehled o hráčích


Všechna utkání ale ukázala, pokud budete souhlasit, že oříškem bude složení defenzivních řad, které si s sebou vezmete do Švýcarska. Protože přeci jenom směrem dopředu to pro realizační tým asi budou spíše ty příjemnější starosti s výběrem... 
Je to pravda, defenziva bude největší oříšek. Jak už jsem říkal, už v těch zápasech jsme si ale vyzkoušeli různé dvojice obranných řad a víme, kde to funguje líp, a kde naopak hůř. Taky bude důležitá souhra celé pětky, jak do obrany, tak i do útoku. V útoku máme kvalitní hráče, jejich herní vyspělost je na velmi vysoké úrovni. Na nás bude poskládat je správně k sobě, aby to co nejlépe fungovalo na hřišti.

Tři a půl měsíce teď budete mít pauzu do dalšího kempu, který odstartuje už tu šňůru červnových finálních příprav směrem ke švýcarskému šampionátu. Jak teď bude probíhat skautování všech hráčů, kteří teoreticky bojují i o ta hraniční místečka v nominaci? 
Máme dost široký realizační tým a hráče tak budeme sledovat co nejvíce, jak to jenom půjde. Pavel Štefka má výborný přehled o hráčích 1. Ligy, kteří jsou ve výběru a sleduje je při zápasech. Jan Donauschachtl sleduje také hráče v 1. Lize, ale i přímo v Extralize. Já sleduji hráče Extraligy a juniorské Extraligy, a i Filip Červinka má velký přehled o hráčích v juniorské Extralize a Extralize mužů. Společně si pak předáváme informace o všech diskutovaných hráčích. Máme skutečně velký přehled napříč republikou a všemi kluby.