Reprezentace

Sen o zlatém hattricku se rozplynul, titul slaví Slováci

Čeští hokejbalisté na zlatý hattrick nedosáhli. Rozhodla o tom jejich finálová porážka v derby dvou bývalých federálních republik se Slovenskem 1:2. Slováci si svůj náskok vybudovali v prvních dvou třetinách a houževnatým Čechům se v té závěrečné povedlo pouze snížit.

Opatrný úvod utkání přinesl přesilovky na obou stranách. Ani Češi, ani jejich soupeř však nedokázali této početní výhody využít ve svůj prospěch. První opravdu zajímavý moment přišel v St. Johns až v jedenácté minutě, kdy se Oravec obtočil kolem české branky, ale vypálil pouze do tyče. Boris Oravec se však vzápětí připomněl ještě jednou. A bohužel pro Českou republiku gólově. Rímský mu totiž přesně načasoval přihrávku a slovenský útočník na dvakrát vyzrál na Heczka.

V první třetině čeští hokejbalisté příliš nebezpeční nebyli. V té druhé však hned od úvodních minut šlapali na pilu. Hezkou individuální akcí se prezentoval Kubeš, nicméně po jeho průniku podél hrazení přišla střela přímo do prostoru, kde byl připravený Petrík.

Možná ještě větší příležitost na srovnání skóre přišla v desáté minutě druhé třetiny. Kudela zabojoval a připravil šanci pro Wróbela, proti jehož ráně se zaskvěla Petríkova lapačka. Češi byli ve druhém dějství mírně lepší, ale branku nakonec vsítil soupeř. Stalo se tak opět ve čtrnácté minutě, tentokrát však druhého dějství. Ve zkrácené přesilovce Slovenska totiž čeští zadáci nepohlídali na brankovišti Jaroslava Martinusíka a ten zařídil pro svůj tým dvoubrankové vedení.

Smazat dvoubrankové manko v hokejbale během patnácti minut rozhodně není nemožné. Proti Slovensku se to ostatně Čechům povedlo už před čtyřmi lety v Plzni. Tentokrát však soupeř bránil velmi pozorně vlastní modrou čáru a Čechy pouštěl před Petríka jen sporadicky. Až necelých sedm minut před koncem Kubeš nádherně uvolnil Tomáše Wróbela a ten bekhendovým blafákem vykřesla pro Česko naději.

Tu navíc mohla přiživit přesilovka po vyloučení Ladivera, ale tu hokejbalisté v červených dresech nesehráli dobře. K vyrovnání navíc nevedla i o poznání povedenější power-play, kde měl Petrík místy plné ruce práce i potřebnou dávku štěstí, nakonec však pro Slovensko dokázal udržet vítězství a druhý titul v jejich samostatné historii.

Česká republika – Slovensko 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 39. Wróbel (Kubeš) - 14. Oravec (Rímský), 29. Martinusík (Slovák, Danko).

Rozhodčí: McWilliam, Hollett (oba Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1.

Česko: Heczko – Tyburec, Pospíšil, Hák, Dědič, Kudela, Růžička "C", Blažek, R. Soukup, Příhoda – Bacovský, Kubeš, Lux – Kejř, Průcha, Hudeček – Hnízdil, Wróbel, Topolánek – Bílý, Kruček, L. Soukup – Střecha.

Slovensko: Petrík – Minárik, Haring, Blahut, Danko, Šlachtič, Bujdák, Titka – Kašša, Svitana, Ladiver, Maděra, Beniač, Slovák, Behúl, Martinusík, Rímsky, Žulko, Wagner, Oravec.