Reprezentace

Proti Kanadě to bylo nejtěžší utkání na turnaji, přiznává Jan Bacovský

MS 2013 - muži - Český tým má za sebou těžkou cestu až do finále a teď ještě závěrečný zápas proti Slovensku. Pojďme se ale ještě vrátit k souboji s Kanadou, kde opět byl velmi vidět útočník s číslem 68 na zádech. Jan Bacovský, ale kromě střelce měl i jednu z hlavních úloh v závěru utkání.

Jak moc náročný byl zápas proti Kanadě?

Ač tomu možná ten výsledek 5:1 neodpovídá, tak to bylo po fyzické stránce nejtěžší utkání na turnaji. Opět s nimi taková atletika a nebylo to třeba v takovém tempu jako ten vzájemný zápas před dvěma roky ve skupině v Bratislavě. Stálo nás to hodně sil, ale doufám, že nám nebudou chybět zítra proti Slovensku.

Co bylo v semifinále klíčové?

Určitě ta první třetina, kdy se na Kanadě projevilo, že nehrála dva dny, takže nebyli úplně rozehraní. My jsme z těch pěti gólů proměnili hned čtyři přesilovky, což je slušné. Kanada hrála hned několikrát přesilovku pět na tři, ale nedovolili jsme jim skórovat.

Jak těžké bylo bránit jejich přesilovky?

Tam je dobré, že víte, že máte za sebou docela dobrou zeď. Heczis je gólman, který chytí ze sta střel devadesát devět, když na ně vidí. Na tom je to u nás postavené a on to znovu prokázal, jaký je gólman.

Jak byste popsal svůj první gól v utkání, který nemá toho střelce úplně stoprocentního?

No já si nejsem úplně jistý, jestli jsem to dal já nebo Ondra Kejř, protože Ondra Lux vybíhal z rohu a nastřelil to do nás míček, je možné, že to dával Ondra Kejř nebo já.

Jaký byl ten závěr zápasu?

Tam byla vteřina a půl do konce, rozhodčí chtěl vhazovat buly, tak jsem se postavil normálně na kruh. Kanaďan Pender přiběhl a chtěl se prát, tak jsem mu ukazoval na čas. On se chtěl prát, ale já vůbec, protože jsem si celou dobu říkal, že když mu to začnu oplácet, tak si finále nezahraju. Radši jsem obětoval pár obdržených ran za finálové utkání. Ani jsem nevěděl, že mě tam pak bránil Heczis.

Bylo poznat, že je to profesionální hokejista?

Já jsem z práce zvyklý na takové rány, ale měl jí opravdu velkou. Když se na ně podíváš, tak mi nijak neublížil, ale bomby to byly pořádné.

Co od finálového utkání očekáváte?

Hráli jsme proti nim hodně zápasů, ale co takhle zatím mám možnost vidět, tak těch kluků moc neznám. Ten jejich výběr asi nejvíc hrál v těch Gajarech, kde jsem nebyl, ale kluci s nimi hráli vyrovnané zápasy.

Co je jejich zbraň a v čem bude největší rozdíl?

Oni dobře brání střední pásmo, ale největší rozdíl bude asi v gólmanech. Heczis je naše opora a myslím, že slovenský gólman tak dobře jako Lukáš nechytá.